Alina Gorghiu, după adoptarea legii notariale electronice: „Oamenilor care apelează la notari le va fi mai uşor”

Alina Gorghiu, după adoptarea legii notariale electronice: „Oamenilor care apelează la notari le va fi mai uşor”
📅 2024-11-14

Guvernul României a adoptat în ședința de joi un proiect de lege în domeniul activității notariale, care are ca scop digitalizarea proceselor notariale și facilitarea accesului cetățenilor la servicii juridice moderne. 

Foto: Shutterstock

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat importanța acestui proiect, afirmând că "oamenilor care apelează la notari le va fi mai ușor. Multe acte notariale vor fi încheiate digital." Acesta este un pas important în simplificarea procesului de încheiere a actelor notariale, prin posibilitatea întocmirii acestora de la distanță.

În prezent, notarii publici colectează documentele fizice de la clienți, întocmesc actele pe hârtie, iar apoi le scanează și le semnează electronic pentru a le înregistra în arhivele electronice notariale și registrele publice. "Deși, până în prezent, notarii lucrau digital cu registrele publice (Cadastrul, ANAF, Depozitarul Central), în relația notar – client nu exista această dimensiune. Așadar, era necesar să facem pași și pentru digitalizarea relației notar-client", a explicat Gorghiu.

Ministrul Justiției a precizat că acest proiect legislativ face parte dintr-un proces mai amplu de digitalizare a României și subliniază necesitatea acestuia: "Este un proiect de lege profund inovator pentru activitatea notarială electronică, prin care Ministerul Justiției, ca inițiator, urmărește să vină în sprijinul cetățenilor." În acest sens, legea va permite ca multe acte și proceduri notariale să fie realizate și în formă electronică, fără necesitatea prezenței fizice a părților la biroul notarial.

De asemenea, ministrul Gorghiu a menționat că, deși nu toate actele notariale vor putea fi realizate complet de la distanță, unele proceduri vor putea fi îndeplinite fără prezența fizică a cetățeanului. "Probabil apare întrebarea dacă anumite categorii de acte și proceduri se pot îndeplini fără prezența efectivă a părților. Răspunsul este afirmativ, dar cu mențiunea că ele sunt limitate de lege", a explicat aceasta. În cazul în care anumite acte nu pot fi realizate de la distanță, acest lucru se datorează dificultății în constatarea consimțământului valid și riscurilor de fraudă privind identitatea.

Beneficiile pentru cetățeni și mediul înconjurător

Actele notariale care vor putea fi realizate de la distanță

În cadrul noii legislații, anumite acte și proceduri notariale vor putea fi îndeplinite fără prezența fizică a cetățeanului. Acestea includ:

Alina Gorghiu a subliniat că acest proiect de lege face parte dintr-o viziune mai largă pentru modernizarea serviciilor publice în România, un obiectiv important al mandatului său. "Pentru mine, ca ministru, asigurarea serviciilor moderne și accesibile cetățenilor reprezintă un obiectiv major al mandatului, presupunând inclusiv experiențe mai bune în interacțiunea dintre cetățean și orice actor cu responsabilitate în domeniul juridic", a concluzionat ministrul.

Proiectul de Lege privind activitatea notarială electronică a fost inițiat de Ministerul Justiției, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și Autoritatea pentru Digitalizarea României, promite să aducă multiple beneficii pentru cetățeni, economisind timp și resurse.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.