Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor

Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
📅 2024-12-14

„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de WhatsApp al partidului. Mesajul țintește alegerile care vor avea loc în primăvară, când alegătorii lui Călin Georgescu ar putea vota candidatul cel mai apropiat de ideologia și discursul independentului scos acum din cursă. Cât de mult stă în picioare un astfel de scenariu? 

Electoratul lui Călin Georgescu ar putea migra în masă către AUR. Arhivă

Călin Georgescu a fost votat de aproape 23% dintre români. Români care s-au trezit mai apoi că le este anulat votul, care se simt acum frustrați, nedreptățiți, care acuză că le-au fost încălcate drepturile, iar democrația a murit pe masa Curții Constituționale. Iar supărarea lor se va concretiza la urne în primăvară. Vor vota cu furie la adresa clasei politice actuale? Sau vor „depune armele”? „Tendința la vot a electoratului, în general, este una foarte volatilă și ne putem aștepta la orice”, au declarat pentru Adevărul trei sociologi. 

Dezertori ar putea fi din ambele tabere. Mingea se află în terenul partidelor mari

„Alegătorii lui Călin Georgescu au tot dreptul să fie frustrați.  Noi nu avem decât decizia Curții, iar toată lumea trebuie s-o accepte. Dar unde este partea aceea în care li se și explică acestor oameni că nu numai procesul de votare în sine înseamnă democrație?”, se întreabă sociologul Gelu Duminică. „Democrația este un tot, nu doar o bucățică, iar liderii ar trebui să iasă și să explice aceste lucruri”. 

Este greu de spus cum vor vota alegătorii lui Călin Georgescu, susține sociologul care vine și cu câteva argumente. „Depinde de ce se va întâmpla până în primăvară. Este foarte probabil ca mulți dintre cei care au fost pro europeni să ajungă în zona de lehamite care să-i conducă spre un vot antisistem”. Depinde apoi de cât de populare vor fi măsurile luate de noul Guvern. „Să zicem că va regândi sistemul de pensii. Pro europenii care își vor simți siguranța amenințată s-ar putea plasa de cealaltă parte a baricadei. Omul își poate schimba comportamentul în funcție de context, de situație. Când buzunarul meu este atins, modul meu de viață este afectat e foarte probabil să-mi schimb opinia”, mai explică sociologul Gelu Duminică. 

În ceea ce-i privește pe alegătorii lui Călin Georgescu, aceștia nu se vor îndrepta neapărat spre liderul AUR. „Mulți care l-au votat pe Georgescu nu sunt extremiști. Ei nu au votat neapărat din convingere, ci din lehamite. Ei nu au votat împotriva UE și NATO, ci au dat clasei politice actuale un vot de blam. Prin urmare, dacă un candidat pro democrat va reuși să catalizeze mai mult prin ceea ce a dovedit în viața lui profesională, mulți dintre alegătorii lui Georgescu și-ar putea schimba opțiunea de vot”. 

Tendința la vot, influențată de factori politici, sociali și economici

Gelu Duminică a explicat că totul depinde de lecțiile pe care le-au învățat partidele, de candidații care se vor înscrie în cursă, de oamenii care vor fi în Guvern, de performanța lui George Simion din următoarele luni.  „Mingea este în terenul partidelor pro democratice. Dacă la PNL domnul Bolojan va reuși să instaureze spiritul liberal autentic, e posibil ca mulți dintre cei care au votat acest partid în trecut să se reîntoarcă. La fel, de partea extremiștilor ar putea să migreze votanți USR sau PSD. Totul este volatil”.

Votul din primăvară depinde de ce se va întâmpla nu numai pe plan politic, ci și social și economic. „Dacă sare euro la 5,70 s-ar putea ca lumea s-o ia razna puțin. Dacă România nu mai este împrumutată de creditorii internaționali din diferite motive, iar nu va fi bine. Ar exista șanse foarte mari ca în următorii patru ani partidele extremiste să ajungă la peste 50%. La fel cum, dacă liderii democratici își vor face treaba, ar putea scădea la 15%”, a mai precizat Gelu Duminică. 

