Un psiholog analizează rezultatele alegerilor prezidențiale și explică ce anume a dus la un număr atât de mare de voturi adunate în contul lui George Simion. „Un număr cât o țară. Și el va abuza de acest argument mult timp de acum înainte”.
Călin Georgescu și George Simion și-au câștigat sipatizanții pe Tiktok FOTO: Inquam/George Călin
Psihologul Mihai Copăceanu a publicat pe contul său de Facebook o analiză pe baza cifrelor alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai. Rezultatul de 53,6% obținut de Nicușor Dan reprezintă o victorie, remarcă psihologul, însă nu este atât de categorică încât să-l reducă pe contracandidatul său la tăcere.
„Rezultatele le putem citi din mai multe perspective”, arată psihologul. „53 nu înseamnă majoritatea, nu e 55, nici 60, nici 65. Victoria a fost obținută la limită. Puțin era și nu era”, scrie Mihai Copăceanu.
Pe de altă parte, voturile obținute de Simion, peste 5 milioane, sunt foarte multe. „Un număr cât o țară, o țară precum Slovacia. Și el va abuza de acest argument mult timp de acum înainte”, este de părere psihologul.
Mihai Copăceanu apreciază drept trist și rușinos faptul că în anumite comunități candidatul suveranist care s-a remarcat prin repetate devieri de limbaj și comportament a convins chiar peste 70% din electorat. În anumite județe victoria lui Simion a fost categorică: Gorj - 61,48%, Tulcea - 58,33%, sau Călăraşi - 58,12%. A câștigat zdrobitor în numeroase localități rurale, dar și în diaspora, unde cifrele indică o susținere extraordinară: Germania - 68,31%, Spania - 67,98%, Italia - 66,78%, Marea Britanie - 58,46%, Franța, cu 57,2%. „De data aceasta diaspora nu a inclinat balanța. Din fericire”, scrie psihologul.
Interesat să afle cu ce anume și-a convins votanții, psihologul dezvăluie că a stat de vorbă cu mai mulți alegători. „Cum e posibil ca un personaj care nu a muncit nimic în viața lui, care nu a dovedit nimic până acum, să convingă peste 5 milioane de români, mulți dintre aceștia muncitori în țară și în străinătate, muncitori pe rupte?”, se întreabă Copăceanu. Iar răspunsurile venite din tabăra votanților i-au dovedit că nu argumentele solide i-au convins, ci lozincile.
„Sincer vorbind, niciunul nu mi-a putut înșira nu 10, ci măcar cinci argumente logice, ideologice sau politice pentru care l-au votat. Nimic solid, nimic serios, nimic convingător sau seducător. Lozinci, <o schimbare, să ne fie mai bine, să nu fie toți ăștia, în locul lui Georgescu, etc.!>. Nimeni, absolut nimeni nu mi-a putut reda un argument precum cel de mai jos:
<Domne, Simion este cel mai competent, experimentat, integru, moral, vizionar, puternic și autentic politician. Este visul oricărei națiuni. A muncit mult, a studiat și mai mult, a dovedit ceva esențial în ultimii 15 ani. Este un diplomat de carieră, o personalitate pe plan național și internațional, se bucură de multă încredere. Este un intelectual, un strateg și un bun negociator. Are planuri și soluții pentru majoritatea problemelor țării, de aceea merită să fie în fruntea țării, pentru că în fruntea țării nu poți alege pe oricine. El ne reprezintă. Este lumina lumii>. Nici gând. Și atunci de ce l-ați votat? Pentru că ați dat crezare unor lozinci. Din rațiuni pur emoționale și din minciună”, este concluzia psihologului.
TikTok-ul a fost cel mai bun agent electoral pentru George Simion. „Iertați-mă, dar nu poți construi o țară sau societate funcțională dacă noi votăm influențați masiv de niște clipuri repetitive pe TikTok”, semnalează Copăceanu.
Rețelele de socializare au ajuns să influențeze rapid milioane de utilizatori și în cele din urmă destinele unei țări,este concluzia specialistului.
„Consider că cel mai puternic factor de influență, de dezinformare și de manipulare a fost cel în mediul online. Așa cum a apărut din ceruri Georgescu, tot așa a crescut și Simion. În TikTok. Și peste tot în țară oamenii stau ziua întreagă pe TikTok și din păcate cred aproape tot ce văd”, constată psihologul.
Această realitate poate fi contracarată doar cu mai multe informații credibile și mai ales cu abilități de gândire critică și exerciții prin care publicul să conștientizeze cât de mare este influența rețelelor precum TikTok sau Facebook. Doar că nu există soluții care să se poată aplica peste noapte.
„Soluția pe termen lung pentru a avea comunități cu valori și gândire bazate pe rațiune și echilibru, pe democrație și meritocrație, este Educația. Educația este soluția, dar nu doar cea din școală. Nu putem arunca toate problemele țării în responsabilitatea sistemului educațional. Educația comunității, dialogul constant, educația în familie, educația pe parcursul vieții”, indică psihologul care ar putea f soluțiile.
Mihai Copăceanu remarcă faptul că, deși pericolul manipulării este mare, soluțiile nu pot fi nicidecum acelea de a interzice accesul la rețelele sociale.
„Nu suntem în Afganistan sau în India să interzicem TikTok-ul, dar totuși nu ne putem alege președintele țării doar privind din pat ce aberații mai emite câte un fals patriot, în mod demagogic și manipulativ și să-i dăm crezare”, mai scrie Copăceanu.
Acesta remarcă în final gestul președintelui ales, Nicușor Dan, care a comunicat că-i va trata cu respect pe toți cetățenii țării, inclusiv pe cei care au avut altă opțiune la vot. Semnalează de asemenea județele și țările în care opțiunea a fost covârșitoare pentru Nicușor Dan: județele Harghita (90,75%), Covasna (84,18%) şi Cluj (70,16%), iar în diaspora – Republica Moldova (88%) și Ungaria (92%).
„Ne-au dat o lecție zdravănă. Poate că prima vizită ca președinte ar trebui făcută de către Nicușor Dan în aceste locuri”, a conchis psihologul.