Controlul civil asupra serviciilor de informații. Cine sunt politicienii la întrebările cărora a răspuns șeful SIE

Controlul civil asupra serviciilor de informații. Cine sunt politicienii la întrebările cărora a răspuns șeful SIE
📅 2024-12-18

Comisia parlamentară pentru controlul SIE care l-a audiat pe șeful instituției este un cockteil de personaje dubioase, de la un dacopat AUR și până la parlamentari cu CV-urile ascunse.

Șeful SIE, Gabriel Vlase, a fost audiat de o comisie specială din Parlament. FOTO: MIrcea Merticariu

Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe a mers, marți, la  sediul structurii pentru a-l audia pe directorul instituției, Gabriel Vlase, în legătură cu activitatea instituției în contextul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale și privind deplasările externe ale conducerii la curse de Formula 1.

 G4Media a scris că șeful SIE, Gabriel Vlase, însoțit de adjunctul său și de alte două persoane, au zburat în septembrie cu avion privat în Azerbaijan pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Baku. O alta deplasare a avut loc la Abu Dhabi, chiar în timp ce România era într-o criza de securitate pe fondul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale (anulat ulterior de CCR).

"Ținând cont de faptul că lucrările şi actele comisiei fac parte din categoria secretelor de stat, în data de 17 decembrie 2024, s-a solicitat ca la şedinţă să fie prezenţi reprezentanţii serviciului, inclusiv directorul SIE, domnul Gabriel Vlase, pentru a beneficia de condiţii de securitate ridicate şi pentru a primi răspunsuri în timp real, respectiv acces la documente clasificate ORNISS, aceasta să se desfăşoare la sediul SIE", a explicat Comisia parlamentarǎ prezența la sediul SIE.

Concluziile prezentate de comisia de control:

Cine îl verificǎ pe Vlase

Comisia parlamentarǎ care controlează SIE este formată din: președintele Weber Mihai (deputat PSD), vicepreședintele Felix Stroe (senator PSD), secretarul Bourceanu Septimiu-Sebastian (senator PNL) și membri - Chelaru Mircia (deputat AUR), Cozmanciuc Corneliu-Mugurel (deputat PNL), Fălcoi Nicu (deputat USR) și Turos Lóránd (senator UDMR).

 Mihai Weber (60 de ani) este, din 2012, parlamentar  ales pe listele PSD în județul Gorj. El este și președintele PSD Gorj. Social-democratul este președinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe din decembrie 2021. El face parte și din Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO (din iunie 2022). Weber s-a înscris în grupuri de prietenie cu Republica Coasta de Fildeş, Republica Peru și cu Australia.

Weber a absolvit în 1989 Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini. De profesie este inginer mecanic cu specializarea mașini unelte. El a coordonat secția de montaj a unei firme producătoare de mașini unelte din Târgu Jiu până în 1993, când a devenit director. În CV-ul său, în dreptul firmei la care a fost director din 1993 și până în 2012, când a devenit parlamentar, se menționează doar atât: „societăți comerciale”.

În 2010, el a fost doctorand la Universitatea Valahia din Târgoviște, însă se pare că nu a obținut diploma de doctor.

În primul an după ce a intrat în Parlament, Weber a obținut un certificat de atestare de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” cu privire la competențe dobândite în domeniul „Securitate și bună guvernare”. În 2014 a obținut un certificat de absolvire a unui curs la Institutul Diplomatic Român, în politică externă și diplomație.

Din declarația sa de avere reiese cǎ a cumpărat, în 2023, o motocicletă HONDA NT1100, care nouă costă circa 15.000 de euro. Conduce un Volkswagen cumpărat în 2022 și a vândut un SUV MERCEDES GLE 450 4MATIC, cu aproximativ 45.000 de euro. De asemenea, el a împrumutat, în nume personal, societatea la care este acționar, SC PRO AUTO LOGISTICS SRL, cu circa 34.000 de euro.

Weber e un politician discret și la Parlament, dar și în activitatea de președinte al PSD Gorj.

Weber admitea în 2012 cǎ este apropiat de Victor Ponta. El a criticat și Guvernul în ianuarie 2021, arătând că „România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește sprijinul acordat economiei, în pandemie”, afirmație care, conform Factual.ro, a fost falsă.

