George Simion, candidatul clasat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale de duminică, 4 mai, susține că l-ar propune pe Călin Georgescu în fruntea Guvernului, dacă va ajunge președinte. Pentru a reuși, Simion are însă nevoie de un număr important de voturi în Parlament.
FOTO Inquam Photos
În acest moment, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități naționale, care rămâne în conducerea ministerelor, deși PSD a anunțat că se retrage de la guvernare odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, are un total de 242 de parlamentari din cei 564, adică 68 de senatori din 134 și 174 de deputați din 330.
PSD are cei mai mulți parlamentari, 86 deputați și 36 de senatori, adică 122. Social-democrații au refuzat să își afirme susținerea pentru un candidat în turul II al prezidențialelor.
PNL, partid care și-a declarat susținerea pentru Nicușor Dan, are 49 de deputați și 22 de senatori, adică 71 parlamentari în total.
Și UDMR s-a aliniat în spatele lui Nicușor Dan. Uniunea are 32 de parlamentari, 22 în Camera Deputaților și 10 în Senat.
Grupul Minorităților din Camera Deputaților are 17 membri. Neafiliații deputați sunt 12, iar senatorii neafiliați sunt 2.
Din tabăra pro-europeană, care s-ar opune numirii lui Călin Georgescu în Parlament ar fi USR, partid de opoziție în Parlament, cu 59 de parlamentari.
De cealaltă parte, tabără AUR-POT are 116 voturi (AUR- 89, POT-27).
SOS România, partid condus de Diana Șoșoacă, are 33 de parlamentari. Eurodeputatul a spus că va supune la vot și va demisiona, dacă partidul își alege un candidat.
Pentru ca un guvern să fie validat, are nevoie de 50%+1 din voturile parlamentarilor, adică 233. În aceste condiții, AUR și POT ar mai avea nevoie de 117 voturi.
George Simion a afirmat într-un interviu Digi24, marți seară, 6 mai, că ar putea încerca o negociere pentru propunerea lui Călin Georgescu în fruntea Guvernului, existând șanse pentru anticipate, în cazul în care nu reușește, la două încercări, să obțină voturile necesare în Parlament.
România se află într-un moment critic, cu un președinte interimar la Cotroceni și un premier interimar la Palatul Victoria, în timp ce țara se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Instabilitatea politică fără precedent accentuează miza votului din 18 mai.