Frank G. Wisner II, fost secretar de stat american, cu o carieră de câteva decenii în funcții majore în Departamentul de Stat al SUA, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre situația României în urma anulării alegerilor prezidențiale.
Frank G. Wisner. FOTO arhiva personală
În interviul acordat Adevărul, fostul secretar de stat al SUA Frank G. Wisner Jr. vorbește despre modul în care este percepută decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale și despre efectele pe care hotărârea le va avea pe plan extern. De asemenea, el arată că demersul CCR nu este deloc pe placul Kremlinului.
Adevărul: Este decizia Curții Constituționale a României o lovitură majoră împotriva Rusiei?
Frank G. Wisner: Nu sunt expert în legislația din România, dar respect decizia Curții Constituționale a României și pasul pe care aceasta l-a făcut de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale. Este unul extrem de important și cred că este un lucru bun pentru România și cu siguranță un lucru bun și pentru Statele Unite ale Americii. Am fost foarte descurajat de rezultatul primului tur al alegerilor și cred că aceasta este vederea generală și în SUA. Omul care a câștigat alegerile nu este, cu siguranță, un prieten al acestei țări și nu este un partizan al participării României în NATO și în instituțiile occidentale. Așadar, sunt încântat de decizia Curții. Îmi imaginez că a fost o decizie dură, dar una importantă, și cred că nu a fost pe placul Kremlinului.
Adevărul: Cum credeți că Rusia va reacționa la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale?
Frank G. Wisner: În opinia mea, Rusia nu va scoate niciun sunet. Nu va dori să apară faptul că ar fi manipulat primul tur al alegerilor ori că a avut o atitudine partizanală. Și acum, după ce lucrurile au fost decise de CCR, Rusia va tăcea.
Adevărul: Este războiul hibrid noua armă cheie a Rusiei ? Cum ar putea țările estice ale Europei să contracareze Rusia în ce privește acest război hibrid?
Frank G. Wisner: Atât timp cât ne referim la războiul hibrid, presiunea Rusiei asupra Europei Estice și, de fapt, a întregii Europe, este ca Europa să îngenuncheze în fața rușilor. Dar este un lucru pe care Europa nu îl poate face. Ea trebuie să rămână în picioare. Pe plan politic, să nu dea nimic Rusiei, să sprijine Ucraina și să își consolideze structurile defensive europene. Sunt multe de făcut pentru a semnala Rusiei că Europa nu va da înapoi și că va accepta ambițiile Rusiei.
Adevărul: Cum vedeți aceste presiuni din ultimele săptămâni, mai întâi din Georgia, acum din România. Ar putea face ele parte dintr-un plan mai amplu de destabilizare a Europei de Est?
Frank G. Wisner: Rusia arată că are influență. Desigur, fiecare caz este diferit. Georgia nu este în aceeași situație cu România, Moldova nu este în aceeași situație cu Georgia. Așadar, trebuie să fim atenți înainte de a le pune în aceeași plan. Rusia urmărește să le arate clar țărilor europene că ea este un factor politic care trebuie luat în calcul și dacă Europa nu va ține cont de acest lucru, va continua să înfrunte destabilizări, presiuni politice și chiar presiuni militare din partea Rusiei. Este timpul ca Europa să fie unită, să stea dreaptă și să arate Rusiei că europenii nu au timp pentru manevrele acesteia.
Adevărul: Este România în pericol, ținând cont de faptul că Rusia ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale?
Frank G. Wisner: România este întotdeauna în pericol din partea Rusiei. România trăiește în pericol, fiind în vecinătatea Rusiei, fiind invadată în trecut de Rusia, trăind în trecut sub regimul comunist. Așadar, nu este nimic nou aici. Trebuie să arată că poate sta în picioare în fața acestui fapt, să arate că își îndeplinește angajamentele față de NATO, că ea continuă să își consolideze forțele și să arate solidaritate cu prietenii și vecinii europeni.
Adevărul: În această lună se vor împlini 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 și de la prăbușirea regimului Ceaușescu. Cât de apropiat ar fi scenariul căderii lui Ceaușescu în cazul lui Vladimir Putin?
Frank G. Wisner: Vă referiți la alungarea de la putere și de a fi judecat și condamnat? Nu îl văd pe Vladimir Putin într-un astfel de pericol. Dar, desigur, nu știu. Îmi amintesc ce a spus Marx când a fost întrebat când crede că va începe revoluția. Iar el a răspuns: poți spune când apa începe să devină mai rece, dar nu poți prezice când ea se va transforma în gheață.
Adevărul: Cum estimați riscul unui plan de pace în Ucraina, favorabil Rusiei?
Frank G. Wisner: Războiul din Ucraina este o tragedie și are costuri amarnice pentru Ucraina. El poate fi oprit prin înțelegere politică, dar aceasta trebuie să fie una cu care ucrainienii să poată trăi, să o poată susține și să fie susținută de Europa și de Statele Unite ale Americii.
Frank G. Wisner Jr. a avut o carieră impresionantă la vârful administraţiei SUA, lucrând cu opt președinți americani şi având o vastă experienţă în diplomaţie. Născut la 2 iulie 1938 la New York, licenţiat la Princeton, a avut o carieră la vârf în diplomație, lucrând pentru Departamentul de Stat din Statele Unite timp de 36 de ani. A fost secretar de stat interimar în 1993, subsecretar pentru securitate internaţională între 1992 şi 1993, în timpul preşedintelui George H.W. Bush și subsecretar al Departamentului de Apărare în timpul administraţiei Bill Clinton, în perioada 1993-1994.
Frank G. Wisner Jr. a fost și secretar executiv adjunct în Departamentul de Stat în 1976 în timpul președintelui James Carter, fiind ulterior printre altele ambasador al S.U.A. în Zambia, Egipt, Filipine și India. Reputatul expert este foarte activ și la aproape 86 de ani, fiind consilier pe relații internaționale la compania Squire Patton Boggs din New York.
Tatăl său, Frank Gardiner Wisner (1909-1965), a fost unul dintre pionierii înfiinţării Central Intelligence Agency (CIA) şi o legendă a spionajului american. Acesta a stat în România din august 1944 şi până în ianuarie 1945, ca şef al staţiei OSS (Oficiul Serviciilor Strategice - serviciul de spionaj al SUA) din România. În perioada petrecută în România, tatăl lui Frank G. Wisner Jr. a dezvoltat o relaţie apropiată atât cu Regele Mihai I, cât şi cu Familia Regală. Frank Wisner l-a întâlnit pe Regele Mihai la Bucureşti, în toamna anului 1944, iar relaţia de prietenie între cei doi s-a păstrat ulterior.