Noul guvern de facto al Siriei și-a înăsprit joi tonul împotriva incursiunilor Israelului în teritoriul sirian, după ce un atac israelian a ucis trei persoane și a rănit alte cinci în sudul țării, relatează Associated Press.
Tancuri israeliene la granița dintre Israel și Siria FOTO PROFIMEDIA
„Israelul a avansat în zona tampon sub pretextul prezenței milițiilor iraniene, dar această scuză nu mai este validă după eliberarea Damascului”, a declarat Ahmad al-Sharaa, liderul noii administrații a Siriei, cunoscut anterior după numele de război Mohammad al-Jolani, la o conferință de presă în capitala Siriei.
După înlăturarea președintelui sirian Bashar Assad pe 8 decembrie, forțele israeliene au intrat în zona tampon demilitarizată patrulată de ONU în urma acordului de pace din 1974, motivând ocupație temporară menită să împiedice eventuale forțe ostile Israelului. Acțiunea forțelor israeliene a atras critici și proteste din partea locuitorilor, dar și a țărilor arabe.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat trupelor israeliene să „preia” controlul asupra zonei, unde se află mai multe sate siriene, pe 17 decembrie, anunțând că acestea vor rămâne acolo până la stabilirea unui nou acord prin care să fie asigurată securitatea Israelului. Forțele israeliene au făcut, de asemenea, incursiuni în zone din afara zonei tampon.
În prezența ministrului de externe din Qatar, Sharaa a transmis că Siria este pregătită să primească forțele internaționale în zona tampon, subliniind „rolul central” al Qatarului în ceea ce privește presiunea internațională asupra Israelului pentru a se retrage din zona tampon.
Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, premierul și ministrul de externe al Qatarului, a condamnat această ocupație și a spus că forțele israeliene „trebuie să se retragă imediat”.
„Aceste zone aparțin poporului sirian, și nu regimului, iar noi trebuie să ne apărăm patria. Israelul trebuie să respecte suveranitatea Siriei la fel cum dorește siguranța propriilor granițe și case”, a declarat ministrul sirian de externe Asaad al-Shibani într-un interviu difuzat joi la rețeaua turcească TRT.
„Toată lumea trebuie să-i respecte pe ceilalți dacă vrea să-și asigure propria securitate”, a insistat el.
Israelul a lansat sute de lovituri aeriene asupra activelor guvernului sirian, între care avioane, tancuri și rachete, după înlăturarea lui Assad.
Miercuri, un atac israelian asupra satului Ghadir al-Bustan din provincia Quneitra a ucis trei persoane și a rănit alte câteva, potrivit rezidenților și Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează războiul.
Printre cei uciși se numără un oficial municipal local și personal de securitate legat de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), gruparea islamistă care a condus ofensiva fulger împotriva lui Assad și care se află acum la conducerea noii administrație a Siriei.
Armata israeliană a spus că loviturile au vizat vehicule care transportau arme. HTS nu a comentat oficial atacul.
Nizar Mchel, un profesor din Ghadir al-Bustan, a explicat că forțele militare și de securitate ale noului guvern au lansat o campanie de confiscare a armelor neautorizate.
El a spus că dronele israeliene au vizat un convoi de vehicule militare implicate în operațiune, în timp ce se îndreptau spre nordul satului.
Zeci de persoane au participat la înmormântarea lui Abdo Ali Kouma, un oficial local care a fost ucis în atacul Israelului.
„Luam prânzul cu prietenii, inclusiv cu Kouma, înainte să plece la casa lui”, a declarat vărul lui Kouma, Abed al-Rahman al-Bustani, pentru The Associated Press. Câteva minute mai târziu, a spus Bustani, a auzit drone. „Racheta a aterizat chiar între casele noastre, la doar 10 metri”.
„Kouma nu lucra, dar toată lumea l-a iubit. Era un om bun”, a adăugat Bustani. El a menționat că cel puțin alte trei persoane au fost rănite. Un jurnalist Associated Press l-a vizitat pe unul dintre membrii răniți ai forțelor de securitate la un spital local.
„Situația noastră nu este bună. Cerem Israelului să plece. Ne-au distrus casele, dronele se află în mod constant deasupra capetelor noastre și nu îndrăznim să ne părăsim casele", a spus Bustani. „Locuim la 10 kilometri distanță de ei. Nu le-am trecut granița și nu le-am făcut vreun rău, dar ei continuă să pătrundă în satele noastre.”