Compania Unifarm a fost înfiinţată pentru ca Ministerul Sănătăţii să poată rezolva operativ situaţiile speciale, de excepţie, ce pot apărea în activitatea complexă în vederea asigurării unei bune stări de sănătate a populaţiei. Din 2022, Unifarm s-a transformat într-o companie ce acționează pe piața concurențială, pentru obținerea de profit. Cu toate acestea, datoriile companiei au o valoare semnificativă, mai ales către stat, și îi afectează activitatea. Pentru redresarea sa, Unifarm a demarat restructurarea obligațiilor fiscale prin conversia unei părți din datorii în acțiuni.
Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății.
“Se aprobă conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare principale ale Companiei Naționale Unifarm SA, companie de interes strategic național, care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar, la care statul este acţionar unic, reprezentând obligaţii bugetare principale în cuantum de 488.690.000 lei, datorate şi neachitate la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, prevede proiectul de act normativ.
Acţiunile nou-emise în favoarea statului român vor fi administrate de Ministerul Sănătății.
În 2020, în plină pandemie, Unifarm a fost folosită pentru a realiza achiziții de urgență de medicamente și de materiale sanitare pentru unitățile sanitare publice, iar pentru acest scop a primit un credit de 1,15 miliarde lei de la Ministerul Finanțelor, aflat în prezent în proces de restructurare.
Planul de restructurare a fost aprobat anul acesta de ANAF și prevede conversia în acțiuni a unor obligații fiscale în valoare de 488,69 milioane lei (obligații bugetare principale).
Planul va permite redresarea companiei Unifarm și crearea surselor pentru relansarea activității.
“Menţinerea obligaţiilor bugetare, a penalităților și majorărilor de întârziere diminuează posibilităţile de redresare ale acestui operator economic și creează vulnerabilităţi domeniului sănătății”, afirmă autorii proiectului, în nota de fundamentare.