Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” din București, cea mai mare clinică de neurologie din România, va avea un nou centru de oncologie și radiochirurgie stereotactică, printr-o investiție de aproape 100 milioane euro finanțată de către guvern.
Astfel, guvernul urmează să investească 486,5 milioane lei (98 milioane euro) în construcția și dotarea centrului, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății.
Actul normativ este necesar pentru a pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Construire și dotare Centru de Oncologie și Radiochirurgie Stereotactică”, ca urmare a majorării semnificative a valorii investiției.
În octombrie 2022, guvernul adoptase o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții, în care valoarea totală a investiției era estimată la doar 279,4 milioane lei.
Pe parcursul derulării contractului de proiectare a fost necesară modificarea soluției tehnice inițiale, ca urmare a optimizării și actualizării acesteia în conformitate cu prevederile legislative în domeniu, intrate în vigoare ulterior elaborării studiului de fezabilitate aprobat în anul 2022.
Documentația tehnico-economică a fost supusă reavizării de către Ministerul Sănătății în acest an, fiind stabilită și noua valoare a investiției, majorată cu 207,1 milioane lei.
Spitalul Clinic de urgență ”Bagdasar-Arseni” (SCUBA) București este cea mai mare clinică de neurologie din România, cu 263 de paturi, ce abordează întreaga patologie traumatică, tumorală, vasculară, malformativă, craniană, degenerativă și spinală.
Edificarea noii clădiri, în extensia serviciilor oferite de spital, și înființarea unei secții de radiochirurgie stereotactică sunt considerate necesare pentru creșterea calității actului medical, cu beneficii imediate pentru pacienți și personalul medical.
În urma investiției, unitatea medicală va putea oferi pacienților o schemă de tratament completă, fără a mai fi necesară deplasarea către alte centre medicale din străinătate pentru finalizarea tratamentului.
De asemenea, spitalul va dispune de o secție de recuperare neuromusculara, conformă cerințelor actuale, ușor accesibilă pacienților, și de un spațiu ultramodern pentru instruirea personalului de specialitate, a studenților, rezidenților privind realizarea intervențiilor chirurgicale într-un centru de simulare.