Cine a câștigat și cine a pierdut electorat de la începutul campaniei. Analist: „Marea întrebare e cine e pe locul 2"

Cine a câștigat și cine a pierdut electorat de la începutul campaniei. Analist: „Marea întrebare e cine e pe locul 2"
📅 2024-11-15

Într-un context politic marcat de evoluții rapide și schimbări de scenariu, sondajele realizate de la începutul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024 arată o competiție destul de clară, dar și o mare volatilitate în intențiile de vot.

Lasconi, Simion, Ciolacu, Ciucă, Hunor, Geoană, Birchall, Păcuraru. Foto: Inquam, Profimedia

Sociologul Vladimir Ionaș și analistul politic Cristian Pîrvulescu analizează pentru Adevărul tendințele din acest stadiu al campaniei, evidențiind candidații care au câștigat teren, precum și pe cei care au pierdut în fața celorlalți competitori.

Marcel Ciolacu – Favorit pe prima poziție, fără emoții pentru turul II

Marcel Ciolacu, șeful PSD, rămâne liderul detaşat în cursa prezidențială, cu o susținere constantă din partea electoratului, spune Ionaş. Conform sociologului, „este detașat încă de la început pe prima poziție, este deja calificat în turul al doilea de pe prima poziție fără niciun semn de întrebare, nu are nicio problemă.” Aceasta înseamnă că, indiferent de evoluțiile viitoare ale campaniei, Ciolacu pare să fie deja un candidat aproape sigur pentru turul II, cu o susținere suficient de puternică și bine consolidată, apreciază acesta.

Conform analizei lui Pîrvulescu, Marcel Ciolacu a reușit să își construiască o poziție fermă în fruntea competiției datorită unei pregătiri strategice riguroase. „A contat foarte mult lunga precampanie și pregătirea pe care Marcel Ciolacu a realizat-o, a avut o echipă care a lucrat foarte serios în ceea ce privește analiza diferitelor scenarii de campanie.” De asemenea, Pîrvulescu subliniază că Ciolacu a reușit să transforme dezavantajele în avantaje, astfel că „Marcel Ciolacu este favorit, reușind să își fructifice avantajele și să și transforme dezavantajele în subiecte colaterale.” Această abilitate de a controla mesajul și de a evita capcanele discursurilor provocatoare i-a consolidat poziția: „Se ferește cât se poate de mult ca declarațiile să poată să fie folosite împotriva lui, încearcă să fie de o ambiguitate absolută, încearcă să dea răspunsuri care să nu se transforme în atacuri împotriva sa.”

Astfel, Ciolacu se prezintă ca un candidat calculat, care beneficiază de o susținere constantă și care își protejează imaginea publică printr-o strategie de comunicare subtilă și adaptată. Pîrvulescu consideră că acest comportament îl face pe Ciolacu favoritul clar al competiției, cu șanse foarte mari de a ajunge în turul II.

George Simion – Ascensiune puternică în ultimele luni

Unul dintre cei mai surprinzători candidați este George Simion, liderul AUR, care a reușit să atragă o parte semnificativă din electoratul românesc. Ionaș subliniază clar că Simion este singurul care a înregistrat o creștere notabilă în intențiile de vot: „Pare că domnul Simion este cel care a reușit să câștige cel mai mult electorat și e cam singurul care se află pe un trend ascendent vizibil, a crescut foarte mult în opțiunile de vot în ultimele 2 luni, nu e vorba strict de campania electorală.” Această ascensiune rapidă sugerează că Simion a reușit să capteze atenția unui segment important de alegători, iar progresul său ar putea să continue pe măsură ce campania avansează, precizează acesta.

Și Pîrvulescu observă ascensiunea lui Simion, care a fost favorizată și de retragerea din cursă a altor candidați: „Simion a primit un surplus de voturi care l-au plasat pe locul al doilea.” Pîrvulescu explică și motivele acestei creșteri: „Simion trezește o mare simpatie în rândul bărbaților, electoratul său e preponderent masculin.” Acesta adaugă că stilul său mai combativ și mai direct a atras un segment important din electorat, în special din orașele mici și mijlocii, care sunt mai puțin influențate de candidații din marile aglomerări urbane.

