Grupurile parlamentare ale PSD au solicitat înființarea unei comisii de anchetă pentru a verifica cheltuielile Administrației Prezidențiale și ale altor instituții în interes personal al președintelui Klaus Iohannis, inclusiv transportul de lux, vacanțele și investițiile în reședințele oficiale.
Cheltuielile Administrației Prezidențiale. Foto: Depositphotos
Grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și din Senat au cerut, marți, Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere să introducă pe ordinea de zi un proiect de Hotărâre a Parlamentului care să permită înființarea unei comisii comune de anchetă. Scopul acestei comisii ar fi investigarea cheltuielilor efectuate de Administrația Prezidențială și de alte instituții ale statului în interesul personal al președintelui Klaus Iohannis.
Potrivit solicitării făcute de PSD, obiectivele principale ale comisiei de anchetă vor include investigarea sumelor cheltuite pentru diverse activități, printre care transportul de lux, cazarea în condiții premium, vacanțele de schi, terenurile de golf de la Vila Lac 3, precum și modernizările și alte investiții realizate la Vila de la Neptun, reședința de vară a președintelui.
„Având în vedere că, în pofida interesului public legitim, Administraţia Prezidenţială a refuzat să facă publice aceste date, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă reprezintă singura cale legală pentru a aduce aceste informaţii la cunoştinţa cetăţenilor", se arată într-un comunicat oficial al PSD.
„Un obiectiv important al viitoarei comisii parlamentare de anchetă va fi de a stabili baza legală şi motivele invocate pentru secretizarea cheltuielilor făcute de Administraţia Prezidenţială şi alte instituţii ale statului în interesul personal al preşedintelui Iohannis", adaugă PSD în comunicat.
Comisia de anchetă va urmări, printre altele, să obțină informații privind suma alocată pentru reamenajarea vilei din Bulevardul Aviatorilor 86, destinat unui fost șef de stat. Reprezentanții PSD sunt de părere că aceste date sunt esențiale pentru a clarifica în ce măsură au fost gestionate corect și transparent fondurile publice în acest context.
În ceea ce privește structura comisiei, aceasta va fi formată din 15 membri, care vor fi aleși din rândurile parlamentarilor. Comisia va avea un birou conducător, compus dintr-un președinte, doi vicepreședinți și doi secretari, care vor coordona activitatea grupului.