Scandalul OUG 84. Predoiu, după ce a fost urecheat de Ciolacu: Analizele la INML pot fi gata în 3-7 zile

 Scandalul OUG 84. Predoiu, după ce a fost urecheat de Ciolacu: Analizele la INML pot fi gata în 3-7 zile
📅 2024-10-24

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, după ce premierul Marcel Ciolacu i-a făcut o observație tema OUG 84 - privind testarea antidrog - că INML a anunțat că analizele pot fi gata în 3-7 zile.

Catalin Predoiu a reacționat după reproșul premierului Marcel Ciolacu FOTO: Facebook Catalin Predoiu

„După cum știți, astăzi, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgență prin care a dezvoltat și a modificat prevederile Ordonanței de Urgență 84, anterior adoptate, cu privire la unele dispoziții privind siguranța pe drumurile publice. În principiu această ordonanță adoptată, astăzi, dezvoltă, cum spuneam, Ordonanța precedentă, sub doar aspecte importante. În primul rând instituie un termen de 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze sau nu prezența sau nu a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug-test sau care au refuzat testarea", a declarat ministrul de Interne Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, a doua modificare importantă este aceea că la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator persoanei respective i se restituie permisul.

Iar a treia modificare importantă, potrivit ministrului, vizează faptul că analizele se efectuează doar de către instituțiile de Medicină Legală.

Anterior în varianta Ordonanței precedente acestea analize puteau fi efectuate și de către Laboratoarele Poliției Române, laboratoare care precizez sunt acreditate conform standardelor internaționale", a afirmat Predoiu.

Reacția lui Predoiu, după reproșul lui Ciolacu

Ministrul de Interne a precizat, printre altele, vis-a-vis de „reproșul premierului” că „dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început în toamna anului trecut”.

Ce aș mai vrea să precizez în încheiere, sunt obligat să o fac față de Ministerul de Interne și colectivul de lucru de la Minister, și nu în ultimul rând față de Partidul Național Liberal, vizavi de reproșul premierului pe care l-ați văzut cu toții, - faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început în toamna anului trecut, în octombrie. Pe parcursul dezbaterii publice de la Ministerul de Interne, în mod repetat, în scris, dar și verbal, prin reprezentanții INML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanții INML, asupra faptului că pot efectua din această vară analize toxicologice în termen rezonabil de trei până la maxim șapte zile. Menționând de asemenea că investițiile în capacitatea de analiză a instituțiilor de medicină legală vor crește și aceasta la rândul ei va crește. De asemenea am fost informați, în cadrul acestor dezbateri publice, cu privire la toate punctele de vedere exprimate în legătură cu modalitățile prin care să creștem siguranța pe drumurile publice așa cum ni s-a cerut în mod repetat”, a explicat ministrul.

Cătălin Predoiu a menționat că această ordonanță nu este un demers izolat al Ministerului Afacerilor Interne, ci „este o măsură care se înscrie într-o politică pe care am cerut-o și am impus-o la Ministerul Afacerilor Interne, încă de la preluarea mandatului. „A fost în mod repetat citată trunchiat declarația subsemnatului în sensul că lupta cu drogurile este pierdută. Este o declarație mai largă pe care am făcut-o la preluarea mandatului, și nu la jumătatea lui, la preluarea mandatului, o declarație care a inclus și comandamentul de a întări această luptă, de a iniția măsuri contract traficului și consumului de droguri, inclusiv la volan, și de a câștiga această luptă”, a adăugat ministrul.

Ministrul de Interne a afirmat totodată că în ultimele 12 luni, în urma stabilirii priorităților, Poliția Română a lansat în jur de 1000 de operațiuni importante antidrog. „Mai precis 937, dintre care 398, aproximativ 400 de mari operațiuni antidrog care înseamnă informare investigare, documentare, probare, proceduri judiciare în cooperare foarte bună cu procurorii, destructurarea a nu mai puțin de 57 de grupuri mari de crimă organizate care traficau droguri în România”, a adăugat ministrul.

