Membrul Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, afirmă că „retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la un nou război pe Nistru”. De cealaltă parte, Chișinăul îi sugerează acestuia să se concentreze pe aspectele ce țin de responsabilitatea sa.
Oleg Beleakov amenință cu un nou război. FOTO: Tiraspol-news.ru
Ca răspuns la apelurile liderilor de la Chișinău privind retragerea trupelor rusești, Oleg Beleakov a afirmat că acest lucru ar putea duce la un nou război.
„Retragerea trupelor ruse din Transnistria poate duce la un nou război pe Nistru. Mecanismul de menținere a păcii nu trebuie să fie încălcat și nu trebuie legat de criza energetică. Evenimentele din 19 iunie 1992 au arătat că niciun observator civil, care fusese trimis în zona de delimitare a părților aflate în conflict, nu a rămas pe locul său. Și știm că militarii noștri, precum și reprezentanții Rusiei, s-au ocupat doar cu salvarea vieților acestor observatori, salvându-i din zona conflictului”, a menționat acesta pentru presa din regiunea transnistreană.
Biroul politici de reintegrare, structură din cadrul Guvernului de la Chișinău, i-a reamintit acestuia responsabilitățile Comisiei Unificate de Control (CUC) , având în vedere că Oleg Beleakov activează în cadrul acesteia.
,,În Zona de Securitate sunt multe probleme nesoluționate ani în șir (puncte/ bariere neautorizate ale Tiraspolului, antrenamente militare necoordonate, stopări și controale abuzive la posturile de pacificatori ș.a.). Anume aceste probleme țin de competența Comisiei Unificate de Control și copreședintele delegaţiei din partea Tiraspolului ar fi bine să se concentreze pe aspectele ce intră în responsabilitatea sa directă”, au precizat angajații structurii.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat recent că armata rusă trebuie să părăsească regiunea transnistreană pentru a opri criza energetică.
De asemenea, președinta Maia Sandu a spus că Chișinăul poate oferi ajutor financiar regiunii transnistrene, cu suportul partenerilor de dezvoltare, dar acest lucru este imposibil până când Rusia nu-și retrage armata, iar misiunea de pacificatori va fi înlocuită cu una civilă, având egida ONU sau UE.
„Noi suntem gata, cu sprijinul donatorilor, foarte important de menţionat aici, să oferim şi asistenţă financiară pe malul stâng, dar asta se poate întâmpla atunci când armata rusă se retrage de pe malul stâng şi atunci când misiunea de pacificatori este înlocuită cu o misiune civilă sub egida ONU sau UE. Sunt cetăţenii noştri, trec printr-o perioadă foarte complicată. Repet, au venituri mai mici pentru că au fost ţinuţi ostatici timp de 30 de ani unui regim neconstituţional. Şi trebuie să mai ţinem cont de faptul că... exact asta vrea Federaţia Rusă, Kremlinul, ca noi să ne certăm între noi”, a conchis președinta Republicii Moldova.
Armata rusă menține în Transnistria un contingent de sute de militari și controlează depozitul de muniții de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, dar Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor '90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.