Militar transformat în politician

Vicepreședintele Comisiei SIE, Felix Stroe, a fost ales senator pe listele PSD în Constanța. El este parlamentar din 2020 și este originar din Buzău.

Stroe a fost ofiţer în cadrul Marinei Militare, între 1978 și 1991, perioadă în care timp de 5 ani a fost comandant pe nave de război.

A absolvit Academia Navală Militară Mircea cel Bătrân Constanţa, Facultatea de Comandă și Stat Major și Academia de Înalte Studii Militare, Bucureşti, Facultatea de Comandă şi Stat Major.

Din 1991 până în 2000 a activat în domeniul privat, fiind asociat la mai multe firme. În perioada 2000-2003 a fost viceprimar al Constanței, iar între 17 octombrie 2017 - 29 ianuarie 2018 a fost ministru al Transporturilor.

În declarația sa de interese se arată că este acționar sau asociat la patru firme din Constanța. El deține 11 terenuri în Constanța și în Buzău și patru case de locuit în Buzău. Stroe face parte din garda veche a PSD, care însă rămâne puternică în partid, fiind reales anul acesta șef al organizației județene PSD Constanța.

Pilotul de vânătoare de la USR

USR este reprezentat de un fost pilot de vânătoare, Nicu Fălcoi. În legislatura 2016-2020, a fost senator, secretar în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

De profesie inginer, Nicu Fălcoi are o experiență de peste 20 de ani ca pilot, după absolvirea Facultății de Mecanică, Secția Autovehicule Rutiere din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, și a școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” din județul Buzău. Între1985 și 1989 a fost ofițer, pilot avioane supersonice.

A participat la exerciții multinaționale NATO, iar între 2004–2005, a fost observator ONU în cadrul Misiunii Organizației Națiunilor Unite în R.D. Congo (MONUC).

În timpul mandatului de senator a fost ales în funcția de vicelider al grupului „Alianța liberalilor și democraților” din cadrul Adunării Parlamentare NATO.

Juristul liberal cu studii la Colegiul Național de Apărare

Corneliu Mugurel Cozmanciuc este deputat PNL Iași din anul 2012. Absolvent al Facultății de Drept, Universitatea „Mihail Kogălniceanu”, Iaşi, el și-a început cariera profesională ca director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Iaşi. După ce a schimbat mai multe posturi de director și jurist la instituții private și de stat, în mai 2012 a devenit, pentru circa un an, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Și el are a diplomă de absolvire a programului postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă în domeniul Securității și Apărării Naționale în cadrul Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, București.

A absolvit și un curs postuniversitar „Managementul Afacerilor Interne”, la Colegiul Național de Afaceri Interne, Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, București.

Militarul dacopat fan al mareșalului Antonescu

Reprezentantul AUR în Comisie este militar de carieră cu experiență în serviciile secrete - fostul general de armată Mircea Chelaru. Absolvent al Academiei Militare, este doctor în „Teoria generală a ştiinţei militare” și are multe cursuri NATO și ONU. Nu a lipsit nici el de la cursurile Colegiului Naţional de Apărare, Bucureşti (2000), unde a obținut diploma de „Expert politică de apărare şi securitate naţională”. A fost șef în cadrul Armatei și în perioada comunistă, dar și după.

Comandant de batalion infanterie-gardă (1976-1978), Şef de stat major la Regimentul 2 Mecanizat (1981-1985); Şef Birou Operaţii al Diviziei 1 Mecanizată, (1987-1989), iar Revoluția îl prinde șeful cercetării (informaţiilor) Diviziei 57 Tancuri, (august 1989 – martie 1990).

El poveștește în „Adevărul” că a fost unul dintre ofiţerii care au iniţiat formarea unui grup care să militeze pentru schimbarea principiilor din Armată. A dezvăluit cum au acţionat grupurile care s-au opus permanent generalului Militaru (ofiţer GRU dovedit) şi noii conduceri pro-sovietice din Ministerul Apărării. 

