Roboți de mare precizie vor măsura poluarea aerului în trei mari orașe din România

Roboți de mare precizie vor măsura poluarea aerului în trei mari orașe din România
📅 2025-02-05

Trei mari metropole din România vor beneficia de echipamente robotizate de înaltă precizie pentru măsurarea particulelor de praf. Fără intervenție umană, noile tehnologii vor monitoriza exact cantitățile de PM10 și PM2.5, îmbunătățind astfel calitatea datelor privind poluarea aerului.

Roboți pentru măsurarea poluării aerului. Foto: ANPM

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a pus în funcțiune roboți de mare precizie pentru a cântări particulele de praf din trei metropole ale României – Brașov, Timișoara și București. Aceștia vor măsura cu exactitate fracția masică de PM10 și PM2,5 de pe filtrele colectate din stațiile de monitorizare a calității aerului, fără intervenție umană. Aceste echipamente au fost deja livrate către Agențiile pentru Protecția Mediului (APM) din Brașov, Timiș și București și sunt parte dintr-un proiect amplu derulat în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), vizând modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Un astfel de robotizat a fost prezentat public la Brașov, în prezența președintelui ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, și vicepreședintelui ANPM, Eugen Ioan Cozma. „Reglementările europene impun standarde clare în privința monitorizării și raportării datelor obținute ca urmare a monitorizării calității aerului, iar aceste aparate, dotate cu echipamente de mare precizie, vor arăta măsura exactă a cantităților de PM 10 și PM 2,5, din aer, excluzând orice posibilă eroare de cântar. Echipamentele inteligente vor analiza filtrele din toate stațiile de monitorizare, din municipiul respectiv și, pe baza codului QR al fiecărui filtru vor atribui datele exact stației din care au fost colectate probele. Mai mult decât atât, echipamentele vor fi conectate la RNMCA și vor transmite datele, cu o precizie de șase zecimale, către laboratorul central, din cadrul ANPM,” a declarat Păștinaru.

În ceea ce privește modul de funcționare al echipamentului, acesta cântărește și înregistrează masa filtrelor de aer înainte de expunerea lor în stațiile de monitorizare, înregistrând datele pe baza codului QR. Ulterior, după perioada de expunere, echipamentele măsoară din nou cantitățile de particule PM10 și PM2,5 colectate. „În cele opt staţii automate de monitorizare din județul Braşov, parte integrantă a RNMCA, se efectuează măsurări continue pentru determinarea indicatorilor particule în suspensie cu diametrul sub 10 microni (PM10), respectiv cu diametrul sub 2,5 microni (PM2.5), prin aspirarea particulelor în suspensie pe filtre de quarț cu un debit constant timp de 24 h. Determinarea masei de PM 10, respectiv PM 2,5 se face prin metoda gravimetrică, prin diferenţa dintre masa filtrelor expuse şi masa filtrelor neexpuse,” a explicat Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Brașov.

Sistemul robotizat respectă standardele internaționale, fiind echipat cu o cabină de climatizare pentru controlul temperaturii și umidității, o balanță analitică și un modul ionizator. „Sistemul robotizat are predefinit un program, în care sunt setați timpii de condiționare și condițiile de verificare a rezultatelor cântăririlor, în două module diferite: un modul pentru filtrele înainte de expunere și un modul pentru filtrele după expunere,” se arată în comunicat.

Aceste echipamente moderne vor permite o măsurare mai precisă și automatizată a particulelor din aer, asigurând o calitate mai bună a datelor colectate pentru monitorizarea poluării atmosferice în marile orașe din România.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Good News

Only good and positive news.