Primarul PSD din Focșani vrea să-l lase fără „hotel” pe contracandidatul din alegeri. Liberalul a scos imobilul la vânzare

Primarul PSD din Focșani vrea să-l lase fără „hotel” pe contracandidatul din alegeri. Liberalul a scos imobilul la vânza
📅 2025-01-15

Disputa pentru cădirea fostei „Şcoli Comerciale” dintre primarul Misăilă şi omul de afaceri Valentin Resmeriţă, noul proprietar al imobilului, este departe de a se fi încheiat.

Clădirea ”Școlii Comerciale”, încă motiv de dispută politică la Focșani

Fosta ”Şcoală Comercială” din Focşani este din nou subiect de dispută în instanță între Primăria Focșani și cumpărătorul ei, omul de afaceri focșănean Valentin Resmeriță, devenit de la începutul anului 2024 și președintele PNL Focșani.

Clădirea s-a aflat în centrul unui scandal în anul 2021, când a fost a fost vândută la licitaţie afaceristului Resmeriță, din cauza datoriilor acumulate de fotul proprietar, SC Diversis, către Primăria municipiului  Focșani şi Direcţia de Finanţe.

Contestarea a pornit de la faptul că în Consiliul Local Focşani, dominat de aleșii PNL-USR, nu s-a dorit exercitarea dreptului de preemţiune pentru imobil, primarul PSD Cristi Misăilă acuzându-i pe aleşi că dau cu piciorul  unei bune oportunităţi de a transforma clădirea, cu fonduri europene, într-un sediu de liceu.

În realitate, acesta voia doar să-i bage bețe în roate celui care avea să devină contracandidatul său în alegeri, Valentin Resmeriță, pe care l-a și învins de o manieră categorică, afacerist care în ultimii aproape trei ani de când are imobilul în stăpânire i-a adus mai multe îmbunătățiri, având în vedere starea de degradare în care se afla.

Primarul cere anularea actului vânzării

Lupta între Misăilă, șeful PSD Focșani și Resmeriță, președinte PNL Focșani merge însă mai departe. Pe rolul Tribunalului Vrancea se află de puțin timp un nou dosar în care Primăria Focșani, reprezentată de primar, cheamă în judecată SC Metale Internațional, patronată de Resmeriță și pe lichidatorul judiciar Asist Cont, care a vândut clădirea, obiectul procesului fiind constatarea nulității absolute parțiale a contractului de vânzare cumpărare a imobilului din strada Cotești Nr. 17, în suprafață de 2,449 mp.

Totodată, Primăria Focșani mai cere constatarea nulității absolute a contractului de cesiune de drepturi litigioase Nr. 244/2022, precum și rectificarea Cărții Funciare 64.448, în sensul radierii dreptului de proprietate aspra terenului de 2.449, înscris la cererea Diversis prin lichidatorul judiciar Asist Cont și vândut ulterior către SC Metale International.

”Analizând documentația care a stat la baza emiterii certificatului 0018/1999, emis de Consiliul Județean Vrancea, precum și anexele acestuia, rezultă că acest certificat atestă dreptul de proprietate pentru alte amplasamente decât cele din strada Cotești Nr. 17”, susține primarul Misăilă.

Cristi Misăilă, primarul Focșaniului FOTO: Facebook

Acesta indică în cererea de chemare în judecată și amplasamentele invocate, care se află pe strada Mare a Unirii (o magazie și un atelier de croitorie de 33 mp), strada Cuza Vodă (atelier de croitorie, magazie, reparații încălțăminte-103 mp), la subsolul Policlinicii Nr. 2 (spălătorie chimică-139 mp) și încă un imobil pe Cuza Vodă (atelier auto în suprafață de 2.449 mp).

Cu alte cuvinte, Misăilă spune că în Cartea Funciară de la OCPI  lichidatorul firmei care i-a vândut lui Resmeriță imobilul a înscris alt drept de proprietate.

”Primăria Focșani apreciază că toate bunurile mobile și construcțiile aflate în patrimoniul societății sunt proprietatea acesteia, cu excepția terenurilor. Din analiza textelor de lege, reiese că din 1998, societățile comerciale cu capital de stat erau obligate să predea către consiliul local terenurile care nu au făcut obiectul certificatului de atestare a dreptului de proprietate”, spune primarul, susținând că lichidatorul a fost de rea credință întrucât ”putea să cunoască faptul că imobilul aparține de fapt UAT Focșani”.

Clădirea fosatei Școli Comerciale FOTO: Ștefan Borcea

Astfel, în opinia sa, terenul înstrăinat prin contractul de vânzare cumpărare este pe alt amplasament, fapt pentru care cere nulitatea absolută.

