Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă mari probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează BBC.
Rusia a recrutat mii de soldați din rândul deținuților FOTO SHUTTERSTOCK
„Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!” i-a spus un bărbat victimei sale, în momentul în care a atacat-o în Artiom, în estul îndepărtat al Rusiei.
Femeia se întorcea într-o seară din oraș, când bărbatul a lovit-o cu piciorul și a bătut-o. La sosirea poliției, bărbatul le-a arătat un document care dovedește că a fost în Ucraina, el susținând că datorită serviciului său militar „nu i se va întâmpla nimic”.
Atacul asupra Irinei se numără printre numeroasele fapte raportate ca fiind comise de soldații care s-au întors din Ucraina. Verstka, un site independent rusesc, estimează că cel puțin 242 de ruși au fost uciși de soldații care s-au întors de pe front, alte 227 de persoane fiind grav rănite.
Mulți dintre atacatori sunt foști deținuți condamnați, care au fost eliberați din închisoare pentru a se alătura războiului Rusiei în Ucraina.
BBC estimează că gruparea de mercenari Wagner a recrutat peste 48.000 de deținuți pentru a lupta în Ucraina. Când liderul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis într-un accident de avion anul trecut, ministerul rus al apărării a preluat recrutările din închisori.
Aceste cazuri au afectat grav societatea rusă, spune sociologul Igor Eidman.
„Este o problemă foarte serioasă și e posibil să se înrăutățească. Toate ideile tradiționale despre bine și rău au fost întoarse pe dos”, a spus el pentru BBC.
„Oameni care au comis crime odioase – ucigași, violatori, canibali și pedofili – nu numai că ocolesc pedeapsa mergând la război, dar sunt întâmpinați drept eroi.”
Există numeroase motive pentru care soldații ruși suficient de norocoși să se întoarcă teferi din război s-ar crede deasupra legii.
Presa oficială îi numește „eroi”, iar președintele Vladimir Putin i-a numit noua „elită” a Rusiei.
Celor recrutați în armată din închisori fie li s-au anulat condamnările, fie au fost grațiați.
Cazurile deținuților eliberați din închisori care recidivează și apoi scapă de pedeapsă pentru a doua oară, întorcându-se pe front, nu sunt deloc rare.
Această situație îi le creează frustrare unor polițiști.
„Acum patru ani l-am trimis la închisoare pentru șapte ani”, a declarat polițistul Grigori pentru Novaia Gazeta.
„Și iată-l din nou în fața mea, spunând: Nu veți putea face nimic, domnule ofițer. Acum este momentul nostru, al celor care vărsă sânge în operațiunea militară specială”.
Instanțele ruse au invocat participarea la războiul împotriva Ucrainei drept un motiv pentru a emite sentințe mai blânde. Dar multe cazuri nici măcar nu mai ajung în instanță. Moscova a introdus o nouă lege împotriva „discreditării forțelor armate ruse”, astfel că unele victime ale crimelor comise de veterani s-au temut să le raporteze.
Olga Romanova, șefa unui ONG pentru drepturile deținuților Rusia, subliniază că sentimentul de impunitate duce la creșterea ratei criminalității.
„Consecința principală este decalajul dintre crimă și pedeapsă în mentalitatea publică. Dacă înfăptuiești o crimă, nu este deloc o certitudine că vei fi pedepsit”, spune ea pentru BBC.
În 2023, numărul infracțiunilor grave înregistrate în Rusia a crescut cu aproape 10%, iar în prima jumătate a acestui an numărul personalului militar condamnat pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Sociologul Anna Kuleșova atrage atenția asupra faptului că violența devine din ce în ce mai acceptabilă în societatea rusă, mai ales că infractorii pot scăpa acum de pedeapsă mergând la război.
„Există o tendință de legalizare a violenței. Probabil că se va răspândi ideea că violența este un fel de normă, violența la școală, violența domestică, violența în cuplu și drept modalitate de rezolvare a conflictelor. Acest fapt este facilitat de militarizarea societății, trecerea la conservatorism și romantizarea războiului. Crimele violente săvârșite în țară sunt ispășite prin violența războiului”, subliniază sociologul.