O abordare inovatoare împotriva cancerului ar putea elimina efectele secundare ale radioterapiei - 360medical.ro

O abordare inovatoare împotriva cancerului ar putea elimina efectele secundare ale radioterapiei - 360medical.ro
📅 2024-12-20

Radioterapia este una dintre cele mai eficiente modalități de a distruge celulele canceroase, dar aceste terapii sunt nediscriminatorii și pot afecta țesuturile sănătoase. Acum, oamenii de știință de la Universitatea California-San Francisco (UCSF) au dezvoltat o modalitate de a administra radiații doar celulelor canceroase. Terapia combină un medicament pentru a marca celulele din tumori în vederea distrugerii și un anticorp radioactiv pentru a le ucide. Spre deosebire de radiațiile externe, această metodă utilizează doar cantitatea de radiații necesară pentru a combate cancerul.

Imaginați-vă un tratament al cancerului atât de precis încât să poată distruge tumorile, lăsând țesuturile sănătoase neatinse. Cercetătorii de la UCSF au făcut un pas important către realizarea acestui obiectiv, dezvoltând o abordare inovatoare care ar putea transforma modul de luptă împotriva cancerului.

Radioterapia este eficientă, dar extrem de distructivă; este ca și cum s-ar folosi un baros pentru a ucide o muscă. Terapia distruge celulele canceroase, dar dăunează și țesutului sănătos din jur, ducând la efecte secundare debilitante care pot fi adesea la fel de dificile ca boala însăși.

Acum, o echipă de oameni de știință a dezvoltat un sistem de atac care ar putea schimba modul de țintire a cancerului.

Laboratorul de la UCSF au combinat o terapie medicamentoasă de precizie cu un anticorp radioactiv pentru a elimina tumorile fără a provoca efecte secundare.

Descoperirea se datorează unei combinații inovatoare de trei componente-cheie: un medicament special, un anticorp de țintire și o încărcătură radioactivă. Este vorba despre un tratament ghidat cu precizie, care transformă celulele canceroase în balize luminoase, făcându-le ținte ușoare pentru distrugere.

„Aceasta este o lovitură dublă”, explică dr. Charly Craik, unul dintre coautorii principali ai studiului, într-un comunicat publicat marți. „Am putea ucide potențial tumorile înainte ca acestea să poată dezvolta rezistență”.

Proiectul a început în urmă cu un deceniu, când dr. Kevan Shokat a descoperit cum să atace KRAS, o proteină cunoscută pentru faptul că determină creșterea necontrolată a celulelor în aproape o treime din toate cancerele. Medicamentele anterioare puteau micșora temporar tumorile, dar cancerul revenea inevitabil. Descoperirea a venit atunci când cercetătorii și-au dat seama că aceste medicamente puteau face mai mult decât să suprime proteina – ele puteau de fapt să marcheze celulele canceroase pentru distrugere.

În experimentele lor inovatoare, echipa a testat tratamentul pe tumori pulmonare și ale vezicii urinare la șoareci. Tratamentul nu numai că a eliminat tumorile, dar a făcut acest lucru fără a provoca efectele secundare tipice, cum ar fi letargia sau pierderea în greutate, care apar cu radioterapiile tradiționale.

„Radiațiile sunt nemilos de eficiente în capacitatea lor de a distruge celulele canceroase, iar cu această abordare, am demonstrat că le putem direcționa exclusiv către aceste tipuri de cancer”, spune dr. Mike Evans, un alt cercetător principal al proiectului.

În această abordare, un medicament se leagă mai întâi de proteina KRAS din celulele canceroase, creând un marker distinctiv. Apoi, un anticorp special conceput pentru a recunoaște acest marker intervine, transportând o încărcătură radioactivă. Atunci când anticorpul își găsește ținta marcată, acesta livrează o doză precisă și letală de radiații direct asupra celulei canceroase.

