Un bărbat din Congo a murit de febră hemoragică, indicând că epidemia misterioasă ar putea fi mai mult decât malarie - 360medical.ro

Un bărbat din Congo a murit de febră hemoragică, indicând că epidemia misterioasă ar putea fi mai mult decât malarie - 3
📅 2024-12-20

Un bărbat din vestul Congo a murit joi cu simptome de febră hemoragică, determinând oficialii să suspecteze că un virus încă neidentificat ar putea fi implicat alături de malarie în epidemia misterioasă care a îmbolnăvit sute de persoane și a ucis alte zeci, au declarat autoritățile sanitare locale. Epidemia a îngrijorat comunitatea sanitară internațională că ar putea fi vorba de Boala X, ce ar putea declanșa o potențială nouă pandemie.

Ministerul Sănătății din Republica Democratică Congo (RDC) a declarat marți că boala misterioasă care a provocat sute de cazuri de îmbolnăviri și decese ar fi o formă „severă” de malarie. Malnutriția din provincia afectată a făcut ca populația locală să fie vulnerabilă la această boală, au indicat experții.

Autoritățile congoleze au declarat încă de săptămâna trecută că suspectează malaria în epidemia asemănătoare gripei, care a ucis cel puțin 37 de persoane și în care mai mult de patru din cinci pacienți au fost testați pozitiv pentru malarie.

Însă decesul bărbatului cu febră hemoragică – care în mod normal nu este asociată cu malaria cauzată de paraziți – ar putea indica și prezența unui virus, informează vineri AP.

Bărbatul a murit joi în zona izolată Panzi din provincia Kwango, unde a fost înregistrat focarul, a declarat reporterilor Ngashi Ngongo, oficial al Centrului african pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC Africa).

Acest lucru a condus la o ipoteză de lucru conform căreia focarul este fie „malarie severă pe fondul malnutriției”, fie „o infecție virală care apare pe fondul malariei”, a precizat Ngongo.

Malaria este endemică în zona focarului, unde există, de asemenea, niveluri ridicate de malnutriție, complicând diagnosticul ultimei epidemii.

Până în prezent, au existat 592 de cazuri raportate și 37 de decese confirmate în unitățile sanitare, a declarat Ngongo. Aceasta reprezintă o creștere de 65 de cazuri și 5 decese față de săptămâna trecută. Au existat încă 44 de decese documentate în comunități, care sunt în prezent investigate.

Din probele prelevate de la 51 de cazuri, 86% au fost testate pozitiv pentru malarie. Testele pentru boli suplimentare sunt efectuate la laboratoarele naționale și sunt așteptate săptămâna viitoare, a precizat oficialul congolez.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna trecută că majoritatea probelor de sânge colectate din zona epidemiei au fost pozitive pentru malarie, dar că este posibil să fie implicate mai multe boli. El a declarat că se colectează și se testează alte probe.

La începutul acestei luni, autoritățile locale au declarat că boala a ucis între 67 și 143 de persoane în provincia din sud-vestul țării în luna noiembrie, simptomele bolii fiind febră, dureri de cap, tuse, secreții nazale și dureri corporale.

Majoritatea cazurilor și deceselor raportate în în această zonă au fost înregistrate la copii sub 14 ani, potrivit OMS.

Simptomele au inclus febră, dureri de cap, tuse și anemie. Experți ai OMS și ai echipei naționale de intervenție rapidă din Congo au fost în zonă săptămâna trecută pentru a investiga și a preleva probe.

Zona epidemiei, situată la aproximativ 700 de kilometri de capitala Kinshasa, este greu accesibilă. Experții au avut nevoie de două zile pentru a ajunge, potrivit ministrului sănătății din Republica Democratică Congo (RDC).

Din cauza lipsei capacității locale de testare, probele au trebuit să fie transportate la peste 500 de kilometri distanță, a precizat săptămâna trecută șeful Institutului național pentru sănătate publică, Dieudonne Mwamba.

Regiunea Panzi a fost afectată de o epidemie de febră tifoidă în urmă cu doi ani, iar în prezent există o revenire a gripei sezoniere în întreaga țară, a adăugat Mwamba.

Zona are, de asemenea, o acoperire scăzută de vaccinare, lăsând copiii vulnerabili la o serie de boli, inclusiv malarie, a declarat marți șeful OMS.

Despre Boala X

„Boala X” a fost adăugată pe lista OMS în 2018, pentru a permite discuții în abordarea unei pandemii globale viitoare.

Termenul este folosit pentru a face referire la o viitoare ipotetică epidemie internațională cu potențial pandemic, cauzată de un agent patogen încă necunoscut care poate provoca boli umane, potrivit OMS.

Oamenii de știință nu știu încă ce fel de virus ar putea duce la următoarea pandemie – sau, altfel spus, care se va dovedi a fi boala X.

Mulți oameni de știință cred că ar putea fi un virus respirator, un coronavirus – cum ar fi SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19 – sau o nouă tulpină de gripă.

