Care este procedura de vot pentru referendumul din Capitala. Măsurile BEC

Care este procedura de vot pentru referendumul din Capitala. Măsurile BEC
📅 2024-11-15

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat luni mai multe măsuri importante pentru organizarea și desfășurarea referendumurilor locale care vor fi convocate în aceeași dată cu alegerile pentru Președintele României din 2024.

Foto: Inquam

Conform hotărârii BEC, alegătorii vor vota atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumurile locale, în aceleași secții de votare și în aceleași intervale orare. Acestea vor fi însă organizate pe buletine de vot separate, pentru a asigura o distincție clară între cele două tipuri de scrutin. Alegătorii vor folosi aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT” pe buletinele de vot, însă fiecare scrutin va avea buletine distincte, adaptate întrebărilor referendumului local.

Un aspect important al hotărârii este faptul că alegătorii pot opta să voteze doar pentru un singur tip de scrutin – fie pentru alegerile prezidențiale, fie pentru referendumurile locale – sau pentru ambele, fără a fi obligați să participe la toate secțiunile. Prezența acestora va fi consemnată pe liste distincte, în funcție de scrutinul la care alegătorul a participat.

Primarii au obligația de a asigura urne separate pentru fiecare tip de scrutin, urmând ca pentru toate alegerile și referendumurile să fie utilizată o singură urnă specială.

Alegătorul care optează să îşi exercite dreptul de vot la referendumul local şi îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul referendumului, câte un exemplar din fiecare, se precizează în hotărârea BEC.

Alegătorii care doresc să participe la referendumul local trebuie să îndeplinească anumite condiții, inclusiv să aibă cetățenia română și domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială în care se organizează referendumurile. În acest sens, este subliniat faptul că votul se va desfășura doar în secția de votare la care alegătorul este înregistrat în lista electorală permanentă.

De asemenea, BEC a stabilit că observatorii și reprezentanții mass-media acreditați pentru alegerile prezidențiale vor putea asista și la operațiunile de organizare ale referendumurilor locale.

Reguli privind campania electorală

Campania electorală pentru referendumurile locale, organizate concomitent cu alegerile prezidențiale, va începe la momentul aducerii la cunoștință publică a datei referendumului și se va încheia la 23 noiembrie 2024, ora 07:00, în cazul primului tur de scrutin. Pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, campania pentru referendumuri se va încheia pe 7 decembrie 2024, la aceeași oră.

„După încheierea campaniei pentru referendumul local, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 nu constituie continuare a campaniei la referendumul local. În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală. Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la referendumul local”, precizează BEC.

Centralizarea rezultatelor și finanțarea referendumurilor

Rezultatele referendumurilor locale vor fi centralizate prin intermediul sistemului informatic de centralizare a proceselor verbale, iar Biroul Electoral Central va totaliza rezultatul final pentru municipiul București, în cazul referendumurilor organizate în capitală. La nivel local, centralizarea va fi realizată de birourile electorale județene sau, după caz, de birourile electorale ale sectoarelor din municipiul București.

În ceea ce privește finanțarea, cheltuielile necesare pentru organizarea referendumurilor, inclusiv pentru tipărirea buletinelor de vot și distribuirea materialelor electorale, vor fi suportate de la bugetul local al unităților administrativ-teritoriale respective.

„Autorităţile administraţiei publice locale care au iniţiat referendumuri locale convocate la aceeaşi dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 vor întocmi angajamente legale cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru asigurarea hârtiei necesare imprimării buletinelor de vot, respectiv cu Regia Autonomă Monitorul Oficial, în vederea asigurării imprimării buletinelor de vot”, se arată în hotărârea BEC.

Pentru asigurarea unei bune desfășurări a referendumurilor locale, autoritățile locale vor trebui să adopte măsuri pentru alocarea fondurilor necesare în termen de maximum 24 de ore de la convocarea referendumului. Aceste măsuri vor include asigurarea hârtiei pentru tipărirea buletinelor de vot și coordonarea logisticii necesare desfășurării procesului electoral.

Totodată, condițiile specifice de tipărire a buletinelor de vot pentru fiecare referendum vor fi aprobate prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente. Regia Autonomă Monitorul Oficial va prezenta machetele buletinelor de vot în termen de 5 zile de la adoptarea hotărârii.

Amintim faptul că primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur va fi organizat pe 8 decembrie. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.