Ziaristul Cristian Tudor Popescu a mărturisit cu cine votează la alegerile prezidențiale de luna aceasta și ce l-a determinat să ia această decizie.
CTP critică într-un articol alegerile din SUA și situația internă/FOTO: Captură
Cristian Tudor Popescu susține că se vede nevoit să-l voteze pe Marcel Ciolacu în locul reprezentantului UDMR, Kelemen Hunor.
Ce l-a determinat să ia decizia? „Simion s-a dus peste ei! Asta rămâne din buzna șefului AUR în emisiunea de la A3 pentru votanții săi. Nu că G. Simion minte porcește la scenă deschisă sau că e omul rușilor. Și nici penibilul monstruos al episodului, în care s-au bălăcit reprezentanții candidaților și moderatorul, căutând fie să stoarcă niște audiență, fie să dea fiecare cu Simion în ceilalți, nu îi va șterge vreun vot lui G. Simion – dimpotrivă”, a explicat ziaristul.
De asemenea, explică că anularea buletinului de vot ajută la cifra de prezență, deci este întărită decizia luată de majoritate.
„Prin urmare, mă văd nevoit să renunț la votul pentru dl Kelemen Hunor și, lăsând la o parte obiecțiile pe care le am în legătură cu fiecare candidat, să-l votez, după o socoteală făcută la rece, pe acela care va avea cele mai mari șanse să-l împiedice pe G. Simion să ajungă în turul 2, caz în care aș fi silit să-l votez pe M. Ciolacu.
Mai explic încă o dată ce efect are anularea buletinului de vot în cabina de vot. Nu e același lucru cu a nu te prezenta la secția de votare. Căci votul anulat se adună la cifra de prezență. Cu cât prezența la alegeri e mai mare, cu atât candidatul care câștigă va avea un mandat de președinte mai puternic – una e să câștigi cu 60% prezență și alta cu 35%. Deci, anulându-vă buletinul de vot, întăriți decizia luată cu majoritate de cei care au pus ștampila pe un nume sau altul”, a explicat acesta.
Critică în articol și ignoranța din sondaje față de românii din diaspora, care au făcut o diferență în cazul Republicii Moldova, unde Maia Sandu a mai câștigat un mandat, iar referendumul pentru modificarea Constituției în favoarea aderării la UE a trecut la limită.
„Niciunul dintre sondajele de campanie prezentate până acum nu ține seama de diaspora. Or, influența ei în rezultatul alegerilor ar putea să conteze. Cum vor vota românii din străinătate? N-ar fi de mirare s-o facă pe dos față de diaspora din Republica Moldova, care a ales covârșitor Maia Sandu și Uniunea Europeană.
Dna Lasconi i-a făcut trădători, cum îi numea și regimul comunist: „Sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”, a explicat CTP.
Atinge și declarația premierului Ciolacu despre românii din afară, care i-a numit „indivizi cunoscuți fără ocupație”. Tinerii români absolvenți care pleacă în străinătate o fac pentru că au o pregătire prea bună, susține acesta.
„Pentru dl Ciolacu, sunt aproape niște „indivizi cunoscuți fără ocupație”, cu o expresie a miliției ceaușiste: „Tinerii pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine”. I s-ar putea răspunde premierului României că sunt nenumărați tinerii absolvenți care pleacă din țară pentru că au o pregătire prea bună, cu care n-au ce face pe-aici.
Marea majoritate a elevilor care termină liceul cu rezultate excelente vor să facă o facultate în Occident, dat fiind că sistemul de învățământ superior din România nu are nici măcar o universitate clasată în primele 800 din lume. Dar nu cred că are rost”, adaugă CTP.
Nu în ultimul rând, lansează o întrebare pentru premier, aceea fiind dacă n-ar fi prim-ministru, ce meserie ar putea stăpâni. Amintește în articol și despre cazul adolescentului dintr-un spital din Târgu Jiu, care, venind cu dureri abdominale, s-a stins din viață așteptând să fie operat.
„Mai degrabă ar trebui întrebat: „Dacă n-ați fi premier, președinte PSD și candidat la președinție, ca simplu român, pentru ce meserie pe care o stăpâniți foarte bine ați fi angajat în Occident?”. Poate pupător de știuci în bot?
Și ar mai putea pleca tinerii din țară pentru că unul dintre ei, în vârstă de 16 ani, urmează să fie înmormântat după ce a agonizat ore în șir într-un spital românesc, fără ca vreun medic să intervină pentru a-l salva. Așa se face că românii din Europa pot vota împotriva României europene ca să se răzbune pe Românica”, încheie gazetarul.
Despre alegerile din SUA, CTP susține că alegătorii l-au votat pe Trump după criteriul „BUBU”, adică „buzunarul și burta.”. Din această cauză, nu mai consideră SUA o țară superioară celor de lumea a treia.
„D. Trump a anunțat în campania electorală că „îl va da afară în 2 secunde” pe procurorul special Jack Smith, cel care i-a deschis două dosare penale. Smith nu așteaptă asta, va demisiona împreună cu echipa sa. Se întâmplă în Statele Unite, așa-zis cea mai mare democrație a lumii, nu în Republica Mataranga.
Criteriul care înțeleg că a stat la baza votării masive a lui Trump este BUBU. Adică, buzunarul și burta. OK, americanii votează liber, au dreptul să judece cum vor. Dar și eu am dreptul să nu mai consider America, din punct de vedere moral și civilizațional, superioară unei țări de lumea a treia, din Africa sau Asia. Căci și acolo criteriul suprem în alegeri este BUBUiala”, a afirmat CTP.