Reducerea inflamației poate fi realizată prin patru modalități, arată experții. La bază stau obiceiurile alimentare și exercițiile fizice. Inflamația poate crește și riscul bolilor cardiovasculare.
Alimentația este printre metodele importante de reducere a inflamației. Foto: Arhiva
Uneori, inflamația din corp nu dispare sau este declanșată de un iritant constant prezent în organism, cum ar fi fumul de țigară. Astfel, sistemul imunitar funcționează prost, reacționând ca și cum corpul ar fi în pericol atunci când nu este.
O analiză din 2020 a 15 studii publicate în jurnalul Medicine, arată că persoanele care consumau cele mai multe alimente pro-inflamatorii aveau un risc crescut cu 41% de a dezvolta boli cardiovasculare.
„Acest lucru adaugă mult stres și daune țesuturilor corpului”, spune Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, potrivit Washington Post.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Florida din Gainesville, inflamația cronică tinde să fie mai frecventă la adulții în vârstă, dar nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii.
Experții indică și mai multe modalități de reducere a inflamației:
Alimentația
Una dintre cele mai bune abordări, arată studiile, este o dietă în stil mediteranean. Acest stil alimentar este bogat în cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe și grăsimi nesaturate precum uleiul de măsline și include cantități mici de proteine slabe, cum ar fi peștele și puiul. Fructele și legumele colorate, cum ar fi fructele de pădure și vinetele, sunt deosebit de benefice. Și bacteriile sănătoase din iaurt și alte alimente fermentate pot fi de asemenea utile, spun experții.
Alimentele care favorizează inflamația includ alimente procesate, cum ar fi cerealele rafinate (cum ar fi pâinea albă), carnea de delicatese și hot-dog-urile; alimente prăjite și suc; și alte alimente bogate în zaharuri adăugate.
Asta nu înseamnă înlocuirea tuturor alimentelor procesate, spune Sarah Hammaker, un dietetician înregistrat în York, Pennsylvania. Alimentele procesate cu foarte puține ingrediente, fără conservanți și puțin sodiu sau zahăr adăugat (cum ar fi unele mărci de unt de arahide, conserve de fasole sau sos de paste la borcan) sunt mai puțin inflamatorii.
Pentru a vă modifica stilul alimentar, mai întâi trebuie identificate alimentele antiinflamatoare care vă plac, pentru a le introduce în dieta zilnică. Această strategie are mai multe șanse să reușească. Treptat, puteți reduce alimentele care favorizează inflamația.
Menținerea unei greutăți sănătoase
De asemenea, ar trebui menținut un indice de masă corporală sub 25, iar o atenție sporită trebuie acordată grăsimii din zona siluetei, care poate influența inflamația. Atunci când celulele adipoase abdominale sunt mărite, ele se pot scurge sau chiar se pot sparge, declanșând răspunsuri inflamatorii.
Activitatea fizică
Exercițiile fizice funcționează mână în mână cu o dietă antiinflamatoare, spune David Nieman, directorul Human Performance Lab de la Campusul de Cercetare din Carolina de Nord din Kannapolis. „Nu puteți reduce inflamația doar prin exerciții fizice, dar atunci când faceți suficiente exerciții fizice și vă controlați dieta, pe termen lung, inflamația scade mult”, a arătat expertul.
Somnul
Când nu dormi bine sau ești stresat, corpul produce mai mult cortizol. Când nivelul acestui hormon este crescut în mod constant, poate produce un răspuns inflamator pe termen lung. Somnul neregulat sau inadecvat, precum și stresul, pot afecta sistemul cardiovascular, metabolismul și abilitățile cognitive.