Gazprom nu a făcut rezervări pentru capacitatea de transport a gazelor pentru Transnistria

Gazprom nu a făcut rezervări pentru capacitatea de transport a gazelor pentru Transnistria
📅 2024-12-18

Chișinăul anunță că Gazprom nu a făcut rezervări pentru capacitatea de transport a gazelor prin gazoductul transbalcanic pentru luna ianuarie, astfel încât să poată livra gaz către regiunea separatiste Transnistria, după expirarea acordului Kiev-Moscova pentru tranzitul gazelor rusești.

Gazprom este o unealtă Kremlinului, avertizează expertul moldovean. FOTO: Shutterstock

Responsabilii Ministerului moldovean al Energiei precizează că Gazprom nu a făcut rezervări pentru capacitatea de transport prin gazoductul transbalcanic pentru prima lună a anului viitor în cadrul ultimei licitații, iar o altă licitație în acest sens va avea loc începând cu data de 31 decembrie 2024 și va continua pe parcursul lunii ianuarie 2025.

,,Pe 16 decembrie 2024, a treia zi de luni a lunii, conform calendarului ENTSO-G au avut loc licitațiile pentru rezervarea capacității de transport a gazelor naturale pentru luna ianuarie 2025. Conform datelor Ministerului Energiei, Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune”, au anunțat responsabilii structurii moldovene.

Gazprom-unealta Kremlinului 

Expertul asociat al Comunității WatchDog.md, Eugen Muravschi, reiterează că Gazprom trebuie să-și onoreze obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale, gazoductul transbalcanic fiind o rută alternativă pentru acest lucru.

,,Gazprom știa acest lucru și totuși nu a făcut niciun pas să rezerve capacități prin ruta alternativă Turcia-Balcani pentru livrări de gaze către regiunea transnistreană. Nu a participat nici la licitațiile anuale, nici trimestriale și nici lunare. Asta chiar dacă TurkStream, gazoductul dintre Rusia și Turcia, a fost construit inclusiv ca Gazpromul să poată ocoli Ucraina. Pe tot parcursul anului, compania rusă ar fi putut să ne zică - va livra pe ruta sudică sau nu. Până la urmă, e datoria lor contractuală să livreze acest gaz. Dar Gazpromul a tăcut, special ca să creeze tensiune și incertitudine și să nu permită autorităților moldovenești să facă pregătiri alternative”, a afirmat expertul.

Eugen Muravschi subliniază că Gazprom recunoaște că poate livra gaz prin conducta transbalcanică, dar invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat de Chișinău, iar rezultatele acestuia nu sunt recunoscute de compania rusă.

,,Gazpromul a confirmat de facto că nu există impedimente pentru a livra gaz prin conducta transbalcanică. Deci ruta de livrare nu e o problemă, expirarea contractului cu Ucraina nu e o problemă - unica problemă e rea-voința de la Moscova, intenția cinică de destabiliza economic, politic și social Republica Moldova cu astfel de crize artificiale. În principiu - nimic nou din partea Rusiei”, a adăugat el, nuanțând trei scenarii în această situație. 

,, Unu - Gazprom va rezerva în baza zilnică capacități de transport a gazelor pentru a asigura consumul minim pentru Stînga Nistrului, dar nu suficient pentru ca Centrala de la Cuciurgan să producă energie pentru malul drept. Doi - Gazprom va întrerupe temporar livrările pentru vreo lună, ca să forțeze creșterea prețurilor la energie și tensiuni între malul stâng și malul drept, apoi va relua salvator și mărinimos livrările. Trei - Gazprom va sista în întregime livrările de gaz către regiunea transnistreană”, a mai afirmat Eugen Muravschi.

Șantaj geopolitic

În opinia lui Eugen Muravschi, Gazprom este doar o unealtă a Kremlinului, care vrea „să creeze probleme Moldovei, să tulbure societatea și să faciliteze succesul forțelor pro-ruse la alegerile parlamentare” de anul viitor.

,,Pe de altă parte, poate și o tentativă de șantaj geopolitic mai larg. Kremlinul poate să folosească amenințarea unei crize umanitare în Stânga Nistrului și a unor destabilizări masive pe malul drept pentru a spune comunității internaționale puneți presiune pe Ucraina ca să permită mai departe tranzitul de gaz rusesc. Pentru Rusia, tranzitul prin Ucraina către Europa este important fiindcă sistemul de conducte ucrainene permite transportarea unui volum de gaze mult mai mare decât ruta transbalcanică. Iar Rusia are nevoie de această capacitate, fiindcă gazoductul transbalcanic nu poate înlocui întreaga rețea ucraineană - pe unde azi mai primesc gaz alte țări europene precum Slovacia. Gazpromul nu-și poate permite să continue să piardă clienți, mai ales după ce a suferit pierderi nete de peste 3,2 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului curent”, a conchis expertul.

Refuzul Kievului

Premierul ucrainean, Denis Șmîhal, a afirmat că acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazului rusesc, care va expira în data de 1 ianuarie 2025, nu va fi prelungit. 

În contextul în care Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale rusești, iar Chișinăul fără energie electrică, Republica Moldova a intrat în data de 16 decembrie în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.