Un tratament cu acțiune dublă, promițător pentru cancerul incurabil al creierului

Un tratament cu acțiune dublă, promițător pentru cancerul incurabil al creierului
📅 2024-09-16

Cercetătorii de la Institutul australian pentru cercetări medicale WEHI au identificat un nou tratament promițător „doi în unu” care nu numai că vizează și distruge o formă agresivă de cancer cerebral, dar ajută și sistemul imunitar să dezvolte o apărare de durată împotriva acestuia.

Această abordare cu acțiune dublă utilizează o imunoterapie specifică cunoscută sub numele de terapie cu celule CAR T pentru a trata gliomul, un cancer incurabil al creierului cu puține opțiuni de tratament.

Descoperirile preclinice au dezvăluit capacitatea terapiei de a elimina celulele gliomului și potențialul său de a consolida sistemul imunitar pentru a preveni creșterea viitoare a tumorii – două progrese semnificative care ar putea revoluționa modul în care aceste cancere letale sunt tratate în viitor.

Cercetarea a fost publicată în Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

În Australia, o persoană este diagnosticată cu cancer cerebral la fiecare 5 ore. În prezent, nu există niciun remediu, iar terapiile actuale pentru cancerele cerebrale severe, cum ar fi gliomul, sunt în mare parte ineficiente, lăsând pacienții cu puține opțiuni.

Terapia cu celule CAR T este o nouă abordare inovatoare care presupune izolarea celulelor imunitare ale unui pacient, transformarea acestora în „celule superkiller/ucigașe” și apoi reinfuzarea lor în pacient pentru a lupta împotriva cancerului.

Deși terapia cu celule CAR T s-a dovedit promițătoare pentru tratamentul cancerului cerebral, găsirea proteinelor potrivite pentru a viza celulele cancerului cerebral a reprezentat un obstacol major.

Studiul condus de WEHI a arătat că o proteină numită EphA3, care se găsește pe suprafața celulelor glioamelor de grad înalt, ar putea fi o țintă-cheie pentru terapia cu celule CAR T.

Cercetătorul principal și șeful de laborator de la WEHI, profesorul Misty Jenkins AO, spune că impactul potențial al acestei descoperiri este profund pe mai multe planuri.

„Această nouă modalitate de tratare a glioamelor ar putea oferi o potențială salvare pentru pacienți”, a declarat prof. Jenkins, de asemenea șefa programului de imunoterapie de la Brain Cancer Center.

Cercetările au arătat că celulele CAR T care vizează EphA3 pot căuta și elimina eficient celulele gliomului, atât în testele de laborator, cât și în modelele animale. Această terapie nu numai că a vizat și a ucis celulele canceroase, dar a declanșat, de asemenea, un răspuns imunitar de lungă durată, prevenind creșterea viitoare a tumorii.

„Nu ne-am așteptat niciodată la o descoperire două în una care să ofere astfel de posibilități de salvare a vieții. Aceasta este o evoluție semnificativă, deoarece glioamele sunt incredibil de dificil de tratat, iar opțiunile actuale sunt limitate. Cel mai important, acest lucru ar putea însemna perioade mai lungi de supraviețuire pentru pacienți și îmbunătățirea calității vieții, oferind speranță celor afectați de aceste cancere agresive”, au declarat autorii într-un comunicat.

Viitorul medicinei împotriva cancerului

Terapia cu celule CAR T deschide noi căi pentru tratamentul cancerului cerebral, spun cercetătorii australieni.

„Terapia cu celule CAR T este inteligentă deoarece utilizează propriile celule imunitare ale pacientului pe care le modifică prin inginerie genetică pentru a recunoaște și a ucide tumora, fără efecte secundare pe termen lung”, a menționat prof. Jenkins.

„Natura complicată a cancerului cerebral înseamnă că metodele tradiționale nu funcționează – chimioterapia este ineficientă, iar radiațiile omoară țesutul cerebral canceros și sănătos. Această descoperire recentă este o dovadă în plus că imunoterapia este o forță puternică care poate ajuta la depășirea multor provocări legate de cancer, considerate anterior insurmontabile”, a precizat ea.

Noi instrumente puternice pentru tratamentul cancerului

Echipa din acest proiect speră că viitoarele studii clinice pentru terapia cu celule CAR T care țintesc EphA3 ar putea duce la dezvoltarea unui tratament care nu numai că ucide și oprește creșterea cancerului, dar oferă și imunitate de durată.

Pe măsură ce cercetările avansează, există speranța că parteneriatele cu companii biotehnologice și investitori vor contribui la aducerea acestei terapii inovatoare la pacienți cât mai repede posibil.

„Posibilitatea de a oferi pacienților un răspuns imun de lungă durată împotriva cancerului lor este o schimbare de joc, oferind o perspectivă semnificativ mai bună pentru pacienți și familiile lor”, amai spus prof. Jenkins.

Potențialul de a revoluționa tratamentul cancerului cerebral – la fel ca ceea ce s-a realizat pentru alte tipuri de cancer – face ca aceasta să fie o perioadă cu adevărat interesantă în domeniul cercetării cancerului, spun autorii.

„Pe măsură ce ne aflăm în pragul transformării tratamentului cancerului cerebral, nu ne propunem doar rezultate mai bune – ne străduim pentru un viitor în care cuvintele „cancer cerebral” să nu mai provoace aceeași teamă ca acum. Călătoria care ne așteaptă promite descoperiri care vor redefini speranța pentru pacienții din întreaga lume”, a mai precizat grupul WEHI.

Foto: Celule T cu receptor de antigen chimeric (CAR), leucocite (globule albe) modificate genetic, în lupta lor împotriva glioblastomului, un tip letal de gliom. Credit: Journal for ImmunoTherapy of Cancer, septembrie 2024.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Sute de noi gene care pot duce la dezvoltarea cancerului, identificate de cercetători

Cercetătorii de la Centrul pentru Reglare Genomică (CRG) din Barcelona au descoperit sute de potențiale noi gene care conduc la cancer. Descoperirile extind semnificativ lista țintelor terapeutice posibile pentru monitorizarea Articolul Sute de noi gene care pot duce la dezvoltarea cancerului, id...

Un nou raport expune amenințările din ce în ce mai grave la adresa sănătății cauzate de schimbările climatice

Un raport dezvăluie pentru prima dată pericolele extinse, și din ce în ce mai mari, pentru sănătate reprezentate de fenomenele meteorologice extreme pe termen lung, pe măsură ce efectele schimbărilor Articolul Un nou raport expune amenințările din ce în ce mai grave la adresa sănătății cauzate de...

Noile valve cardiace artificiale combină tehnologii mecanice și biologice

Atunci când un pacient are nevoie de o nouă valvă cardiacă, înlocuitorii actuali, mecanici și biologici, au fiecare puncte forte și slabe. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Articolul Noile valve cardiace artificiale combină tehnologii mecanice și biologice apare prima dată în 360m...

Un studiu de supraviețuire a pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu imunoterapie duală arată rezultate pozitive după cinci ani

Cel mai lung studiu de urmărire a ratei de supraviețuire în cazul pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu o imunoterapie combinată a indicat rezultate pozitive după cinci ani de la Articolul Un studiu de supraviețuire a pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu imunoterapie duală ...

AI dezvoltă o terapie genică de ultimă generație pentru bolile musculare

Un nou studiu descrie utilizarea inteligenței artificiale (AI) în proiectarea unei noi generații de capside, structuri care învelesc materialul genetic al virusurilor adeno-asociate (VAA), pentru îmbunătățirea terapiilor genice în domeniul Articolul AI dezvoltă o terapie genică de ultimă generați...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..