La 18 decembrie 1918 a fost semnat decretul privind unirea Bucovinei cu România. La peste 70 de ani distanță, pe 18 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu pleca în ultima sa călătorie în străinătate. La aceeași dată, în 1878, s-a născut Stalin.
FOTO Fototeca
Pe 18 decembrie 1352, a fost ales Papă Inocențiu al IV-lea, în Franța, la Avignon, după ce reacţiile tot mai dure venite din partea populaţiei Romei la adresa papalităţii au avut ca efect mutarea întregii administraţii pontificale din Vatican.
Timp de aproape un secol, toţi papii care s-au perindat în fruntea creştinătăţii au locuit într-un luxos palat papal construit din banii taxelor impuse pe seama nobililor. Cel care a dat startul domniei papale în Franţa a fost Clement al V - lea (1305 – 1314).
În urmă cu 190 de ani era interpretat pentru prima dată imnul național al Imperiului Rus. „Doamne, apără-l pe țar” a fost imnul Imperiului Rus până la Revoluțiile din 1917.
Versurile imnului au fost scrise de Vasili Andreevici Jukovski.
Născut în orașul georgian Gori, Iosif Vissarionovici Stalin a rămas în istorie drept unul dintre cei mai temuţi dictatori ai secolului XX.
Iosif Vissarionovici Stalin a murit la 5 martie 1953. Foto: Arhivă
A murit la 5 martie 1953, după ce fost găsit în camera sa întins pe podea în noaptea zilei 1 martie, conștient, însă abia în zorii zilei au fost anunțați și medicii. Stalin a fost lăsat fără îngrijiri medicale timp de 14 ore. Pe 5 martie Stalin a deschis ochii, i-a fixat cu privirea furioasă pe cei prezenți, a ridicat brațul stâng și a murit.
18 decembrie 1878 marchează unificarea Qatarului, sub prințul Jassim bin Mohammed Al Thani, care a unificat toate triburile din peninsulă. Prințul a reușit această performanță în urma luptelor câștigate împotriva forțelor externe, inclusiv împotriva britanicilor staționați în zonă.
Pe 18 decembrie 1918 a fost semnat Decretul lege privind unirea Bucovinei cu România de către regele Ferdinand I, cât și de Ministrul Afacerilor Străine, Ion I.C. Brătianu.
„Asupra raportului președintelui consiliului Nostru de Miniștri sub nr. 2211 din 1918, luând act de hotărârea unanimă a Congresului general al Bucovinei din Cernăuți, de la 15/28 noiemvrie 1918.
Am decretat și decretăm:
Art. I. – Bucovina, în cuprinsul granițelor sale istorice, este și rămâne deapururea unită cu Regatul României.
Art. II. – Președintele Consiliului Nostru de miniștri este însărcinat cu executarea acestui decret.
Dat la București, la 18 decembrie 1918.”, arată Decretul Lege nr. 3744 din 18 decembrie 1918.
În perioada 18-20 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a efectuat ultima sa vizită în străinătate, în capitala Iranului, la Teheran, la invitaţia preşedintelui iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.
În zilele în care este plecat, manifestațiile împotriva regimului comunist iau amploare la Timișoara. Prima victimă apare pe 17 decembrie, iar seara de 18 decembrie a fost ultima pentru mai mulți tineri de pe străzile Timișoarei, fiind împușcați chiar pe treptele Catedralei, la ordinul Elenei Ceaușescu.
Născut la 16 iulie 1933, la Arbore, județul Suceava, Gheorghe Cozorici a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală.
După absolvire, a jucat pe scena Teatrului Național din Craiova în spectacolul „Bărbierul din Sevilla”. De asemenea, pe aceeași scenă a interpretat și rolul lui Hamlet.
Din filmografia sa amintim: „Partea ta de vină...”, „Pădurea spânzuraților”, „Procesul alb”, „Răscoala”, „Gioconda fără surâs”, „Ciprian Porumbescu”, „Trecătoarele iubiri”, „Patima”, „Ultimele zile ale verii”, „Urgia”, „Aurel Vlaicu”, „Clipa” și „Capcana mercenarilor”.
La data de 18 decembrie 2010 a decedat actrița Rodica Tapalagă, sora mai mică a actorului Ștefan Tapalagă. Născută la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, Rodica Tapalagă a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală.
A debutat pe marile ecrane În 1958, în filmul „Alo?...ați greșit numărul!”. A jucat și pe scena Teatrului Național din Craiova, Teatrului Nottara și Teatrului Mic. Ulterior, a fost actriță a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Capitală.
Actrița a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște.