Actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, este la al doilea mandat la Primăria București. Edilul a mai candidat de patru ori pentru această funcție, iar acum vrea să participe la alegerile prezidențiale.
Nicușor Dan a anunțat că va candidat la alegerile de anul viitor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicușor Dan, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025, s-a născut în Făgăraș, județul Brașov, pe 20 decembrie 1969 și a urmat cursurile Liceului Teoretic „Radu Negru”, absolvind Bacalaureatul în 1988. A obținut și medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988. A urmat cursurile Universității din București, secția Matematică. A mai studiat și la École Normale Supérieure și a urmat cursurile de master în Paris. Vorbește fluent franceză și engleză.
A fost unul dintre fondatorii și primul director administrativ al Școlii Normale Superioare București, o universitate creată pe model francez, în cadrul Institutului de Matematică din Academia Română, după cum arată pagina sa nicusordan.ro.
La alegerile locale din 2020 a fost ales în funcția de primar general cu 42,8% din voturi, iar la alegerile locale din 2024 a obținut 46,9%. Nicușor Dan a preluat oficial cel de-al doilea mandat în fruntea Primăriei Capitalei la finalul lunii octombrie, iar victoria din iunie 2024 a sărbătorit-o în Cișmigiu.
Pentru actualul mandat a obținut susținerea USR, PMP și Forța Dreptei, în calitate de independent. Tot ca independent a candidat și în 2020, la câștigarea primului mandat, fiind susținut de fostul USR-PLUS și PNL.
Actualul edil a mai candidat pentru Primăria București și în 2016 și 2012. În 2016 a obținut 30,53, fiind pe locul doi, la o distanță de peste 12 procente de Gabriela Firea, care s-a clasat atunci pe primul loc, obținând conducerea Primăriei. În 2012 s-a clasat pe locul trei, deși nu a fost susținut de niciun partid.
În 2006 a înființat Asociația „Salvați Bucureștiul”, iar în 2015 a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul, care s-a transformat în USR în 2016. Tot în 2016 a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României. Cu toate astea, a părăsit partidul în 2017, în urma deciziei formațiunii politice de a se poziționa împotriva referendumului privind familia tradițională. Unul din membrii care i-a solicitat atunci să rămână a fost Clotilde Armand.