Cea mai controversată prevedere este introducerea oficială a sălilor de detenție în școlile din România, prin noul Statut al Elevului ce va intra în vigoare din septembrie 2024. Fiecare școală este obligată să organizeze spațiul și procedura de supraveghere a elevilor ce deranjează orele.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat pe o pagină de socializare că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”.
Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic” – una dintre prevederile din noul Statut al Elevului.
Conform Ministerului Educației, nerespectarea interdicției cu privire la telefoane ”poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”,
Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, în loc de 40 de absențe, cum propusese Ministerul Educației în proiectul de statut.
Decizia de a păstra pragul actual de scădere a punctului la purtare, de 20 de absențe nemotivate, vine după o serie de avertizări publice ale profesorilor, directorilor, elevilor și părinților.
Începând cu școlar 2024-2025, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, după cum prevede noul Statut al Elevului.
Tot din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp, conform legii. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.
sursa foto Pexels
Descarcare statutul elevului
statutul-elevului-2024