Un alt aspect important pe care Pîrvulescu îl subliniază este faptul că Simion a preluat o parte din voturile fostei sale colege, Diana Șoșoacă, care a fost nevoită să părăsească cursa. „Simion a preluat mai puțin de jumătate din voturile lui Sosoaca, iar cealaltă parte s-au dus spre Georgescu.” Astfel, chiar dacă Simion a primit o parte din susținerea acesteia, un alt candidat, Călin Georgescu, a beneficiat și el de pe urma retragerii Dianei Sosoacǎ. 

Mircea Geoană – Scădere abruptă în intențiile de vot

Pe de altă parte, unul dintre marii pierzători ai acestui început de campanie este Mircea Geoană. Potrivit lui Vladimir Ionaș, „a pierdut cel mai mult, dacă acum 2 luni era unul din candidații care juca un rol serios pentru intrarea în turul doi, astăzi pare că a ieșit din această cursă.” Scăderea semnificativă a intențiilor de vot pentru Geoană sugerează că acesta nu a reușit să își mențină susținerea electorală, iar șansele sale pentru a ajunge în turul II sunt acum mult mai reduse, susține sociologul.

Pîrvulescu constatǎ același lucru în cazul lui Geoanǎ, dar și în ce îl privește pe Nicolae Ciucǎ.

„Geoană a coborât foarte mult, a pierdut 20 de procente într-o jumătate de an, ceea ce e imens”, precizează analistul. De asemenea, „Geoană și Ciucă au pierdut, au trecut prin probe dificile, campanii negative care i-au destabilizat.” În plus, ambii candidați au pierdut voturi din cauza apariției unor candidaturi independente care le-au împărțit electoratul. Astfel, în opinia lui Pîrvulescu, și Cristian Diaconescu, precum și Ana Birchall, au reușit să preia o parte din electoratul celor doi, ceea ce le-a subminat poziția.

Lupta pentru locul al doilea – Simion, Ciucă și Lasconi într-o competiție strânsă

Cu Ciolacu aproape sigur pe primul loc, lupta se dă acum pentru locul al doilea. Ionaș explică: „Lupta pentru locul doi se dă între domnul Simion, domnul Ciucă și doamna Lasconi, fiecare dintre ei având o șansă importantă.” Acești candidați sunt considerați cei mai mari rivali pentru accederea în turul II, iar în acest moment, diferențele dintre ei nu sunt semnificative. Totuși, succesul lor va depinde în mare măsură de capacitatea de mobilizare a propriilor susținători, dar și de modul în care vor reuși să-și convingă electoratul că au o șansă reală de a înfrunta liderul PSD în turul II.

Un aspect esențial pe care Ionaș îl subliniază în această etapă a campaniei este importanța mobilizării electoratului. Potrivit sociologului, „probabil va depinde în foarte mare măsură de mobilizarea electoratului în ziua votului, de modul în care fiecare candidat va reuși să-și convingă electoratul că are o șansă importantă și este nevoie ca acest electorat să iasă la vot.” 

Și Cristian Pîrvulescu punctează cǎ "marea întrebare e cine e pe locul 2".

Elena Lasconi – O surpriză electorală, dar cu limitări

Elena Lasconi a fost o surpriză în această campanie, reușind să atragă o susținere importantă din partea urbanului. Pîrvulescu remarcă acest lucru, dar subliniază totodată că Lasconi nu reușește să convingă întregul electorat: „Lasconi nu convinge bărbații, are preponderent un electorat feminin.” De asemenea, analistul adaugă că „problema este aceea că electoratul rural oricât ar fi de diferit este în general un electorat mai tânăr.” Aceasta poate fi o provocare pentru Lasconi, deoarece electoratul rural tinde să aibă o influență mai mare în alegeri și este mai dificil de convins printr-un mesaj care rezonează mai bine cu urbanul.

Totodată, Lasconi a reușit să atragă un segment de electorat din marile orașe, în special din Transilvania, dar acest lucru nu este suficient pentru a o plasa pe locul II. „Lasconi a fost o surpriză în această campanie, este foarte bine susținută de electoratul urban,” dar va trebui să depășească anumite limitări ale bazei sale de susținători, având în vedere caracteristicile demografice și regionale ale votanților.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.