O teorie a conspirației a început să circule pe rețelele de socializare în urma dezbaterii Trump-Harris, și anume că candidata democrată la președinția SUA Kamala Harris ar fi purtat de fapt niște căști audio avansate, și nu cercei cu perle, relatează Newsweek.
Kamala Harris a purtat cercei cu perle în timpul dezbaterii cu Trump FOTO EPA-EFE
Potrivit noii teorii a conspirației vehiculate online, Harris ar fi purtat la dezbaterea cu Donald Trump de marți, găzduită de ABC News la Centrul Național al Constituției din Philadelphia, o pereche de cercei audio Nova H1, creați de startup-ul german NOVA Products.
Cerceii cu clips, conform paginii Kickstarter a startup-ului, „se pun pe lobul urechii și proiectează sunetul din perlă direct în canalul urechii”. „Două microfoane minuscule high-end sunt integrate în fiecare cercel, oferind utilizatorului apeluri telefonice clare și anularea zgomotului produs de vânt”, se mai arată în descrierea dispozitivului,
Prezentați prima oară la evenimentul Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, Nevada, în ianuarie 2023, aceste dispozitive portabile cu Bluetooth au „sunet direcțional” care permite confidențialitatea. „Orice sunet este absolut privat; așa că ești singurul care aude conversațiile și muzica”, se arată în descrierea produsului pe pagina Kickstarter.
În vreme ce imaginile video din studioul dezbaterii arată că Harris poartă cercei cu perle, mai mulți utilizatori de rețele sociale au evidențiat asemănarea lor cu o pereche de cercei cu perle de la Tiffany & Co.
Dincolo de dimensiunea perlelor, există diferențe vizuale clare. Cerceii Nova H1 Audio au un cerc mult mai gros, în timp ce cerceii lui Harris au două bucle subțiri care se înfășoară în jurul lobilor urechii, relatează Verge. Harris pare să poarte modelul Tiffany South Sea Pearl Earring, potrivit site-ului What Kamala Wore. Susan Kelley, jurnalista din spatele blogului de stil, a confirmat pentru The Verge că Harris a fost văzută purtând marca de cercei Tiffany de câteva luni.
Cerceii-căști FOTO Icebach Sound Solutions
Teorii ale conspirației cu privire la comunicări ascunse în timpul dezbaterilor prezidențiale au mai circulat și altădată. Afirmații similare au apărut despre Hillary Clinton în cursul campaniei prezidențiale din 2016, în special după Forumul comandantului șef, un eveniment televizat, care a avut loc pe 7 septembrie 2016.
Unele site-uri web conservatoare și utilizatori ai rețelelor sociale au distribuit imagini despre care au spus că o înfățișează pe Clinton purtând o cască. Site-urile web de verificare a faptelor PolitiFact și Snopes, care au analizat imaginile, au respins afirmațiile conform cărora Clinton ar fi purtat cu acea ocazie o cască de culoarea pielii.
De altfel, și în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2020 a circulat o afirmație conform căreia președintele Joe Biden ar fi purtat pe ascuns o cască în timpul unei dezbateri. Informația a apărut înaintea primei dezbateri prezidențiale dintre Biden și Donald Trump din 29 septembrie 2020. Unele figuri conservatoare din mass-media au susținut că democratul a folosit un dispozitiv pentru a primi răspunsuri sau recomandări în timpul dezbaterii.
Totuși, nu au existat dovezi care să susțină acest fapt. Campania lui Biden a negat cu fermitate afirmația, catalogând-o „complet absurdă”. Comisia pentru dezbateri prezidențiale a declarat, de asemenea, că niciunul dintre candidați nu avea voie să poarte ceva în ureche în timpul dezbaterii.
O căutare online a cerceilor Nova H1 Audi arată că în prezent nu par să fie la vânzare nicăieri, iar site-ul NOVA Products redirecționează căutarea către o altă companie, Icebach Sound Solutions.
În plus, susținătorii site-ului de crowdfunding Kickstarter au lăsat mesaje cu peste un an în urmă în care solicitau statusul de livrare privind cerceii H1 achiziționați, a căror comandă se presupune că nu s-a concretizat niciodată. Ultima conectare a NOVA Products la Kickstarter datează din mai 2023.