Un medicament pentru boala Parkinson dezvoltat de grupul farmaceutic american AbbVie a obținut rezultate pozitive într-un nou studiu clinic de fază 3, îndeplinind obiectivul principal, potrivit Reuters. Medicamentul, denumit tavapadon, a obținut rezultate pozitive și în alt studiu clinic, ale cărui rezultate au fost prezentate în luna septembrie, astfel că grupul farmaceutic va depune la începutul anului viitor o solicitare de autorizare a terapiei.
În cadrul studiului, a fost testată siguranța și eficacitatea medicamentului tavapadon în diferite doze, de la 5 mg la 15 mg, ca monoterapie.
Potrivit rezultatelor studiului, medicamentul a avut ca efect o îmbunătățire semnificativă statistic a stării pacienților tratați în comparație cu grupul care a primit placebo.
În studiul anterior, prezentat în septembrie, tavapadon a fost testat în două doze în cadrul studiului, tot ca monoterapie, rezultatele fiind similare. Rezultatele au fost măsurate folosind o scală de rating care evaluează diferite aspecte ale bolii. În cadrul studiului, pacienții au primit doze zilnice de tavapadon.
Medicamentul este primul și singurul agonist parțial selectiv al receptorului D1/D5 în curs de dezvoltare pentru boala Parkinson. Pacienții incluși în studiu aveau o formă incipientă de boală Parkinson.
În urma rezultatelor pozitive, AbbVie a anunțat că va depune solicitare de autorizare a medicamentului la începutul anului viitor.
AbbVie a obținut drepturile asupra medicamentului în urma achiziționării companiei Cerevel Therapeutics, pentru 8,7 miliarde dolari.
Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică, care se manifestă în principal prin simptome motorii progresive și debilitante, inclusiv scăderea mișcărilor corporale, lentoarea mișcărilor, rigiditate, tremurături și instabilitate posturală, toate acestea fiind rezultatul pierderii neuronilor producători de dopamină din creier.
La nivel mondial, prevalența bolii Parkinson s-a dublat în ultimii 25 de ani, iar estimările globale din 2019 arată că peste 8,5 milioane de persoane trăiesc cu această boală, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).