SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"

SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securit
📅 2025-05-08

Nicușor Dan și George Simion, candidații care au intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale, au fost prezenți la Congresul Blocului Național Sindical (BNS), unde au răspuns la mai multe întrebări ale sindicaliștilor prezenți.

Cum își propun cei doi candidați să revigoreze industria de apărare. Foto: Inquam

Cei doi au fost întrebați despre despre cum vor fi alocate fonduri în condițiile în care programul de înarmare europeanǎ ar putea văduvi alte proiecte interne. Răspunsurile candidaților au redat modul în care aceștia se raportează la organizațiile din care România face parte. 

"Cum facem să echilibrăm bugetul? E nevoie de bani pentru militari. Sunt patru linii esențiale. 1. Combaterea marii evaziuni. 2. Absorbția fondurilor UE. 3. Reducerea cheltuielilor statului. 4. Controlul companiilor statului", a fost răspunsul lui Nicușor Dan.

"Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate care se cheamă NATO. Nu trebuie sa confundam cu ce face NATO cu ce face UE. UE trebuie sǎ fie în continuare un spațiu comun la care sǎ aibă acces toate cele 27 de state. NATO trebuie sǎ se ocupe mai departe de securitate", a replicat George Simion, menționând cǎ bugetul alocat de România pentru apărare a fost unul dimensionat corect, însǎ "generalii responsabili pentru înzestrarea armatei și-au achiziționat mii de tablouri", cu referire la cazul generalului Gheorghe Zisu, acuzat de corupție.

Toate fondurile europene care trebuie accesate vor fi accesate, pentru că l-am văzut pe înaintaşul domnului Nicuşor Dan, pe Klaus Werner Iohannis, că şi-a făcut campanie şi şi-a securizat al doilea mandat, promiţând fonduri din PNRR şi vedeţi că acele fonduri nu mai vin, chiar dacă avem o coaliţie, aşa zis, pro-europeană”, a afirmat George Simion cu privire la accesarea de fonduri UE.

Cum vor candidații sǎ revigoreze industria de apărare

Ambii candidați au fost întrebați cum vor revigora industria de apărare. 

M-am întâlnit astăzi cu minerii din Gorj şi din Valea Jiului şi între ele este o uzină care poate produce pentru armatele din ţările NATO, în standarde NATO armament, uzina de la Sadu. Avem la Ghimbav şi putem în Braşov să producem ceea ce polonezii produc printr-un parteneriat cu Statele Unite. Avem la Cugir potenţialul de a produce arme şi armament. (...) Preşedintele are atribuţii în acest domeniu. Locuri de muncă bine plătite, la Tohan, la Sadu, la Ghimbav, la Cugir şi în toate locurile unde încă există, din fericire, încă există infrastructura pentru industria noastră de apărare. Aceasta este soluţia”, a spus George Simion.

La rândul lui, Nicuşor Dan a făcut referire la neglijarea capacităților de producție în industria de apărare.

Evident că industria noastră are potenţialul de a produce. Am vizitat şantierul Naval din Constanţa, care produce nave comerciale, dar poate să producă oricând nave militare. Avem un potenţial pe aeronautic. Avem un potenţial de vehicule. Avem un potenţial pe muniţii, pe pulberi. Există acest potenţial. Într-adevăr, politica de înzestrare a României de până acum a neglijat capacităţile de producţie din România. Este un adevăr şi tocmai de-aia românii au votat schimbare pentru ca lucrurile astea să se schimbe”, a completat Nicuşor Dan.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Good News

Only good and positive news.