Este pentru scurt timp - câteva luni - director în Serviciul Român de Informaţii, în 1990. După constituirea, la 26 martie 1990, a Serviciului Român de Informaţii, la propunerea ministrului Apărării şi cu aprobarea Preşedintelui CPUN, este detaşat şi numit director al diviziunii de contraspionaj. După câteva luni se reîntoarce în Armată, din nou pe posturi de conducere: Comandant Corp Armată (1997-2000), Corpul 10 Armată, Iaşi; Şeful Statului Major General (15 februarie - 31 octombrie 2000);

Este scos din MAPN, după un incident legat de comemorarea Mareşalului Ion Antonescu, în calitatea sa de ctitor al Bisericii Sfinţii Constantin şi Elena. Este acuzat de manifestarea unor simpatii politice și, spune el, în CV, refuză compromisul propus de ministrul Apărării şi cere trecerea în rezervă cu toate drepturile conferite de lege. I se aprobă imediat, încheind astfel o carieră militară de 33 de ani.

A ajuns în presă din cauza mai multor scandaluri. Unul dintre acestea - cererea pe care Chelaru a făcut-o Consiliului Local din Iași pentru instalarea în bulevardul Copou a busturilor celor trei mareșali pe care i-a avut armata română: Alexandru Averescu, Constantin Prezan și Ion Antonescu.

A fost ales în 2002 președinte al Partidului Unității Naționale Române (PUNR), dar nu a reușit să revitalizeze partidul. În schimb, a apărut alături de generalul Nicolae Spiroiu, fost ministru al Apărării, într-un documentar din 2012, „Dacii – Adevăruri tulburătoare”, un adevărat manifest al „dacopatiei”. Declarațiile lui sunt cel puțin dubioase. 

În 2015, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a cumpărat, fără drept, o locuință pe care o primise în chirie de la Ministerul Apărării. 

Liberalul fără CV

Septimiu-Sebastian Bourceanu este senator din 2020 din partea PNL în circumscripția Constanța. Este un politician atât de discret încât nu și-a publicat CV-ul. S-a născut în 1979, în București, dar trăiește în Constanța.

Din presă aflăm că a fost directorul Complexului Balnear și de Recuperare „Corpore Sano” din Techirghiol. Din declarația de interese, aflăm că este unicul asociat al unei firme de consultanță pentru afaceri și management din Constanța - Salutem et de Lege SRL. În anul 2023, Salutem et de Lege SRL a declarat o cifră de afaceri de 682.940 lei, un singur salariat, un profit de 431.373 lei și datorii de 417.066 lei.

Este secretar în Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe (din oct. 2024) și face parte din mai multe grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state: Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Letonia, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Bulgaria, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Turcia, Grupul parlamentar de prietenie cu Statul Qatar, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Azerbaidjan, Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Bahrein, Grupul PRO-America. Are două case de locuit în Constanța și două terenuri intravilane în același oraș. Soția lui este avocat de profesie.

UDMR-istul care nu există

Lóránd Turos este parlamentar UDMR din 2016. A fost deputat și din 2020, senator. El a fost și membru CNA mai mulți ani începând cu 2012. Este unul dintre cei doi membri ai Uniunii de la Senat care nu și-au publicat CV-ul. 

„În cazul senatorului UDMR Turos Lorand, parlamentar aflat la al doilea mandat, ceea ce îți sare în ochi este faptul că nu există (!) nici o biografie publică a acestuia. Nu știu dacă are ceva de ascuns sau nu, dar constat că, dacă domnul senator e îndreptățit să știe totul despre S.I.E., în schimb niciun cetățean obișnuit nu poate ști ceva despre Turos Lorand. Adică, doar ca exemplu, dacă, precum mulți dintre colegii domniei sale de organizație, are și cetățenia altui stat. Nu că ar fi ceva ilegal, dar asta ar presupune jurământ de credință multiplu, ceea ce nu ar fi chiar compatibil cu cerința de „loialitate indiscutabilă” prevăzută explicit în lege pentru accesul la informații clasificate” se arată într-un articol din Monitorul Apărării.

Din declarația sa de avere aflăm că este acționar la mai multe companii, precum Full Security SRL – Marghita – o firmă care oferă servicii de pază, Media Sound Invest SRL - Satu Mare, Friss Press SRL - Satu Mare, OMV Petrom SA - Sectorul 1, INT Traffic SRL - Sectorul 2.

Dacă are câteva apariții în presă din perioada în care a fost membru CNA, UDMR-istul din Satu Mare a fost foarte discret în perioada în care a fost parlamentar.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.