Rusia continuă să majoreze plățile pentru soldații care iau parte la războiul din Ucraina. În acest timp, soțiile sau prietenele militarilor duc o viață bună și liniștită.
Soția unui militar rus se laudă cu mașina primită cadou Foto: anastasiya_tailokova/Instagram
Confruntată cu lipsa de oameni dornici să meargă în războiul din Ucraina, Rusia a majorat treptat stimulentele financiare pentru semnarea unor noi contracte militare. Acest lucru a oferit multor bărbați și familiilor lor un mijloc fără precedent de creștere a mobilității sociale, creând o nouă clasă socială descrisă de președintele Vladimir Putin drept „noua elită a Rusiei”, relatează The Moscow Times.
În acest timp, soțiile și prietenele soldaților apelează la rețelele de socializare pentru a-și arăta viețile luxoase pe care le trăiesc, în timp ce susțin, adesea, opiniile pro-război și pro-Kremlin.
Rusia a interzis Instagram la scurt timp după ce a invadat Ucraina în 2022, în timp ce TikTok a interzis postările noi în Rusia. Dar acest lucru nu i-a împiedicat pe ruși să continue să folosească aceste aplicații foarte populare.
În noaptea de Revelion, Vika, în vârstă de 22 de ani, a împărtășit, cu urmăritorii ei de pe Instagram, un videoclip în care despacheta un telefon de ultimă generație. Telefonul, a spus ea, a fost un cadou de la soțul ei, militar rus care luptă în războiul din Ucraina.
„Așa cum a spus el: «Numai ce este mai bun pentru soția mea»”, a spus Vika despre cadoul ei, care costă cu câteva sute de dolari mai mult în Rusia decât în SUA.
Pe Instagram, Vika oferă sfaturi pentru decorarea unității de locuințe militare temporare oferite de guvern pentru soțul ei militar.
În 2025, autoritățile ruse continuă să majoreze plățile pentru soldații contractuali care participă la războiul din Ucraina.
Din ianuarie, bărbații care semnează un contract militar în regiunea Samara vor primi o plată unică de până la 4 milioane de ruble (38.900 de dolari), cea mai mare dintre toate regiunile din Rusia.
Pe lângă aceste plăți unice, care variază în funcție de regiune, personalul militar primește și un salariu lunar de cel puțin 210.000 de ruble (2.000 dolari). În cazul decesului unui soldat, familia lui are dreptul la o „indemnizație de înmormântare”, care se poate ridica la până la 5 milioane de ruble (48.600 dolari), conform unui decret prezidențial.
Plățile substanțiale către soldații contractați fac parte din eforturile autorităților de a transforma armata în noua elită a țării, spune istoricul Dmitri Dubrovsky.
„Unul dintre rezultatele cheie ale războiului în curs este încercarea de a construi un «Putin Elite 2.0» pentru a înlocui elita originală care a apărut la începutul anilor 2000, bazată pe veniturile din petrol și gaze”, a spus Dubrobsky, potrivit publicației citate.
„Acest proces a început încă din 2014, când «eroii primăverii rusești» au început treptat să se integreze în regimul lui Putin. Cu toate acestea, a devenit pe deplin evident odată cu debutul agresiunii pe scară largă (împotriva Ucrainei)”, a mai adăugat istoricul.
Pe lângă plățile de milioane de ruble, statul oferă personalului militar și credite ipotecare subvenționate și educație universitară gratuită pentru copiii lor, inclusiv la instituții prestigioase precum Universitatea de Stat din Moscova și Școala Superioară de Economie.
Aproape 15.000 de soldați care au luptat în Ucraina, precum și copiii lor, au fost admiși la universitățile ruse în cadrul acestui program în 2024, aproape dublu față de 2023. Și tot mai mult, veteranii de război din Ucraina sunt numiți în roluri politice, deși nu pe o scară largă.
„Privilegiile personalului militar sunt evidente în practica tot mai mare de integrare a „veteranilor” în diferite proiecte politice și administrații regionale, adesea în calitate de viceguvernatori”, a precizat istoricul Dubrovsky, care a mai adăugat: „În general, familiile personalului militar se văd ca parte a unei clase superioare, o percepție întărită cu ardoare de propaganda lui Putin”.
Iar viața bună a familiilor soldaților ruși este promovată pe rețelele de socializare de soțiile sau prietenelor acestora.
„Acum am devenit o Katiuşa în viața reală”, a postat Ekaterina din micul oraș siberian Khanty-Mansiysk, făcând referire la eroina unui cântec sovietic de război despre o femeie care își așteaptă soțul să se întoarcă de pe front. Cântecul descrie dragostea dintre o fată și un soldat plecat să-și facă serviciul militar. Potrivit cântecului, fata se gândește că iubitul ei își va apăra patria și poporul, pe când ea recunoscătoare îi va păstra neștirbită iubirea.
Ekaterina creează videoclipuri arătând cum „trăiește într-o stare de așteptare” cu fiica ei în timp ce partenerul ei luptă în Ucraina. În unele videoclipuri, ea încearcă uniforma militară a soțului ei. În timp ce soțul ei este în război, Ekaterina își crește singură fiica mică.
„Tatăl nostru nu este un laș; cea mai bună prietenă a lui este pușca lui. Tati se luptă, iar noi dormim liniștiți”, scrie ea într-o postare pe Instagram, adresându-se copilului ei.
O altă femeie, Lesya, se consideră Katiuşa. La 19 ani, aceasta s-a căsătorit cu Andrei, un militar care a luptat cu Grupul Wagner. Tânăra are aproape 100.000 de urmăritori pe TikTok.
În videoclipurile ei, Lesya arată „suvenirurile” pe care soțul ei le aduce din război, inclusiv un pașaport ucrainean sau un petec militar de la Forțele Armate ucrainene.
Ea apără frecvent „valorile tradiționale” și își exprimă speranța că ucrainenii vor avea într-o zi un președinte „ca Putin”. Multe dintre videoclipurile ei sunt setate pe remixuri moderne de muzică populară, adesea filmate pe fundalul drapelului imperial rus.
Soțul Lesyei, Andrei, are și el un cont de TikTok în care împărtășește povești despre tratarea tulburării de stres post-traumatic după război și își bate joc de opiniile liberale ale generațiilor mai tinere.
Cel mai popular videoclip de pe TikTok al lui Andrei are aproape 1,5 milioane de vizualizări. În videoclip, el își arată colecția de medalii Wagner, inclusiv Crucea Morții pentru misiuni grele sau Medalia Curajului.
„Bărbații ca tine mențin țara asta, frate”, comentează unul dintre fanii săi.
Anastasia, din regiunea Krasnodar, și-a cunoscut viitorul soț printr-un grup de „întâlniri cu personalul militar” de pe o rețea de socializare rusească. Când a ajuns la bărbatul pe care-l plăcea, acesta era deja în război.
La zece zile după primul ei mesaj, soldatul i-a mărturisit dragostea lui Anastasiei. La scurt timp după aceea, ea a mers la Luhansk ocupat pentru a-l întâlni pentru prima dată.
Anastasia, care a documentat fiecare etapă a relației în poveștile ei de pe Instagram, consideră că feminitatea ei a ajutat-o să-și câștige soțul militar. Astăzi, ea postează fotografii cu mașina și florile pe care i le-a dăruit și dă sfaturi despre menținerea unei căsnicii puternice cu un militar.
Prin Instagram, ea vinde cursuri online despre feminitate pentru 990 de ruble (9,60 USD). De asemenea, pe un canal de Telegram aceasta împărtășește poveștile de succes ale femeilor care au urmat cursurile ei.