Portret de candidat. De la Nasiria la Cotroceni. Cum a ajuns Nicolae Ciucă reprezentantul PNL la prezidențiale

Portret de candidat. De la Nasiria la Cotroceni. Cum a ajuns Nicolae Ciucă reprezentantul PNL la prezidențiale
📅 2024-11-13

Nicolae Ciucă, fost prim-ministru și general în rezervă, este un candidat cu viziuni conservatoare, care afirmǎ cǎ susține valorile tradiționale. Cariera sa a fost marcată de controverse legate de teza de doctorat și de activitatea din Armatǎ.

Nicolae Ciucă. Foto: Inquam

Nicolae Ionel Ciucă, născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj, este unul dintre principalii candidați la alegerile prezidențiale. General în rezervă și fost prim-ministru al României (2022-2023), este în prezent șef al Senatului și președinte al PNL.

Studiile și cariera militară

Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova (1985) și Școala Militarǎ de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (1988). În 1995, a absolvit Academia de Înalte Studii Militare din București, specializându-se în „Arme Întrunite”. În 2003, a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. În 2006, a finalizat un masterat în Studii Strategice la Colegiul de Război al Forțelor Terestre din SUA.

Cariera lui Nicolae Ciucă în domeniul militar a început în 1988, când a fost comandant de pluton la Regimentul 26 Mecanizat „Rovine”. De-a lungul anilor, a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul unor unități ale Armatei Române, participând la misiuni internaționale importante, cum ar fi în Afganistan și Irak.

În 2015, Ciucă a fost numit Șef al Statului Major al Apărării, funcție pe care a ocupat-o până în 2019, când a fost trecut în rezervă. 

Intrarea în Politică și ascensiunea în Guvernul României

Nicolae Ciucă a intrat în politică în 2020, când a fost desemnat ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban. În aceeași perioadă, a intrat și în Partidul Național Liberal ( PNL ) devenind senator în urma alegerilor legislative din acel an. Ascensiunea sa politică a fost rapidă, iar în octombrie 2021, după demisia premierului Florin Cîțu, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ciucă pentru funcția de prim-ministru.

Din acest post, a format un guvern de coaliție cu Partidul Social Democrat (PSD), după ce guvernul Cîțu a fost răsturnat prin moțiune de cenzură. În perioada în care a fost prim-ministru (25 noiembrie 2021 - 12 iunie 2023), Ciucă a fost acuzat de autoritarism și de îngrădirea libertății presei, în contextul guvernării care a fost considerată de mulți observatori internaționali drept o regresie democratică pentru România. Acest fapt a fost subliniat și de raportul The Economist, care a clasificat România poate fi una dintre cele mai nedemocratice țări din Uniunea Europeană. 

Controversele: acuzații de plagiat, Nasiria și Ion

Unul dintre cele mai controversate momente din cariera lui Nicolae Ciucă a fost legat de teza sa de doctorat, despre care s-a vehiculat că ar fi fost plagiată. Investigațiile jurnalistei Emilia Șercan au dezvăluit că mai multe fragmente semnificative din lucrarea sa doctorală ar fi fost copiate fără a fi citat sursele. Deși Ciucă a negat acuzațiile de plagiat, scandalul a stârnit discuții aprinse și a adus critici asupra integrității sale academice.

În martie 2023, Ciucă a lansat și un proiect de inteligență artificială, numit ION, care are rolul de a analiza rețelele de socializare și de a informa guvernul despre opiniile cetățenilor. Cu toate acestea, acest proiect a fost subiectul unor critici, după ce sa aflat că răspunsurile publicate de ION erau, de fapt, selecționate manual de către un operator uman, nu generează un sistem automat.

Investigația „Mitul eroului de la Nassiriya” realizată de Recorder pune sub semnul întrebării imaginea publică construită de generalul Nicolae Ciucă, actualul candidat la președinție, despre implicarea sa în operațiunile militare din Irak din 2004. În acea perioadă, Ciucă a fost comandant al unui batalion românesc aflat sub mandat NATO, însă surse militare italiene susțin că batalionul său nu a fost implicat direct în cele mai intense confruntări din orașul Nassiriya, ci a acționat în afara acestuia.

Ciucă a devenit cunoscut pentru afirmația că ar fi fost „singurul comandant român care a condus o bătălie reală de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, însă investigațiile pun la îndoială aceste afirmații. Mai mult, un polițist militar român care a luptat la Nassiriya, Roberto Cremene, a declarat că Ciucă ar fi refuzat să ajute un grup de polițiști militari români prinși într-o ambuscadă. Alți veterani din batalionul „Scorpionii Roșii”, inclusiv infanteriști sub comanda lui Ciucă, confirmă că nu au primit ajutor din partea unității sale în acele momente critice.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.