O americancă este singura persoană din lume care trăieşte cu un rinichi funcţional de porc

O americancă este singura persoană din lume care trăieşte cu un rinichi funcţional de porc
📅 2024-12-18

O americancă este singura persoană din lume care trăieşte cu un rinichi funcţional de la un porc modificat genetic. Femeia se afla pe lista de aşteptare pentru un rinichi din 2017.

Rinichiul transplantat provine de la un porc Foto Pixabay (Arhivă)

Medicii americani care au anunţat marţi că femeia a ieşit din spital şi se simte bine la aproape o lună de la operaţie, preconizează că, în mai puţin de un deceniu, astfel de transplanturi de organe de la porc la om ar putea deveni o rutină.

Femeia, în vârstă de 53 de ani, a fost operată la Institutul de Transplant NYU Langone din New York pe 25 noiembrie. Unsprezece zile mai târziu, ea a părăsit spitalul, iar marţi medicii au anunţat că femeia se simte bine şi că rinichiul pare să funcţioneze conform planului.

Deocamdată, americanca locuieşte într-un apartament din apropierea spitalului, astfel încât să poată fi controlată în fiecare zi. De asemenea, echipa de medici îi monitorizează starea de sănătate cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI) şi al echipamentelor pe care le poartă şi care îi pot urmări constant semnele vitale, putând chiar detecta o problemă medicală precum o infecţie, înainte ca aceasta să o îmbolnăvească, scrie news.ro.

Medicii ei spun că, dacă totul merge bine, femeia s-ar putea întoarce în statul Alabama, unde locuieşte în următoarele trei luni.

Femeia, pe numele său, Towana Looney, s-a numărat printre cele peste 90.000 de persoane care se află în prezent pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi în Statele Unite.

Înainte de operaţie, în 1999, ea i-a donat un rinichi mamei sale pentru a-i salva viaţa, dar, ceva mai târziu, a devenit unul dintre cei mai puţin de 1% dintre donatorii de rinichi în viaţă care dezvoltă insuficienţă renală, potrivit Fundaţiei Nationale pentru transplantul de rinichi din Statele Unite.

În ultimul trimestru de sarcină, femeia a dezvoltat preeclampsie, o afecţiune gravă ale cărei semne includ hipertensiune arterială, care i-a afectat rinichiul rămas. De asemenea, ea a trebuit să facă o transfuzie de sânge, iar ambii factori au făcut dificilă găsirea unui donator compatibil de rinichi.

Din 2016 pe dializă

În 2016, femeia a trecut la dializă, o procedură care ajută la eliminarea deşeurilor şi a lichidului suplimentar din sânge. Dializa poate fi utilă pe termen scurt, dar poate face doar 10% până la 15% din ceea ce face un rinichi sănătos, iar persoanele care fac dializă se confruntă cu o şansă de 50% de a muri în cinci ani după începerea tratamentului, arată studiile.

„După sarcină şi transfuziile de sânge, organismul său a devenit sensibilizat, şi a început să producă anticorpi dăunători împotriva tipurilor de ţesut ale altor persoane”, a declarat marţi dr. Robert Montgomery, unul dintre medicii care a operat-o, şi director al Institutului de Transplant NYU Langone, într-un comunicat al spitalului.

Femeia se afla pe lista de aşteptare pentru un rinichi din 2017. Medicii i-au spus că îşi pierde încet vasele de sânge accesibile pentru a continua dializa şi că aceasta va înceta în cele din urmă să-i mai fie utilă. Fără un donator compatibil, ea ar fi decedat.

Medicii i-au prezentat atunci opţiunea unui transplant de rinichi de porc editat genetic.

Medicii i-au explicat activitatea în domeniul xenotransplantului, termenul folosit de specialişti pentru transplantul de organe de la animale la oameni. În ciuda anilor de studiu, acest domeniu se află încă în stadiu incipient, femeia fiind doar a treia persoană care a primit în viaţă un rinichi de la un porc modificat genetic.

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) permite medicilor să transplanteze organe de la porci la oameni în cadrul a ceea ce se numeşte în mod obişnuit „utilizare din compasiune”, care permite utilizarea unei terapii sau proceduri experimentale dacă nu sunt disponibile opţiuni „comparabile sau satisfăcătoare”.

Organele porcilor sunt similare cu cele ale oamenilor, iar viteza de reproducere a porcilor înseamnă că organele lor pot fi procurate rapid. Oamenii de ştiinţă pot modifica genele porcului pentru a reduce riscul ca un organism uman să respingă transplantul.

Printre cele trei persoane care au primit un rinichi de la un porc modificat genetic în timpul vieţii, ea este prima care a primit un rinichi cu 10 modificări genetice.

În martie, Rick Slayman, în vârstă de 52 de ani, care avea insuficienţă renală în stadiu terminal, a primit un transplant de rinichi de porc la spitalul Massachusetts General. Rinichiul a funcţionat la început, iar pacientul a putut pleca acasă după două săptămâni, dar a murit aproximativ două luni mai târziu.

