Cercetătorii au identificat potenţialul de risc pentru mii de mutaţii ale unei gene asociate cu cancerul - 360medical.ro

Cercetătorii au identificat potenţialul de risc pentru mii de mutaţii ale unei gene asociate cu cancerul - 360medical.ro
📅 2025-01-10

Noi descoperiri ar putea ajuta la identificarea pacienților cu cancer de sân, ovarian, pancreatic sau de prostată care pot beneficia de terapii țintite. Oamenii de ştiinţă au caracterizat rolul a mii de mutaţii în gena asociată cancerului BRCA2, descoperiri care ar putea ajuta indivizii îngrijoraţi cu privire la riscul lor de cancer sau la orientarea medicilor către tratamente mai bune şi mai bine ţintite, conform unui studiu publicat miercuri.

Mutaţiile dăunătoare apărute în cadrul BRCA2 – o genă responsabilă de repararea ADN-ului deteriorat – amplifică în mod semnificativ riscul de cancer de sânr, ovarian, de prostată şi pancreatic.

Aproximativ 45% dintre femeile care moştenesc o mutaţie dăunătoare în gena BRCA2 vor dezvolta cancer de sân până la vârsta de 70 de ani. Însă nu toate mutaţiile genei sunt dăunătoare, iar multe sunt atât de rare încât medicii nu ştiu dacă prezintă sau nu un risc.

Rezultatele unui studiu internațional, condus de cercetători de la Centrul de cancer Mayo Clinic Comprehensive avansează semnificativ înțelegerea alterărilor genetice ale genei BRCA2, un actor cheie în riscul ereditar de cancer (moștenit).

Întrucât gena BRCA2 este atât de mare, echipa s-a concentrat asupra tuturor variantelor posibile dintr-o parte esenţială a genei, responsabilă de recunoaşterea şi legarea de ADN. În total, ei au examinat 7.000 de variante.

Cercetătorii au finalizat o evaluare funcțională cuprinzătoare a tuturor variantelor posibile din domeniul principal de legare a ADN-ului din BRCA2, ceea ce a dus la clasificarea clinică a 91% din variantele cu semnificație incertă (VUS) din această parte a genei.

Această descoperire îmbunătățește dramatic acuratețea testelor genetice și va permite profesioniștilor din domeniul sănătății să ofere evaluări mai precise ale riscului de cancer și planuri de tratament personalizate pentru persoanele purtătoare ale acestor variante.

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a utilizat tehnologia de editare genetică CRISPR-Cas9 pentru a analiza impactul funcțional al celor aproape 7.000 de variante BRCA2, identificându-le definitiv pe cele care cresc riscul de cancer și pe cele care nu.

Pentru studiul lor, cercetătorii s-au concentrat pe mii de aşa-numite „variante cu semnificaţie incertă”, care apar la testele genetice, dar care nu au fost deocamdată caracterizate, pacienţii şi medicii fiind astfel nesiguri cu privire la riscul lor şi la ceea ce ar trebui făcut în continuare.

Oamenii de ştiinţă au utilizat apoi instrumentul de editare a genelor CRISPR pentru a introduce mii de variante ale genei BRCA2 în celule umane în vase de laborator şi au numărat câte dintre celule au murit, un indiciu că mutaţia era dăunătoare.

După ce au identificat funcţia variantelor, ei au introdus datele în modelele existente utilizate de geneticieni şi de patologi pentru a clasifica riscul de îmbolnăvire al pacienţilor în funcţie de anumite variante BRCA.

Oamenii de ştiinţă au reuşit astfel să clasifice 91% dintre toate variantele din această parte esenţială a genei, identificându-le drept patogene, probabil patogene, probabil benigne sau benigne. Au rămas doar câteva sute în categoria „variante cu semnificaţie incertă”.

Aceste noi informații vor elimina o mare parte din incertitudinea din jurul variantele cu semnificație incertă, permițând luarea unor decizii mai informate cu privire la screeningul cancerului, măsurile preventive și strategiile de tratament.

„Această cercetare este un progres major în înțelegerea rolului multor variante BRCA2 în predispoziția la cancer”, a declarat miercuri Fergus Couch, profesor de cercetare medicală la Mayo Clinic, într-un comunicat.

„Până în prezent, pacienții purtători de variante cu semnificaţie incertă își făceau adesea griji dacă vor dezvolta cancer, dar acum, odată cu clasificarea acestor variante, putem să oferim o imagine mai clară a riscului de cancer și să adaptăm în consecință atât strategiile de prevenire, cât și tratamentul cancerului de sân”, a adăugat cercetătorul.

Descoperirile au implicații imediate pentru laboratoarele de testare genetică și profesioniștii din domeniul sănătății, ajutându-i să ofere o îngrijire mai precisă și mai personalizată pacienților cu variante cu semnificaţie incertă.

Companiile de testare genetică îşi actualizează frecvent rapoartele de testare atunci când devin disponibile noi informaţii, iar cercetătorii speră că studiul va oferi răspunsuri unor pacienţi cu privire la caracterul inofensiv sau potenţial periculos al mutaţiilor lor.

Noile date vor fi cel mai probabil revizuite de un grup de experţi, care va analiza toate dovezile pentru fiecare variantă şi va decide dacă este de acord cu aceste concluzii formulate în studiu, a notat cercetătorul.

Multe persoane ce prezintă variantele cu semnificație incertă vor putea fi notificate cu privire la reclasificarea VUS, după ce grupul de experți ClinVar BRCA1/2 și laboratoarele de testare vor utiliza noile informații în rapoartele și actualizările testelor. În plus, această nouă perspectivă va ajuta la identificarea pacienților cu cancer de sân, ovarian, pancreatic sau de prostată care ar putea beneficia de terapii țintite, cum ar fi inhibitorii PARP.

„Avem acum un catalog al tuturor variantelor cu semnificație incertă posibile în această parte a BRCA2, care poate fi utilizat pentru a ghida îngrijirea clinică”, a menționat dr. Couch.

Cercetătorii spun că această cercetare pune bazele unor studii viitoare de caracterizare și clasificare a tuturor variantelor BRCA2 în diverse populații și tipuri de cancer, îmbunătățind evaluarea riscurilor pentru toate persoanele la risc.

Noile descoperiri ar putea oferi răspunsuri pentru multe persoane care se întreabă dacă mutaţia lor s-ar putea dovedi mortală sau ar justifica o intervenţie preventivă, cum ar fi o mastectomie.

Pe lângă faptul că îi ajută pe pacienţi să aibă o idee mai bună despre riscul lor de cancer, medicii ar putea folosi rezultatele pentru a stabili dacă unii pacienţi cu cancere determinate de BRCA2 ar putea beneficia de terapii ţintite, cum ar fi inhibitorii PARP, care funcţionează bine la purtătorii mutaţiilor BRCA.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Cât timp trăiesc persoanele cu demență după diagnostic, potrivit unei analize majore

Conform unei analize ample, pacienții cu demență se pot aștepta să trăiască mai puțin de cinci ani după diagnosticare, în timp ce aproximativ 13% dintre persoane se mută într-un azil Articolul Cât timp trăiesc persoanele cu demență după diagnostic, potrivit unei analize majore apare prima dată în...

Consumul de antibiotice din România a scăzut cu “câteva zeci de procente” după înăsprirea reglementărilor privind eliberarea în farmacii

Consumul de antibiotice din România a scăzut cu “câteva zeci de procente” după înăsprirea reglementărilor privind eliberarea în farmacii, în urmă cu un an, susține ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Articolul Consumul de antibiotice din România a scăzut cu “câteva zeci de proc...

Mai puține complicații postchirurgicale la pacienții cu diabet zaharat care iau medicamente GLP-1, a constatat un studiu

Medicamentele GLP-1 pot reduce complicațiile chirurgicale la pacienții cu diabet, a constatat un studiu condus de o echipă de cercetători de la facultatea de medicină Weill Cornell din Statele Unite. Articolul Mai puține complicații postchirurgicale la pacienții cu diabet zaharat care iau medicam...

Japonia se confruntă cu cel mai mare val de gripă din ultimii 25 de ani. În România nu ar exista o evoluție de tip epidemic, potrivit ministrului Sănătății

Japonia a înregistrat în ultima săptămână a lunii decembrie 2024 cel mai mare număr de cazuri de gripă într-un interval de şapte zile de când datele medicale comparabile au devenit Articolul Japonia se confruntă cu cel mai mare val de gripă din ultimii 25 de ani. În România nu ar exista o evoluți...

Intervențiile terapeutice preventive pot reduce semnificativ riscul de depresie, arată un studiu realizat în Germania

Un studiu realizat în Germania sugerează că intervențiile terapeutice preventive pot reduce semnificativ riscul de depresie.  Studiul a fost realizată de cercetători de la Universitatea Tehnică din München și de Articolul Intervențiile terapeutice preventive pot reduce semnificativ riscul de depr...

Cercetătorii au identificat potenţialul de risc pentru mii de mutaţii ale unei gene asociate cu cancerul

Noi descoperiri ar putea ajuta la identificarea pacienților cu cancer de sân, ovarian, pancreatic sau de prostată care pot beneficia de terapii țintite. Oamenii de ştiinţă au caracterizat rolul a Articolul Cercetătorii au identificat potenţialul de risc pentru mii de mutaţii ale unei gene asociat...

Un nou studiu asociază milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel mondial cu băuturile cu zahăr

Fiecare băutură răcoritoare îndulcită cu zahăr consumată la nivel mondial contribuie la o criză crescândă a sănătății publice. Conform unei noi cercetări a Universității Tufts, aceste băuturi, de la băuturi Articolul Un nou studiu asociază milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel mo...

Ce planuri au proprietarii Stada, compania care a deschis recent o fabrică de medicamente în România

Compania farmaceutică germană Stada, înființată în urmă cu 130 de ani, a inaugurat recent o fabrică de medicamente în România, la Turda, cu o capacitate anuală de producție de 150 de Articolul Ce planuri au proprietarii Stada, compania care a deschis recent o fabrică de medicamente în România apa...

ECDC: Risc scăzut pentru UE în urma focarului de metapneumovirus din China

În timp ce Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a raportat o creștere a cazurilor de metapneumovirus uman (HPMV) începând din decembrie 2024, riscul pentru populația Uniunii Europene Articolul ECDC: Risc scăzut pentru UE în urma focarului de metapneumovirus din China apare ...

Campania „Mai multă viață, mai puține ecrane”

Sub sloganul „Mai multă viață, mai puține ecrane!” în perioada ianuarie – februarie 2025, Institutul Național de Sănătate Publică își îndreaptă atenția spre promovarea sănătății mintale, organizând la nivel național Articolul Campania „Mai multă viață, mai puține ecrane” apare prima dată în 360me...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.