Proteinele imunitare (violet) rețin KRAS-sotorasib (hexagoane galbene) la suprafața unei celule tumorale (portocaliu). Un anticorp (verde) purtător de radioactivitate (halo galben) detectează KRAS-sotorasib și se agață de acesta, distrugând celula tumorală. Grafic realizat de André Luiz Lourenço, 10 decembrie 2024

O radioterapie pentru toți pacienții

Pentru ca această terapie să funcționeze la majoritatea pacienților, oamenii de știință vor trebui să dezvolte anticorpi care să țină seama de diferitele moduri în care celulele oamenilor prezintă KRAS.

Echipa UCSF lucrează acum la acest lucru – motivată de propriile dovezi că abordarea poate funcționa eficient.

Specialiștii de la departamentul de farmacologie celulară și moleculară al UCSF, au folosit microscopia crioelectronică pentru a vizualiza acest proces în detaliu, la nivel atomic, oferind domeniului o structură pentru a dezvolta anticorpi și mai buni.

„Medicamentul legat de peptida KRAS iese în evidență ca un deget inflamat, de care de prinde anticorpul”, explică dr. Kliment Verba.

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii recunosc că mai este mult de lucru. Următoarea provocare este dezvoltarea de anticorpi care pot funcționa în moduri diferite în care celulele oamenilor prezintă proteina KRAS, făcând tratamentul universal aplicabil.

Această cercetare, publicată marți, în revista Cancer Research, reprezintă mai mult decât o descoperire științifică. Ea oferă speranță și o privire în viitor, unde tratamentul cancerului ar putea fi mai precis, personalizat și mult mai puțin traumatizant pentru pacienți.

După cum remarcă cu optimism dr. Verba, cercetătorii „au făcut un pas semnificativ către radioterapiile specifice pacientului, care ar putea conduce la o nouă paradigmă de tratament”.

Rezumatul cercetării

Cercetătorii au studiat o mutație specifică într-o proteină numită KRAS, care este comună în mai multe tipuri de cancer. Ei au folosit un medicament numit sotorasib, care se leagă chimic la această proteină mutantă, permițându-i să fie afișată pe suprafața celulelor canceroase, creând astfel o țintă pentru agenții imuni sau terapeutici.

Echipa a dezvoltat un anticorp, P1B7, care recunoaște și se leagă în mod specific de această proteină KRAS modificată. Anticorpul a fost combinat cu izotopi radioactivi (Actinium-225 sau Lutetium-177) pentru a furniza radioterapie țintită direct în celulele canceroase. Testele au fost efectuate pe șoareci cărora li s-au implantat celule canceroase umane, cu scopul de a măsura eficacitatea și specificitatea acestei terapii.

Rezultate-cheie

Studiul a arătat că o combinație între medicamentul sotorasib și terapia cu anticorpi radioactivi a redus în mod eficient tumorile la șoareci, chiar și în cazurile în care cancerul era rezistent la monoterapia cu acest medicament. Atunci când au folosit o combinație de terapie, aceasta a funcționat mai bine decât oricare dintre monoterapii. În mod important, anticorpul a fost foarte specific pentru proteina KRAS modificată, ceea ce înseamnă că nu a afectat alte celule. Această specificitate ajută la reducerea potențialelor efecte secundare.

Limitările studiului

Experimentele au fost efectuate pe șoareci și nu este garantat că rezultatele vor fi aceleași la oameni. Succesul terapiei se bazează, de asemenea, pe prezența medicamentului sotorasib pentru a crea ținta pe celulele canceroase. Metoda ar putea să nu funcționeze pe cancerele care nu au mutația KRAS specifică sau care răspund diferit la medicament.

Concluziile studiului

Acest studiu evidențiază o abordare inovatoare pentru tratarea cancerelor cu mutații specifice prin combinarea medicamentelor țintite cu radioterapia. Prin transformarea unei mutații într-o țintă terapeutică, această metodă oferă o modalitate de a îmbunătăți rezultatele în cancerele care au opțiuni limitate de tratament. De asemenea, abordarea oferă o strategie pentru depășirea rezistenței la medicamente, o provocare comună în terapia cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare teste suplimentare în cadrul studiilor clinice pentru a confirma siguranța și eficacitatea acesteia la om.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Un bărbat din Congo a murit de febră hemoragică, indicând că epidemia misterioasă ar putea fi mai mult decât malarie

Un bărbat din vestul Congo a murit joi cu simptome de febră hemoragică, determinând oficialii să suspecteze că un virus încă neidentificat ar putea fi implicat alături de malarie în Articolul Un bărbat din Congo a murit de febră hemoragică, indicând că epidemia misterioasă ar putea fi mai mult de...

