SUA au anunţat că vor restrânge condiţiile de acces la vaccinurile anti-COVID-19 şi că vor cere companiilor farmaceutice să realizeze studii clinice privind beneficiile vaccinurilor pentru persoanele sănătoase sub 65 de ani.
SUA schimbă politica vaccinărilor anti-Covid. Foto arhivă
Statele Unite urmează să restrângă semnificativ criteriile privind vaccinarea împotriva COVID-19, recomandând de acum înainte administrarea vaccinului doar persoanelor de peste 65 de ani și celor care au afecțiuni medicale preexistente care cresc riscul de a dezvolta forme grave ale bolii.
Decizia, anunțată marți de doi oficiali din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), marchează o schimbare importantă în politica medicală și aliniază SUA alături de alte state dezvoltate ale lumii care procedează în mod similar, notează Agerpres.
Informațiile au fost prezentate într-un editorial semnat de Marty Makary și Vinayak Prasad, doi oficiali de rang înalt ai FDA, publicat în revista medicală New England Journal of Medicine. Autorii susțin că, spre deosebire de SUA, celelalte state bogate au adoptat de mult timp recomandări diferențiate privind vaccinarea, concentrându-se pe protejarea celor mai vulnerabili, în special vârstnicii și pacienții cu boli cronice.
„În timp ce toate celelalte ţări bogate limitează recomandările de vaccinare la adulții în vârstă (în general, la persoane de peste 65 de ani) sau la alte persoane care prezintă un risc sporit de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, Statele Unite au avât până acum o abordare uniformă pentru toate grupele de vârstă”, au precizat cei doi oficiali americani.
Conform noilor recomandări ale FDA, vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi recomandate în SUA numai adulților de peste 65 de ani (grupa de vârstă cu cel mai mare risc de complicații severe sau deces asociate COVID-19) şi persoanelor între 6 luni și 64 de ani care prezintă cel puțin un factor de risc cunoscut pentru forme severe de boală.
Definiţia acestor factori de risc este însă foarte largă şi variază de la astm la SIDA, incluzând totodată diabet, obezitate, schizofrenie şi chiar fumatul sau lipsa activităţii fizice, potrivit sursei citate.
Un alt element important al noii politici vizează solicitarea adresată companiilor farmaceutice de a realiza noi studii clinice riguroase care să includă și grupuri de control, cărora li se va administra o soluție salină placebo, pentru a putea evalua eficiența vaccinurilor în rândul populației tinere și sănătoase.