 În ce privește rectificarea Cărții Funciare, Primăria Focșani apreciază că înscrierea nu este valabilă din moment ce a fost trecut alt imobil decât cel care apare în actul juridic.

Resmeriță îl trimite ”la plimbare” pe primar

În replică, firma Metale International, prin Valentin Resmeriță, a solicitat în întâmpinarea depusă la Tribunalul Vrancea respingerea acțiunii, fie pe excepție, ca fiind netimbrată și formulată de o persoană fără calitate procesuală activă, dar și pe fond, ca fiind vădit neîntemeiată și nedovedită.

”Reclamantul nu a avut în proprietate sau administrare terenul din strada Cotești 17. Vă rog să aveți în vedere faptul că în situația ipotetică în care instanța de judecată ar dispune anularea actului juridic de vânzare-cumpărare terenul nu ar reveni în patrimoniul Primăriei. Reclamantul este un terț, fără un interes legitim, născut și actual, în virtutea căruia să fie îndreptățit să solicite modificarea situației juridice a terenului proprietate a SC Metale International. Reclamantul nu face parte în contractul de vânzare-cumpărare drepturi litigioase 244/18.04.2022, fapt care arată că este doar un terț fără un interes legitim”, se arată în întâmpinarea depusă de Valentin Resmeriță.

Valentin Resmeriță, om de afaceri și președinte PNL FOTO: facebook

Dosarul se va judeca în primul termen pe data de 24 octombrie 2024.

De menționat că imobilul în litigiu s-a aflat în proprietatea statului până în anul 2000, când firma Diversis a fost privatizată prin vânzarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietății de Stat către persoana fizică Ștefan Murea Krașovschi, nimeni altul decât cumnatul președintelui PNL de la acea vreme, Nini Săpunaru, actual secretar de stat în Guvernul României.

Clădirea putea să rămână a statului încă de acum 25 de ani

Probabil că istoria s-ar fi scris altfel dacă în anul 1999, la 10 ani după Revoluție, Inspectoratul Școlar Vrancea ar fi câștigat procesul pentru clădire.

La vremea respectivă, atât Judecătoria Focșani, cât și Tribunalul Vrancea au dispus integrarea imobilului în patrimoniul Ministerului Educației, argumentul principal fiind faptul că imobilul a fost construit în 1921 ca unitate de învățământ, respectiv liceu comercial și nu a ieșit niciodată din patrimoniul Ministerului Educației.

După 1948, clădirea a devenit casă de copii, până în 1977, când în urma avariilor de la cutremur copiii au fost mutați în altă locație.

Abia în 1985 cădirea a fost dată în administrare, de autoritățile comuniste, către Întreprinderea de Gospodărie Comunală și Locativă, apoi către Întreprinderea Județeană de Producție Industrială și Prestări Servicii Vrancea. Sentința inițială dată de judecătorii vrânceni a fost desființată pe 30 martie 2000 de Curtea de Apel Galați, care a trimis dosarul spre rejudecare, iar în urma procesului cu IȘJ Vrancea Diversis a devenit proprietar.

Cum a fost înstrăinată Școala Comercială

Imobilul poartă denumirea în catalogul monumentelor istorice de  „Şcoala Comercială”, iar până în 2021 s-a aflat în proprietatea firmei Diversis SA.

Firma a acumulat datorii mari la Primăria Focşani şi la Fisc, astfel că pe data de 4 aprilie 2016 Primăria Focşani a solicitat insolvenţa SC Diversis, pentru o datorie de 51.394 de lei, în urma unui titlu executoriu din 2013, când datoria era de 35.198 de lei, la care s-au adăugat penalităţi de 16.196 de lei. 

Ulterior, pe data de 27 noiembrie 2017 a fost deschisă procedura falimentului SC Diversis, iar încă de atunci s-a decis vânzarea clădirii la licitaţie, în urma unei evaluări făcute de o firmă specializată, după cum a scris Adevărul.

Clădirea putea fi cumpărată de autorităţile locale, care au întâietate la înstrăinarea unui imobil de patrimoniu, dar în 9 iulie 2019, Consiliul Judeţean Vrancea, condus la acea vreme de Marian Oprişan, cu o largă majoritate PSD, a refuzat să-şi exercite dreptul de preemţiune.

În toamna lui 2021, când încă nu era membru de partid, afaceristul Valentin Resmeriţă a cumpărat cădirea, pentru preţul de 1,364 milioane de lei.

Conform actelor depuse la primărie, acesta ar fi dorit să-i dea destinație de hotel, deși în campania electorală a menționat că o va pune la dispoziția comunității dacă va fi ales.

Cum nu a ajuns primar, iar edilul actual îl șicanează permanent pune bețe în roate, clădirea a fost scoasă recent la vânzare pentru prețul de 1,5 milioane de euro, după cum rezultă de pe un site de imobiliare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.