Pentru prima dată în 30 de ani, Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor „sănătoase”

Autorităţile americane din domeniul sanitar au anunţat joi că au redefinit pentru prima dată în 30 de ani ceea ce constituie o dietă „sănătoasă”, într-o ţară puternic afectată de bolile Articolul Pentru prima dată în 30 de ani, Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor „sănătoaseR...

Cercetătorii de la UMF “Carol Davila” vor beneficia de expertiză de la centre occidentale de top privind cancerele pancreatico-biliare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București desfășoară un proiect internațional dedicat cercetării în cancerele pancreatico-biliare, alături de parteneri din Danemarca, Regatul Unit al Marii Britanii și Țările Articolul Cercetătorii de la UMF “Carol Davila” vor ...

S-a născut primul copil din lume cu ajutorul unei tehnologii care maturizează ovulele în afara corpului

O tehnologie inovatoare în domeniul fertilității, care utilizează celule stem pentru a ajuta un embrion să se maturizeze în afara corpului, a dus la prima naștere umană vie din lume. Articolul S-a născut primul copil din lume cu ajutorul unei tehnologii care maturizează ovulele în afara corpului ...

Prevenirea declinului sănătății cardiovasculare din copilărie. Cercetătorii au reușit să determine vârsta exactă când sănătatea inimii începe să scadă

Oamenii de știință au descoperit că riscul de infarct miocardic (atac de cord) începe în copilărie. Ei au reușit să determine vârsta exactă când obiceiurile sănătoase încep să scadă și Articolul Prevenirea declinului sănătății cardiovasculare din copilărie. Cercetătorii au reușit să determine vâr...

Rolul surprinzător al infecției intestinale în boala Alzheimer. Un studiu sugerează o legătură între infecția cu un virus comun și această maladie devastatoare

În intestinul unor pacienți cu Alzheimer cercetătorii au identificat un virus comun care ar putea contribui în tăcere la dezvoltarea bolii. În timp ce oamenii de știință au suspectat mult Articolul Rolul surprinzător al infecției intestinale în boala Alzheimer. Un studiu sugerează o legătură într...

Articol susținut de Sanador -Chirurgie robotică ginecologică de înaltă performanță la Spitalul Clinic SANADOR

Utilizarea chirurgiei robotice în ginecologie constituie o inovație majoră în sfera intervențiilor minim invazive, având în prim-plan sistemul da Vinci Xi, unul dintre cele mai avansate echipamente robotice disponibile la Articolul <div class="supratitlu">Articol susținut de Sanad...

Un medicament pentru o tulburare genetică rară, autorizat în SUA

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat joi primul tratament pentru o tulburare genetică rară, numită sindromul chilomicronemiei familiale (FCS), care împiedică organismul să descompună grăsimile și se Articolul Un medicament pentru o tulburare genetică rară, auto...

Mai multe afecțiuni cronice par să accelereze deteriorarea rinichilor, a constatat un studiu

Ar putea un istoric de astm sau depresie să ducă la insuficiență renală ani mai târziu? Un nou studiu trage un semnal de alarmă cu privire la o posibilă legătură Articolul Mai multe afecțiuni cronice par să accelereze deteriorarea rinichilor, a constatat un studiu apare prima dată în 360medical.ro.

În premieră, cercetătorii au reușit să oprească mutațiile genetice care determină apariția cancerelor agresive

Un grup de cercetători din Australia a anunțat joi că a identificat o modalitate de a reduce la tăcere mutații genetice care cauzează mai multe cancere agresive. Laboratorul din Melbourne Articolul În premieră, cercetătorii au reușit să oprească mutațiile genetice care determină apariția cancerel...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.