OMS clasează Boala X ca fiind o boală prioritară în campaniile sale de sensibilizare, alături de Covid-19, virusul Ebola, virusul Zika, febra hemoragică Crimeea-Congo, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers-CoV) și sindromul respirator acut sever (Sars).

Cu ce alte probleme de sănătate se confruntă RDC?

Boala misterioasă a apărut în contextul unei epidemii de mpox pe care RDC se luptă să o stăpânească de mai bine de un an.

În 2024, țara a raportat mai mult de 47.000 de cazuri de mpox și mai mult de 1.000 de decese suspecte, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (US CDC).

Mai puteți citi și:

A fost identificată boala misterioasă din Congo

Ce se știe despre boala misterioasă care a provocat sute de îmbolnăviri și a ucis zeci de persoane în Congo. Este Boala X?

Primele teste arată că unii pacienți din epidemia misterioasă din Africa au malarie

Autoritățile sanitare din UE sunt în alertă după ce o boală necunoscută a provocat sute de îmbolnăviri și mai multe decese în Africa.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Un studiu dezvăluie modul în care alimentele ultraprocesate pot alimenta cancerul colorectal

Tumorile caracteristice cancerului colorectal (cancer intestinal/cancer de colon) sunt stimulate de inflamația cronică, iar noile cercetări arată că aceasta ar putea fi legată de o dietă cu alimente ultraprocesate bogate Articolul Un studiu dezvăluie modul în care alimentele ultraprocesate pot al...

Centrul de Luptă Antidrog al Ministerului Sănătății, “reanimat” la 15 ani de la înființare

În anul 2009, Guvernul a înființat Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, Centrul a preluat atribuţiile de consiliere medicală în domeniul consumului Articolul Centrul de Luptă Antidrog al Ministerului Sănătății, “rean...

Un bărbat din Congo a murit de febră hemoragică, indicând că epidemia misterioasă ar putea fi mai mult decât malarie

Un bărbat din vestul Congo a murit joi cu simptome de febră hemoragică, determinând oficialii să suspecteze că un virus încă neidentificat ar putea fi implicat alături de malarie în Articolul Un bărbat din Congo a murit de febră hemoragică, indicând că epidemia misterioasă ar putea fi mai mult de...

Pentru prima dată în 30 de ani, Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor „sănătoase”

Autorităţile americane din domeniul sanitar au anunţat joi că au redefinit pentru prima dată în 30 de ani ceea ce constituie o dietă „sănătoasă”, într-o ţară puternic afectată de bolile Articolul Pentru prima dată în 30 de ani, Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor „sănătoaseR...

Cercetătorii de la UMF “Carol Davila” vor beneficia de expertiză de la centre occidentale de top privind cancerele pancreatico-biliare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București desfășoară un proiect internațional dedicat cercetării în cancerele pancreatico-biliare, alături de parteneri din Danemarca, Regatul Unit al Marii Britanii și Țările Articolul Cercetătorii de la UMF “Carol Davila” vor ...

S-a născut primul copil din lume cu ajutorul unei tehnologii care maturizează ovulele în afara corpului

O tehnologie inovatoare în domeniul fertilității, care utilizează celule stem pentru a ajuta un embrion să se maturizeze în afara corpului, a dus la prima naștere umană vie din lume. Articolul S-a născut primul copil din lume cu ajutorul unei tehnologii care maturizează ovulele în afara corpului ...

Prevenirea declinului sănătății cardiovasculare din copilărie. Cercetătorii au reușit să determine vârsta exactă când sănătatea inimii începe să scadă

Oamenii de știință au descoperit că riscul de infarct miocardic (atac de cord) începe în copilărie. Ei au reușit să determine vârsta exactă când obiceiurile sănătoase încep să scadă și Articolul Prevenirea declinului sănătății cardiovasculare din copilărie. Cercetătorii au reușit să determine vâr...

Rolul surprinzător al infecției intestinale în boala Alzheimer. Un studiu sugerează o legătură între infecția cu un virus comun și această maladie devastatoare

În intestinul unor pacienți cu Alzheimer cercetătorii au identificat un virus comun care ar putea contribui în tăcere la dezvoltarea bolii. În timp ce oamenii de știință au suspectat mult Articolul Rolul surprinzător al infecției intestinale în boala Alzheimer. Un studiu sugerează o legătură într...

Articol susținut de Sanador -Chirurgie robotică ginecologică de înaltă performanță la Spitalul Clinic SANADOR

Utilizarea chirurgiei robotice în ginecologie constituie o inovație majoră în sfera intervențiilor minim invazive, având în prim-plan sistemul da Vinci Xi, unul dintre cele mai avansate echipamente robotice disponibile la Articolul <div class="supratitlu">Articol susținut de Sanad...

Un medicament pentru o tulburare genetică rară, autorizat în SUA

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat joi primul tratament pentru o tulburare genetică rară, numită sindromul chilomicronemiei familiale (FCS), care împiedică organismul să descompună grăsimile și se Articolul Un medicament pentru o tulburare genetică rară, auto...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.