Oficialii americani din domeniul sanitar au confirmat primul caz de infectare cu noua variantă mpox (variola maimuței).
Variola maimuței a pus pe jar autoritățile sanitare din întreaga lume. Sursa: arhivă
Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, pacientul este o persoană care a călătorit în Africa de Est. La întoarcere, al a fost tratat în cadrul unui spital local, iar apoi a fost externat. Bolnavul a fost izolat la domiciliu fără a primi însă vreun tratament specific. Asta, pentru că forma bolii este foarte ușoară, iar simptomele deja s-au ameliorat. Între timp, autoritățile sanitare au contactat persoanele apropiate pacientului, ca măsură de precauție. Toți contacții direcți sunt monitorizați, a declarat departamentul de sănătate publică.
Variola maimuței veste cauzată de virusul mpox, descoperit în anul 1958 în Danemarca, într-o colonie de maimuțe. Aceste animale, pe care se efectuau, într-un laborator, cercetări, au fost primele care s-au infectat și au dat semne de boală. De aici și numele de variola maimuței deși sursa originală a virusului nu este deocamdată cunoscută. Se presupune că rozătoare sau mamifere mici, de genul veverițelor sau primatelor, ar putea găzdui acest virus.
Virusul poate intra în corp prin leziuni, prin membrane mucoase și prin sistemul respirator. O persoană se poate infecta dacă are un contact apropiat cu un bolnav, de exemplu prin sărut, îmbrățișare, relații intime. Interacțiuni mai lungi față în față cu cineva bolnav de mpox pot provoca, de asemenea, infectări prin picături de salivă în timpul vorbitului sau respiratului. Îmbolnăvirile pot apărea și după folosirea unor obiecte intime care aparțin unei persoane bolnave de mpox. Virusul poate fi luat și de la animale infectate, fie în procesul de vânare sau pregătire a lor pentru gătire sau prin zgârieturi sau mușcături. De asemenea, mai trebuie cunoscut faptul că femeile însărcinate pot transmite virusul bebelușilor.
În octombrie anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății a aprobat vaccinul anti-mpox Bavarian Nordic, destinat însă doar adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Agenția Națiunilor Unite a aprobat utilizarea vaccinului încă din septembrie ca prima injecție împotriva variolei la adulți, facilitând astfel accesul la vaccin pentru țările africane grav afectate. Administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat, de asemenea, vaccinul Bavarian, dar numai pentru a fi utilizat la adulții de 18 ani și peste.
Cazurile de mpox în afara Africii Centrale și de Vest, unde virusul este endemic, au fost rare în decursul timpului și au avut de regulă legătură cu persoane care au călătorit în regiunile afectate sau cu animale aduse de acolo.
În acest an, oamenii de ştiinţă au raportat apariţia unei noi forme de mpox în Africa, care a fost răspândită prin contact apropiat. Aceasta a fost transmisă pe scară largă în estul şi centrul Africii. Dar în cazurile care au fost identificate la călătorii din afara continentului, răspândirea a fost foarte limitată, potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor. Peste 3.100 de cazuri confirmate au fost raportate doar de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Marea majoritate a acestora au fost în trei ţări africane - Burundi, Uganda şi Republica Democrată Congo. De atunci, cazuri de călători cu noua formă mpox au fost raportate în Germania, India, Kenya, Suedia, Thailanda, Zimbabwe şi în Marea Britanie.