Acesta declară că înțelege frustrarea justificată a cetățenilor, însă îi face atenți asupra unui pericol și mai mare: pierderea democrației și întoarcerea într-un trecut întunecat.
,,Am ieșit din comunism, dar nu ne-a dat nimeni instrucțiuni de utilizare a democrației. Am făcut alegeri mai bune sau mai rele. Am învățat sau nu din lecțiile primite. Dar mereu am privit înainte, cu speranță. Și când nu am mai avut nici speranță, când ne-a cuprins deznădejdea… ei bine, românii au dat cu partidele de pământ. Dar cu democrația… Cu democrația, dragii mei, nu avem voie. Pentru că democrația, libertatea, sunt ceea ce avem mai sfânt, mai de preț.
Dacă toată furia, deznădejdea, frustrarea ar fi fost capitalizate politic de un om cu dragoste de țară, un om cu integritate psihică, de un om transparent, lucid și pro-european, lucrurile ar fi fost infinit mai simple. Toată clasa politică ar fi căpătat o binemeritată lecție. Doar că nu ne aflăm în acest scenariu, ci într-unul în care, printr-o operațiune de manipulare de manual, suntem întorși cu toții într-un Ev Mediu întunecat.
Supărarea îndreptățită a oamenilor, indiferent de condiția lor, de pregătirea lor, de mediul în care trăiesc, a fost transformată în ură. O ură care a născut și a alimentat, la rândul ei, ură. Pe ură nu se poate clădi nimic.
Nu ne aflăm doar în fața unui personaj profund antidemocratic. Cealaltă opțiune nu este nici ea dintre cele mai fericite. Din contra, a dezamăgit constant. Cunosc mulți oameni care nu vor să iasă la vot tocmai pentru că nu se simt reprezentați de niciunul dintre candidați.
Dragii mei, vă înțeleg și pe unii, și pe alții. Fiecare poartă cu el dezamăgirile sale și sunt cât se poate de îndreptățite. Duminica asta, însă, nu vorbim despre un vot pentru un candidat sau celălalt, ci de un vot pentru democrația noastră care acum arată ca o frunză bătută de vânt.
Tocmai s-au desecretizat dosare care ne arată cum s-a finanțat din afară o campanie care este un adevărat atentat la siguranța națională. Întrebarea mea este… instituțiile noastre ce-au făcut?!!! Dar dacă va fi ca duminica aceasta să avem alegeri, hai să salvăm, întâi, democrația!
Am lăsat lucruri nerezolvate la Revoluția din 1989, pentru că eram prea tineri, buimaci și neștiutori. Am ieșit cu pieptul gol în fața tancurilor și a dezinformării. Acum, însă, luptăm în cunoștință de cauză, dar cu aceeași dorință și dragoste de libertate. spune Mihai Coteț
Mihai Coteț a făcut a făcut și o trecere în revistă a consecințelor imediate pe care le-a avut ajungerea unui personaj precum Georgescu în cursa pentru președinție.
,,Dragii mei, aș vrea să aruncați o privire atentă asupra consecințelor directe în economie pe care le-a avut primul tur al alegerilor prezidențiale și declarațiile îngrijorătoare ale candidatului Călin Georgescu. Și acesta este doar începutul! Oamenii de afaceri, cei care țin în cârcă economia țării, au făcut apel public la înțelepciune în aceste vremuri cât se poate de tulburi. Așadar, iată ce se întâmplă în aceste zile în care democrația și parcursul european al României atârnă de un fir de ață:
⇘Bursa este într-o continuă scădere, după primul tur al prezidențialelor care l-au indicat câștigător pe Călin Georgescu.
⇘Pilonul II de pensii, la care contribuie 8,2 milioane de salariați, a suferit o lovitură serioasă: într-o singură săptămână s-au pierdut 2 miliarde de lei din acești bani! Asta înseamnă înseamnă că fiecare dintre contribuabili are mai puțin în cont cu 250 lei.
⇘Pe 25 noiembrie, ziua de luni de după primul tur al alegerilor prezidențiale, cursul euro/leu a atins un maxim intraday de 5,0168.
⇘Rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro, după ce BNR a vândut din rezerva valutară pentru a ține în frâu cursul euro/leu.
⇘Cotațiile titlurilor de stat au trecut de 7%. Asta înseamnă că România se împrumută mai scump.
⇘Mininsterul Finanţelor abia a reușit să se împrumute de la bănci, dar la cea mai mare dobândă din UE, de 7,21%!
⇘Riscăm să pierdem încrederea investitorilor, care şi aşa era şubredă.” este mesajul liberalului Mihai Coteț.