În aprilie, NYU a efectuat un transplant de rinichi de porc cu o pompă cardiacă mecanică pentru Lisa Pisano, în vârstă de 54 de ani, care a trăit încă aproape trei luni.

Medicii spun că a treia pacientă este mai sănătoasă decât cei doi primitori anteriori, chiar dacă avea probleme renale, şi că a trecut prin operaţie „minunat”. Odată transplantat, rinichiul a devenit roz şi a început să funcţioneze imediat.

Viață lungă și sănătoasă?

Femeia va trebui să continue să ia medicamente pentru a-şi împiedica organismul să respingă rinichiul de porc, dar echipa speră că organul va continua să funcţioneze, astfel încât americanca să poată trăi o viaţă lungă şi sănătoasă.

Medicii se declară optimişti cu privire la progresele recente din domeniu. Oamenii de ştiinţă studiază xenotransplantul de zeci de ani, iar în ultimii doi ani au învăţat rapid despre ceea ce poate determina organismul primitorului să respingă organul şi cum să trateze orice probleme care pot apărea.

„De fiecare dată când facem un astfel de transplant, suntem mai luminaţi şi suntem mai capabili să facem faţă provocărilor”, spune dr. Montgomery într-un videoclip al NYU.

Există încă multe întrebări nerezolvate cu privire la xenotransplant.

De exemplu, oamenii de ştiinţă nu ştiu cât timp ar putea funcţiona un organ de porc, dar dr. Montgomery face o predicţie îndrăzneaţă: El crede că, după alte câteva transplanturi în cadrul utilizării din compasiune, studiile clinice ar putea începe să demonstreze în 2025 că această practică funcţionează. El estimează că xenotransplantul va deveni o rutină în mai puţin de 10 ani.

Dacă o astfel de opţiune ar exista ar putea fi una transformatoare pentru vieţile pacienţilor. În Statele Unite 13 americani mor zilnic, în aşteptarea unui transplant de rinichi.

Dr. Robert Montgomery, în dreapta, împreună cu echipa de transplant, se aşteaptă ca aceste operaţii să facă progrese în ceea ce priveşte viitorul domeniul xenotransplantului.„Nu va înlocui complet transplantul de la om la om, dar cred că va creşte rezerva de organe, astfel încât să nu mai avem atât de mulţi oameni care mor sau se îmbolnăvesc atât de mult încât să beneficieze de un transplant”, spune dr. Montgomery în videoclipul NYU.

Totodată, americanca Towana Looney a afirmat că este minunat să trăiască fără să fie nevoită să meargă zilnic la dializă.

„Mă simt minunat”, a spus ea. „Este minunat să simţi energia, fluxul de sânge al rinichiului. Este pur şi simplu minunat, uimitor”. În Statele Unite, aproape 104.000 de am ericani sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant, dintre care peste 90.400 aşteaptă un rinichi.

Potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), mai mult de 1 din 7 adulţi americani – aproximativ 35,5 milioane de persoane – suferă de boală renală cronică.

Dintre aceştia, Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) estimează că aproape 808.000 suferă de boală renală în stadiu terminal, însă doar aproximativ 27.000 au primit transplant de rinichi în 2023.

Progrese în domeniul xenotransplantului

Această intervenţie complexă marchează cea de-a şaptea operaţie de xenotransplant uman efectuată de Institutul de Transplant NYU Langone şi orchestrată de dr. Montgomery, care şi-a petrecut o mare parte din carieră studiind abordări inovatoare pentru extinderea rezervei de organe.

La 25 septembrie 2021, acesta a efectuat primul transplant de organe de la porc editat genetic la om, la o persoană decedată neurologic cu o inimă care bătea. O procedură similară a fost efectuată la 22 noiembrie 2021.

Chirurgii de la NYU Langone au efectuat apoi două transplanturi de 10 inimi de porc editate genetic în vara anului 2022 la persoane decedate neurologic.

Anul trecut, un studiu de 61 de zile al unui xenotransplant de rinichi de porc editat genetic la un bărbat decedat recent a arătat o performanţă optimă cu imunosupresia, standardul de îngrijire. În aprilie 2024, Lisa Pisano a primit primul implant combinat de pompă cardiacă şi transplant de rinichi de porc editat genetic. Ea a murit mai târziu, la 7 iulie, sub îngrijire paliativă, după ce a avut dificultăţi în a renunţa la medicamentele utilizate pentru a menţine o tensiune arterială suficient de ridicată pentru a susţine xenotransplantul de rinichi.

„Fără generozitatea şi altruismul celor care au participat la cercetarea noastră până în acest moment, acest pas următor în xenotransplant nu ar fi fost posibil”, a declarat dr. Montgomery. „Cazul lui Towana este un precursor al unor potenţiale studii clinice, sub îndrumarea FDA, pentru a determina dacă aceste organe sunt sigure ca o sursă nouă şi durabilă de organe pentru cei care au nevoie de ele”, a mai declarat medicul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.