Cafeaua fără zahăr stimulează creierul, îmbunătățește memoria și ajută digestia. De ce nu ar trebui să o bem „niciodată” pe stomacul gol

Cafeaua fără zahăr stimulează creierul, îmbunătățește memoria și ajută digestia. De ce nu ar trebui să o bem „niciodată”
📅 2025-02-05

Eliminarea zahărului dintr-o băutură, preferată de mulți oameni, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului, inclusiv reducerea riscurilor de Alzheimer, demență și boli Parkinson.

Consumul de cafea are beneficii asupra organismului FOTO: Arhivă

Consumul de cafea dimineața poate avea efecte negative asupra organismului FOTO: Arhivă

Studiile arată că băutorii de cafea neîndulcită prezintă un risc mai scăzut de apariție a acestor afecțiuni și a mortalității aferente, comparativ cu cei care beau cafea îndulcită sau îndulcită artificial.

O cercetare recentă realizată de American Journal of Clinical Nutrition a constatat că persoanele în vârstă care consumă mai multă cafea neîndulcită prezintă un risc mai scăzut de boală Alzheimer, demență și boala Parkinson. Cu toate acestea, aceste beneficii nu au fost observate la persoanele care și-au îndulcit cafeaua cu zahăr sau îndulcitori artificiali.

Studiul a analizat datele a 204. 847 de participanți, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, dintre care 55% erau femei. 

Participanții au primit un chestionar care le cerea să menționeze tipurile și cantitățile de alimente și băuturi pe care le-au consumat în ultimele 24 de ore. Pe parcursul unui an, participanții au completat acest chestionar în cinci ocazii diferite, ceea ce a oferit cercetătorilor informații pentru a examina variațiile consumului de alimente și băuturi.

Pe baza consumului lor de cafea în 24 de ore, oamenii au fost clasificați în patru grupuri: non-consumatori de cafea, consumatori de cafea neîndulcită, consumatori de cafea îndulcită cu zahăr și consumatori de cafea îndulcită artificial.

În cadrul analizei, 54% dintre participanți au consumat cafea neîndulcită. 24% nu erau consumatori de cafea. 16% dintre participanți aveau zahăr în cafea, iar 7% adăugau îndulcitori artificiali la cafea. Participanții care nu beau cafea preferau, în general, ceaiul.

S-a constatat că persoanele care preferau cafeaua neîndulcită prezentau un risc cu 29-30% mai mic de a suferi de boala Alzheimer, demențe asociate și boala Parkinson.

Persoanele care au consumat cafea îndulcită sau îndulcită artificial nu au redus riscul de boli sau de mortalitate menționate mai sus.

În rândul băutorilor de cafea fără zahăr, cei care au savurat varianta decofeinizată au avut un risc cu 34-37% mai mic de boli Alzheimer și Parkinson și un risc cu 47% mai mic de mortalitate, comparativ cu cei care nu au consumat cafea.

Cafea neîndulcită versus cafea îndulcită

Cafeaua neîndulcită este încărcată cu antioxidanți, riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), magneziu, potasiu și diverși compuși fenolici. Ea oferă o serie de beneficii, în special pentru sănătatea creierului și gestionarea greutății. 

Antioxidanții din cafeaua neîndulcită pot ajuta la protejarea celulelor creierului, la îmbunătățirea concentrării și la reducerea potențială a riscului de boli neurodegenerative.

Atenție, însă! Cafeaua de dimineață, înainte de micul dejun, ar putea să nu fie cea mai bună idee. Crește cortizolul, afectează glicemia, poate duce la căderi de energie pe tot parcursul zilei și la „ceață cerebrală”, potrivit nutriționiștilor 

Pe de altă parte, cafeaua îndulcită, deși este mai gustoasă pentru unii, poate duce la un consum excesiv de zahăr, contribuind la creșterea în greutate, rezistența la insulină și un risc crescut de tulburări metabolice. Consumul regulat de cafea încărcată cu zahăr a fost asociat cu scăderea performanțelor cognitive în timp.

Îmbunătățește memoria

Cofeina crește neurotransmițătorii serotonină și acetilcolină, care pot stimula creierul și ajută la stabilizarea barierei hematoencefalice. Acestea joacă un rol important în mișcarea musculară, memorie și învățare.

Risc scăzut de boli ale creierului

Consumul de cofeină, în plus față de scăderea riscului de Alzheimer, Parkinson și alte boli ale creierului, poate reduce, de asemenea, riscul de depresie prin influențarea substanțelor chimice din creier. Un studiu realizat pe peste 200.000 de persoane a constatat că cei care consumau două-trei cești de cafea pe zi aveau un risc de sinucidere cu 45% mai mic, comparativ cu cei care nu consumau cafea.

Ajută la reducerea riscului de depresie

Potrivit unui studiu, consumul a patru până la șase cești de cafea pe zi a fost legat de o incidență mai scăzută a accidentului vascular cerebral și a demenței. Cafeaua poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit, cofeina stimulând dopamina, o substanță chimică din creier implicată în plăcere și motivație, putând ajuta în cazul depresiei.

Alte beneficii ale cafelei neîndulcite

Fără zaharuri adăugate, cafeaua are foarte puține calorii și poate stimula metabolismul, ajutând la controlul greutății. De asemenea, suprimă apetitul prin stimularea eliberării hormonilor care reglează foamea.

Consumul de cafea neîndulcită a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2 datorită capacității sale de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Good News

Only good and positive news.