Despre cauză și efect

Sociologul Dan Petre a explicat că, pentru a evita să mai trăim vreodată experiența din 24 noiembrie, trebuie să eliminăm cauzele care au dus aici. „Noi punem efectele înaintea cauzelor. E ca într-o boală. Luăm un medicament care anulează simptomele, dar cauza afecțiunii rămâne. Iar dacă AUR va fi în poziția potrivită, cel mai probabil ca el să fie principalul beneficiar al alegerilor 2024-2025. Dar nu mă pot duce până într-acolo încât să spun că va câștiga George Simion alegerile”, a precizat pentru „Adevărul” specialistul.

Expertul consideră că mai sunt câteva luni până la alegeri, iar situația este extrem de dinamică. În tot acest timp se pot întâmpla multe lucruri. Unul este însă cert: „Frustrarea și ura sunt două emoții care influențează în mod imediat comportamentele și activează foarte mulți oameni. Probabilitatea ca acești oameni să iasă din comportamentul lor și să se duc într-o altă direcție este foarte scăzut”, consideră Dan Petre. 

Diaspora a votat în spiritul identității naționale. Sociolog: „Un vot automutilant”

Sociologul Bogdan Bucur, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA  a precizat că independentul Călin Georgescu a fost votat de farte mulți români din Diasporă iar nemulțumirae acestora față de sistemul politic românesc ar trebui serios investigată. „Trebuie să se finanțeze niște cercetări sociologice foarte serioase. Ca să șțim de ce sunt nemulțumiți oamenii de acolo”.

Profesorul a explicat faptul că în ultimii ani România a recuperat teren important, aproape am ajuns din spate Occidentul, nivelul de trai de la noi îl egalează pe cel din multe țări europene, salariile au crescut și ele..prin urmare, împotriva a ce anume a votat, de fapt, Diaspora? „Au spus că vor să se întoarcă în țară și să le fie bine. Păi ei, cu votul lor, ar fi putut prăbuși această Românie în care vor să revină. Ei au dat un vot pentru identitatea lor de români. Unul aberant și irațional economic. A fost o problemă de natură identitară pentru ei” , consideră sociologul. „Este o contradictie între votul politic identitar pe care l-au dat și rezonanța economică a acestui vot care este contrară dorințelor de a se întoarce în țară. Ei nu se vor mai putea întoarce într-o țară pe care o prăbușesc prin votul lor. Votul acesta în favoarea lui Kremin Georgescu  fost unul automutilant”, a mai punctat Bogdan Bucur.

Soluții: „Toate garniturile vechi trebuie trimise în depou” 

Ce ar trebui făcut pentru a descuraja simpatia pentru partidele și liderii extremiști?  Sociologul Gelu Duminică este de părere că partidele mari ar trebui să facă un pas în spate și să lase locul unor altor voci. „Dacă Marcel Ciolacu va face un pas în spate, la fel Grindeanu, Rareș Bogdan sau Raluca Turcan, iar în locul lor vor veni oameni cu alte viziuni,  atunci lucrurile ar putea sta diferit. E greu să schimbi capitalul de imagine al PSD, PNL, USR cu aceiași oameni”. 

Sociologul Dan Petre consideră că, pe lângă acest pas în spate al partidelor mari, mai trebuie atins un aspect. „La nivel internațional, depășirea tensiunilor s-a produs în momentul în care aceste partide non-mainstream au fost cooptate la putere. Odată ajunse acolo, au dat greș, inevitabil. Moment în care și-au pierdut din electorat. Pe de altă parte, câtă vreme aceste partide rămân la nivel de ideal, ele nu au cum să greșească. Pentru că nu fac nimic. Bula se sparge în momentul în care partidul respectiv ajunge la putere, dar eșuează în ceea ce promite că va face. Când oamenii aceștia ajung în lumina reflectoarelor, le cade poleiala, comit erori, nu mai sunt idealuri. Sunt luați din lumea simbolurilor și aduși pe pamant, în lumea reală, unde au niște limitări inerente. Până nu ajungi ca să dovedești că nu ești în stare, există o suspiciune rezonabilă că ești în stare”, a mai punctat expertul. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri adevarul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.