O vulpe care își săpase vizuina în curtea unui liceu din Hunedoara a ajuns în pericol, după ce a rămas blocată în groapă. Pompierii au intervenit în ajutorul ei.
Imagini cu vulpea salvată din vizuinî. Foto: ISU Hunedoara.
O întâmplare neobișnuită s-a petrecut, joi, în Hunedoara. O vulpe care își săpa vizuina în curtea unui liceu a rămas blocată după ce, spun cei care au descoperit-o, și-a prins piciorul între rădăcinile unui copac. Animalul sălbatic a fost eliberat cu ajutorul pompierilor.
„Un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Hunedoara a fost solicitat joi, pentru eliberarea unei vulpi, care a rămas blocată într-o groapă, din cauza surpării pământului. Evenimentul a avut loc în curtea Colegiului Tehnic "Matei Corvin". Colegii noștri au reușit să elibereze imediat vulpea și au anunțat Serviciul de ecarisaj al Primăriei Municipiului Hunedoara pentru a prelua în siguranță animalul, care urmează să fie eliberat în mediul natural”, a informat Roxana Mateuț, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara.
Vulpea, care nu era turbată, a fost eliberată într-o zonă împădurită de la marginea Hunedoarei.
În ultimii ani, animalele sălbatice au devenit prezențe tot mai obișnuite pe străzile municipiului, mai ales după lăsarea serii. Unii localnici au relatat că le-au ieșit în cale vulpi, arici și căprioare.
Oamenii cred că vulpile ajung adesea în cartierele municipiului, fie din Pădurea Chizid din Hunedoara, o rezervație forestieră de circa 50 de hectare întinsă pe dealul Chizid, fie din zona ocupată de ruinele construcțiilor din combinatul siderurgic din Hunedoara. De peste un deceniu, au rămas pustii zeci de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei, locul unde la sfârșitul secolului al XIX-lea a început istoria Uzinelor de Fier, iar din anii ’50 au funcționat marile uzine din Combinatul siderurgic Hunedoara.
Din anii 2000, cele mai multe dintre construcțiile industriale, care ocupau peste 100 de hectare din vechea platformă siderurgică au fost demolate, iar pădurea și vegetația abundentă au crescut în voie pe teritoriul ocupat de dărâmături.
Tot aici s-au format și câteva lacuri, prielnice pentru păsările sălbatice. Unele animale sfârșesc însă în „capcanele” fostei industrii - rămânând blocate în canalele și beciurile construcțiilor sale.