Ţintă terapeutică promiţătoare pentru tratarea glioblastomului

Ţintă terapeutică promiţătoare pentru tratarea glioblastomului
📅 2025-01-22

O echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a identificat o nouă ţintă terapeutică promiţătoare pentru tratarea glioblastomului, o formă agresivă de cancer cerebral. 

Echipa de la UCLA a descoperit că celulele endoteliale vasculare din tumori secretă proteina endocan, care activează PDGFRA, un receptor al celulelor glioblastomului ce stimulează creşterea tumorii şi fac cancerul mai rezistent la tratamentele standard, precum radioterapia, arată noul studiu, publicat recent în "Nature Communications".

Potrivit cercetătorilor, descoperirea sugerează şi o nouă abordare terapeutică în tratarea glioblastomului.

"Prin ţintirea interacţiunii dintre glioblastom şi celulele endoteliale vasculare, putem dezvolta tratamente care împiedică adaptarea şi supravieţuirea tumorii. Acest lucru ar putea să îmbunătăţească şi eficacitatea tratamentelor existente, în special a radioterapiei, împotriva acestui cancer agresiv", a declarat dr. Harley Kornblum, profesor de psihiatrie, pediatrie şi farmacologie moleculară şi medicală la Şcoala de Medicină a UCLA şi coautor al studiului.

Autorii studiului atrag atenţia că îmbunătăţirea eficacităţii tratamentelor pentru glioblastom reprezintă o urgenţă medicală, în condiţiile în care speranţa medie de viaţă a pacienţilor diagnosticaţi cu această formă de cancer cerebral este de doar 12-15 luni. Doar 5% dintre pacienţii cu glioblastom sunt în viaţă la 5 ani după diagnostic.

O provocare majoră pentru tratarea glioblastomului este determinată de complexitatea acestei boli. Tumorile cerebrale se bazează adeseori pe celulele din vasele sanguine pentru a creşte.

Astfel, celulele endoteliale vasculare din creier care sunt acaparate de tumoră au un rol esenţial în furnizarea de oxigen şi de nutrienţi, dar şi în producerea unor molecule care ajută tumora să reziste tratamentelor.

Tocmai înţelegerea interacţiunilor între celulele din creier şi cancer este esenţială în identificarea de noi tratamente şi în oprirea progresiei glioblastomului, subliniază autorii studiului.

În acest scop, oamenii de ştiinţă au utilizat o bază de date pe care au creat-o în cursul unor cercetări anterioare, pentru a determina ce molecule sunt produse în vasele de sânge din tumoră şi cum funcţionează acestea.

Prin această metodă, cercetătorii au identificat proteina endocan ca având un rol-cheie în stimularea creşterii tumorii.

Într-o etapă ulterioară, cercetătorii au studiat, în experimente realizate în laborator, rolul endocan şi au descoperit că aceasta are un rol şi în definirea "geografiei tumorii", în special a marginilor agresive care rămân de multe ori în creier şi după îndepărtarea chirurgicală a tumorii şi duc la revenirea cancerului.

Cercetările au arătat şi că endocan interacţionează cu receptorii PDGFRA de pe celulele glioblastomului, activând căi ce promovează creşterea tumorii şi a rezistenţei la tratamentele standard.

Astfel, tumorile cu o concentraţie ridicată de proteine endocan sunt mult mai rezistente la radioterapie, un tratament utilizat frecvent împotriva glioblastomului.

Potrivit autorilor studiului, ţintirea directă a proteinei endocan sau blocarea căilor sale de semnalizare pot reprezenta strategii terapeutice promiţătoare în tratarea acestei forme agresive de cancer cerebral.

Mai mult, cercetările au indicat o legătură între acţiunea endocan şi o altă proteină, numită cMyc, cunoscută ca având un rol important în mai multe forme de cancer, dar dificil de ţintit în mod direct. "Inhibarea axei endocan-PDGFRA poate oferi o metodă indirectă de a bloca rolul cMyc în glioblastom", a mai spus dr. Kornblum.

Echipa de cercetători urmează să realizeze noi studii, în primul rând pentru a investiga în ce mod ţintirea endocan poate îmbunătăţi răspunsul pacienţilor la radioterapie.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Good News

Only good and positive news.