Predoiu: În vara anului trecut, Ministerului de Interne i s-a cerut trei lucruri

Potrivit ministrului de Interne, „acest tablou” a fost necesar completat și cu o măsură în domeniul îmbunătățirii legislației.

„În vara anului trecut, Ministerului de Interne i s-a cerut trei lucruri: să completeze Legislația privind combaterea consumului de droguri la volan, să elimine din folosința agenților de poliție drug testele care dau erori și să înmulțească semnificativ numărul de drug testere”, a afirmat Predoiu.

Cătălin Predoiu a precizat că Ministerul de Interne a procedat la toate aceste măsuri și le-a realizat.

Am scos din folosința polițiștilor drug testerele de producție China, care dădeau erori și am folosit și folosim în continuare doar drug testere Drager care sunt folosite și de polițiile din statele membre ale Uniunii Europene,” a precizat ministrul, adăugând că acestea reprezintă un vârf de tehnologie, la ce există în acest moment în lume.

Ministrul de Interne a afirmat că a crescut capacitatea de testare prin creșterea numărului de drug testere în dotarea Poliției Române, dând exemplu județul Constanța, unde anul trecut la preluarea mandatului erau 15 drug testere, iar astăzi polițiștii au la dispoziție 45.

Un alt lucru menționat de ministrul de Interne, este îmbunătățirea legislației, care a rezultat în proiectul de ordonanță propus într-o primă formă în octombrie anul trecut și care de atunci în dezbatere publică, fiind făcute numeroase întâlniri cu alte instituții implicate dar și cu societatea civilă.

Consider ca responsabil al Ministerului, că aparatul din minister a procedat corect și a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală și și-a întemeiat demersul pe toate informațiile aflate la dispoziție și dobândite în cursul dezbaterii publice”, a precizat ministrul adăugând că acest demers nu trebuie să fie ultimul, și că este pentru măsuri de amploare structurale pentru combaterea drogurilor, care să depășească domeniul rutier, cât și pentru o dezbatere și în Parlament dacă într-adevăr se dorește destructurarea pe termen mediu a flagelului drogurilor în România, care se presupună și creșterea dotărilor în mod corespunzător a celor care se ocupă de prevenție și a celor care se ocupă de combatere.

Ministrul a afirmat că a crescut numărul de polițiști care se ocupă direct cu combaterea traficanților de droguri cu 200, că au crescut cantitățile confiscate în ultimul an cu peste 30% față de anii precedenți, cât și numărul de grupuri de crimă organizată care trafică droguri care au fost destructurate.

Cătălin Predoiu a mai spus că ”este mai puţin important cine şi ce face”. ”Este foarte important să ne mărim capacitatea, ca societate, în ansamblu, de a riposta contra flagelului drogurilor, care este devastator nu numai în România, ci în toate statele membre UE, este o problemă europeană. (...)Această ordonanţă nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, heirupist, cum am fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri şi de politici”, a adăugat Predoiu.

Ministrul de Interne a subliniat că indiferent controverse, lupta contra traficului de droguri şi efortul de a conştientiza pericolele consumului de droguri, în special în rândul tinerei generaţii, va continua.

Înţelegem că pot exista contriverse, înţelegem că un astfel de demers nu este lipsit de întrebări legitime din partea societăţii, analiştilor, şi suntem gata să lămurim orice fel de întrebare care ni se adresează, dar în acelaşi timp vreau să asigur că, atât timp cât voi rămâne la conducerea MAI, să asigur publicul din România, Poliţia Română şi ministerul are ca prioritate combaterea traficului şi a consumului de droguri”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că se va modifica ordonanța de urgență cu privire la OUG 84, privind testarea anti-drog a șoferilor. Șeful Executivului a afirmat că speră ca ministrul de Interne, Cătălin Predoiu,„și-a învățat lecția și, în viitor, nu va mai pune căruța înaintea cailor”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.