Calendarul ambițios al țării nordice se bazează pe o rată ridicată de participare la vaccinare și pe un screening de masă eficient, precum și pe tratamentul de urmărire.
Suedia își intensifică eforturile pentru a deveni prima țară din lume care elimină papilomavirusul uman (HPV), un grup de virusuri care pot provoca cancer de col uterin la femei și cancer penian și anal la bărbați.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femeile din întreaga lume.
În 2021, guvernul suedez a demarat un „Proiect de eradicare” a HPV la nivel național, în colaborare cu Societatea națională de cancer, cercetători și medici din 21 de regiuni autonome.
„Cancerul este foarte greu de eliminat. Aceasta ar fi una dintre primele opțiuni prin care putem elimina cu adevărat o formă de cancer”, a declarat Joakim Dillner, șeful Centrului de eliminare a cancerului de col uterin din cadrul Institutului Karolinska, pentru Euronews Health.
„Atunci când avem instrumente foarte eficiente pentru a face acest lucru, avem o cerință etică de a le folosi pentru a ne asigura că nu avem mai multe cazuri de cancer”, a spus el, adăugând că acest lucru ar putea determina și alte țări să le urmeze exemplul.
Suedia a început să ofere vaccinuri gratuite fetelor între 10 și 12 ani în 2012, și băieților în 2020. În prezent, 90 % dintre fete și 85 % dintre băieți sunt vaccinați în această țară.
Cel mai recent vaccin împotriva HPV este cunoscut ca fiind eficient și sigur, prevenind până la 90 % din cancerele de col uterin prin combaterea a nouă tipuri de HPV, inclusiv a celor responsabile de o creștere de 15 până la 20 % a cazurilor în comparație cu versiunile anterioare.
Vaccinuri gratuite și screening în masă
Majoritatea femeilor născute între 1994 și 1999 nu au primit cea mai recentă versiune a vaccinului la vârsta școlară.
„Probabil că ar fi fost suficient să le vaccinăm doar pe fetele nevaccinate anterior. Dar este o chestiune de corectitudine, echitate și etică faptul că toată lumea ar trebui să aibă cea mai recentă și mai eficientă protecție împotriva cancerului”, a declarat Dillner.
„Astfel, celor care au primit vaccinul din prima generație li se oferă gratuit și vaccinul din a doua generație”, a precizat acesta.
„Dacă reușim să avem 70% dintre femei în această grupă de vârstă, iar acestea primesc vaccinul, putem deveni prima țară care elimină efectiv cancerul de col uterin până în 2027”, a declarat pentru sursa citată Ulrika Årehed Kågström, secretar general al Societății Suedeze de Cancer.
Programată inițial să se încheie până la sfârșitul anului 2024, Suedia a anunțat recent prelungirea schemei gratuite de vaccinare până în vara anului 2025.
Proiectul național din Suedia constă în două etape.
Prin vaccinarea și depistarea unei cohorte alese strategic, proiectul urmărește să reducă numărul purtătorilor HPV, reducând astfel capacitatea virusului de a se răspândi.
Cercetătorii vor începe apoi depistarea tuturor infecțiilor preexistente care ar putea provoca cancer de col uterin începând cu a doua jumătate a anului 2025, „până când vor fi prelevate probe de HPV de la întreaga populație”, potrivit lui Dillner.
Abordare accesibilă
Potrivit cercetătorilor suedezi, aproximativ jumătate dintre femeile din grupul țintă au primit până acum vaccinul.
Pentru a crește gradul de adoptare, Societatea Suedeză de Cancer spune că a făcut campanie prin strategii neconvenționale, cum ar fi colaborarea cu influenceri.
În noiembrie, aceasta a organizat standuri de vaccinare la cinematografele locale, atrăgând 600 de femei în doar două ore în nouă locații diferite.
„Campania arată că, atunci când li se oferă posibilitatea de a primi vaccinul în timpul activităților lor de zi cu zi, aproape de universitățile la care studiază, de locurile lor de muncă, sau acolo unde ies seara, în timpul liber, femeile sunt dispuse să se vaccineze, dar au vieți ocupate”, a adăugat Kågström.
„La fiecare două-trei zile, o femeie moare de cancer de col uterin în Suedia”, a adăugat ea.
Multe femei adulte ezită să se vaccineze împotriva HPV cu vaccinul costisitor, în ciuda faptului că sunt conștiente de eficiența acestuia, deoarece au auzit că serul nu este la fel de eficient după consumarea relației sexuale.
Cu toate acestea, o serie de studii randomizate arată că vaccinul este eficient și în aceste grupe de vârstă, cu condiția ca pacientul să fie HPV-negativ în momentul administrării, au declarat experții.
„Oferim un test HPV în momentul în care o persoană se vaccinează, iar dacă rezultatul este pozitiv, aceasta va beneficia de monitorizare prin programul de screening, fiind astfel protejată de cancer”, a mai precizat Dillner.
„Pentru persoanele cu rezultat negativ, acestea vor beneficia de aceeași protecție ridicată împotriva infecției și a precursorilor cancerului de col uterin, așa cum a fost demonstrat în studiile clinice randomizate”, a adăugat el.
Eliminarea HPV și a cancerului de col uterin nu este gratuită. Suedia a alocat aproximativ 350.000 de euro pentru acest efort doar în acest an.
Specialiștii consideră că reducerea screeningului, pe care țara vecină Danemarca ar lua-o în considerare în contextul unei acoperiri ridicate a vaccinării, este riscantă chiar și după ce a obținut imunitatea populației împotriva HPV.
„Screeningul trebuie intensificat pentru o mai bună protecție împotriva cancerului, iar faptul că nu mai avem noi infecții va face ca testul de screening să devină mai sensibil și mai specific”, a precizat Dillner.