O pacientă cu HIV este în remisie după un transplant alogen de măduvă osoasă efectuat în 2020, au anunţat vineri spitalele publice din Marsilia (sud Franţei), indicând faptul că acest caz ar fi primul în Franţa şi al optulea în lume.
In fecțiile cu HIV au scăzut în lume Foto: Shutterstock
Pacienta, în vârstă de aproximativ 60 de ani şi diagnosticată seropozitivă în 1999, "a dezvoltat o leucemie mieloidă acută în 2020", au explicat spitalele publice din Marsilia într-un comunicat.
În iulie 2020, ea a primit un transplant alogen de măduvă osoasă de la un donator care "a prezentat o mutaţie genetică rară (Delta 32) pe gena CCR5, împiedicând HIV să pătrundă în celule", potrivit Agerpres.
După această alogrefă, care a făcut posibilă tratarea leucemiei, "pacienta şi-a continuat tratamentul antiretroviral timp de trei ani", până în octombrie 2023.
Au fost efectuate "alte" examinări virologice, inclusiv "teste ultrasensibile de încărcare virală", "teste de cultură virală" şi "o căutare a ADN-ului pro-viral corespunzător posibilului rezervor al virusului" încă prezent în organismul pacientei şi "toate aceste teste s-au dovedit negative", au detaliat spitalele publice din Marsilia.
Totuşi, ele precizează că acest caz nu poate fi "generalizat la toţi pacienţii afectaţi de HIV din cauza dificultăţii tratamentelor asociate cu alogrefă".
Cu toate acestea, "deschide noi perspective pentru cercetarea asupra virusului", apreciază spitalele.
Şapte cazuri similare cu un transplant de măduvă osoasă alogenă au fost până acum "raportate în întreaga lume" şi pentru şase dintre ele, "donatorul era purtător al mutaţiei Delta 32 pe receptorul CCR5".
Aceste cazuri de remisii observate în întreaga lume în ultimii ani reprezintă o dezvoltare cu siguranţă spectaculoasă, dar implică operaţiuni riscante, care sunt posibile doar în cazuri foarte specifice, amintesc cercetătorii.
În întreaga lume, lupta împotriva HIV şi SIDA progresează, chiar dacă sfârşitul epidemiei rămâne îndepărtat.
Infecţiile cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) au scăzut în 2023 la nivelul minim istoric, într-un interval cuprins între un milion şi 1,7 milioane, potrivit bilanţului anual publicat în noiembrie de agenţia UNAIDS.