Portret de candidat. Cine este Marcel Ciolacu, trimisul PSD în cursa pentru Cotroceni

Portret de candidat. Cine este Marcel Ciolacu, trimisul PSD în cursa pentru Cotroceni
📅 2024-11-15

Marcel Ciolacu, liderul PSD și unul dintre principalii candidați la președinția României a traversat de-a lungul carierei sale un parcurs marcat de funcții-cheie și controverse notabile. 

Marcel Ciolacu. Foto: Daniela Neri

Marcel Ciolacu, actualul premier al României și lider al Partidului Social Democrat (PSD), s-a născut pe 28 noiembrie 1967, în Buzău, într-o familie de militari. Fiul comandorului Ion Ciolacu, decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Marcel Ciolacu a avut un parcurs politic complex, marcat de ascensiuni rapide, dar și de controverse.

Educația și primii pași în carieră

După absolvirea Liceului „Mihai Eminescu” din Buzău, Ciolacu și-a început cariera profesională la Întreprinderea Electrotehnică din București între 1988 și 1990, ulterior intrând în afaceri și fondând o companie de import-export axată pe parteneriate cu Israel. În 1995, conform CV-ului său oficial, Ciolacu a absolvit Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, examenul de licență a susținutului abia în 2004, după autorizarea oficială a facultăților. Ulterior, a urmat un curs de securitate și apărare națională la Colegiul Național de Apărare (2008-2009), instituție deseori critică pentru oferirea de diplome politicienilor și un master în managementul sectorului public la SNSPA (2010-2012). A început un doctorat la Academia SRI, pe care însǎ nu l-a continuat, fiind exmatriculat. 

"M-au exmatriculat pentru că nu am continuat. Ține de deciziile mele, doar n-am furat, n-am dat la nimeni în cap", spunea Ciolacu la Digi24.

Ascensiunea politică și activitate în PSD

Marcel Ciolacu și-a început activitatea politică în cadrul Frontului Salvării Naționale și s-a alăturat Partidului Social Democrat ( PSD ) în 1992. În structura locală a PSD Buzău, a ocupat funcții precum: vicepreședinte al Organizației de Tineret (1996-2000), vicepreședinte al Organizației Municipale (2000-2010) și președinte al acesteia (2010-2015). În 2015 a fost ales președinte al Organizației Județene PSD Buzău, poziție pe care o deține și astăzi.

Cariera sa politică la nivel național la începutul în 2005, când a fost numit prefect interimar al județului Buzău. În 2008 a fost ales viceprimar al municipiului Buzău, iar în 2012 a intrat în Parlamentul României ca deputat, după o victorie asupra democrat-liberalului Cezar Preda. În 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit consilier onorific pe probleme de regionalizare, iar în 2014 a devenit secretar al Camerei Deputaților.

După destituirea lui Sorin Grindeanu în 2017, Ciolacu a fost numit vicepremier în cabinetul Mihai Tudose, deținând temporar și conducerea Ministerului Apărării Naționale în septembrie 2017. În 2018, Ciolacu a semnat o scrisoare deschisă care cerea demisia liderului de atunci, Liviu Dragnea, o acțiune care i-a consolidat imaginea de reformator în PSD. După încarcerarea lui Dragnea, Ciolacu a fost numit președintele Camerei Deputaților în mai 2019.

În urma înfrângerii Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale din 2019, Marcel Ciolacu a orchestrat o schimbare de leadership în PSD. El a convins-o pe Dăncilă să renunțe la funcția de președinte al partidului, oferindu-i un loc eligibil de senator pentru alegerile din 2020. În cadrul Comitetului Executiv a propus dizolvarea întregii structuri de conducere a partidului, devenind liderul interimar al PSD prin susținerea majorității organizațiilor județene.

Controverse

Revoluționarul Ciolacu și relația cu Hayssam

În 1992, Marcel Ciolacu a obținut certificat de revoluționar, jurnaliștii Recorder sesizând mai multe neconcordanțe privind documentele care atesta participarea la Revoluție, la Buzău. În calitate de premier, l-a demis pe secretarul de stat care i-a respins cererea de a fi declarat Luptător cu rol determinant la Revoluție. 

În 2015, Marcel Ciolacu a fost implicat într-un scandal mediatic când în presă au apărut imagini cu el de la o partide de vânătoare alături de Omar Hayssam, om de afaceri condamnat pentru terorism. S-a vehiculat că Ciolacu ar fi primit un împrumut de la Hayssam la începutul anilor 2000, în valoare de 200 de milioane de lei vechi. Aceste informații au condus la îndepărtarea lui Ciolacu din funcție de consilier al premierului la acea vreme, însă el a negat existența unei relații personale cu Hayssam.

Afacerea Mecan Construct

În 2009, Curtea de Conturi a descoperit un contract neconform între Urbis Serv, o firmă a municipalității din Buzău pe care Ciolacu o conducea, și Mecan Construct, o companie deținută de colegul său de partid Dumitru Dobrică. Contractul, evaluat la 1,3 milioane de euro, a fost considerat păgubitor pentru municipiu, atunci când a fost investigat de DNA, încheindu-se însă fără acuzații împotriva lui Ciolacu. Acest episod a adus, totuși, critici asupra activității sale în administrație.

Cele mai noi controverse se referă la afacerile din energie ale nepotului său, Ciolacu respingând o posibilă legătură cu evoluția favorabilă a acestora. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.