Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, acuză regimul de la Tiraspol că „servește interese străine” și folosește oamenii „ca scut uman” după ce acesta a refuzat cu o zi înainte să participe la o reuniune cu Chișinăul pentru a discuta, inclusiv despre ajutorul umanitar oferit oamenilor.
Chișinăul îi cere Tiraspolului să accepte ajutorul în contextul crizei energetice. FOTO: Arhivă
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat că refuzul regimului de la Tiraspol privind participarea la reuniune a fost primit „cu regret”, precum și „cu nedumerire”.
,,Regretul este pentru că sute de mii de cetățeni care așteptau această întâlnire și rezultatul ei, oameni care se află în dificultate în toate localitățile de pe malul stâng al Nistrului și din municipiul Bender și zona municipiului Bender rămân și mai departe fără un sprijin substanțial, folosiți ca scut uman pentru regimul separatist, care servește interese străine, străine chiar și lor, celor care nu sunt decât instrumente ieftine în atingerea unor obiective geopolitice. Nedumerarea reiese din situația suprarealistă care se creează în momentul de față în jurul acestei probleme ”, a afirmat Oleg Serebrian.
Oficialul a reiterat că Chișinăul vrea să ajute oamenii din Transnistria, regiune separatistă afectată de criza energetică.
„Am spus de atâtea ori public: suntem gata să oferim alimente, medicamente, combustibil, generatoare, să primim bolnavi gravi în instituțiile noastre medicale, să deservim cu ambulanțele nostre raioanele din stânga Nistrului. Nu e oare o atitudine genocidară a celor de la Tiraspol, ceea ce fac acum cu acești oameni? Pe care îi țin în prizonierat”, a adăugat vicepremierul pentru Reintegrare.
Acesta a venit cu un mesaj către regimul de Tiraspol.
,,Dacă nu vreți să ne cereți ajutorul, măcar lăsați-ne să vă ajutăm. Nu împiedicați ambulanțele să ajungă în regiune, lăsați instituțiile medicale de acolo să se adreseze colegilor lor de pe malul drept de asistență de care au nevoie. Dați voie IGSU să aducă și să instaleze generatoare în spitale și școli. Scoateți în această perioadă critică toate piedicile pe care le-ați creat în calea liberii circulații a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Este și o regulă a situațiilor de criză umanitară: să nu fie piedici artificiale”, a punctat vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care Tiraspolul a refuzat, în data de 16 ianuarie, să participe la o reuniune privind acordarea ajutorului umanitar pentru oamenii din Transnistria, precum și la cooperarea pentru depășirea crizei energetice.
Tot vineri, Vadim Krasnoselski a înaintat o solicitare publică Maiei Sandu, nuanțând că Chișinăul nu permite „trecerea gazului natural în Transnistria” și făcând referire la faptul că „Tiraspoltransgaz”, o companie din Transnistria, a semnat un contract cu compania „Natural Gas DC” din Chișinău privind furnizarea gazelor europene regiunii separatiste, dar acesta contravine legislației în vigoare.
,,Odată cu apariția soluției concrete și a furnizorului real – o firmă moldovenească având licență pentru transportul și livrarea gazului – asistăm la o rezistență puternică din partea oficialilor din Republica Moldova, care fac tot posibilul ca livrarea acestui resurs vital să nu se realizeze. Scopul urmărit este de a agrava și mai mult criza existentă.Doamnă președintă Sandu, mă adresez Dumneavoastră ca unei persoane responsabile și președinte al Republicii Moldova. Vă rog să faceți tot ce depinde de Dumneavoastră. Respectați-vă promisiunea dată. Permiteți trecerea gazului natural în Transnistria”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.
Președinția Republicii Moldova a negat acuzațiile liderului separatist de la Tiraspol, accentuând că Chișinăul nu a împiedicat și nu va împiedica soluționarea crizei energetice.
,,Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condițiile legale existente. Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid. Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității. Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”, au menționat reprezentanții Președinției moldovene.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a afirmat că Moscova este pregătită să acorde ajutor Transnistriei, subliniind că ,,trebuie rezolvate problemele logistice”, iar Chișinăul trebuie să asigure furnizarea gazului și contractarea acestuia.
Afirmațiile au fost făcute în contxtul în care în data de 15 ianuarie, liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar” în cantitatea necesară pentru populația din regiune, dar nu și pentru producerea energiei electrice pentru Chișinău. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor '90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate pentru maximum două luni, potrivit liderului separatist, Vadim Krasnoselski.
Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, gaze și parțial energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.