O tehnologie inovatoare în domeniul fertilității, care utilizează celule stem pentru a ajuta un embrion să se maturizeze în afara corpului, a dus la prima naștere umană vie din lume.
În premieră mondială, oamenii de știință raportează prima naștere vie printr-o tehnologie de fertilizare cu celule de susținere ovariană (OSC), care maturizează ovulele în afara corpului.
Nașterea a avut loc la clinica Santa Isabel, din Lima, Peru, și ar putea reprezenta un mare pas înainte în gestionarea fertilității.
Spre deosebire de metodele tradiționale de fertilizare in vitro (FIV), care se bazează pe 10 până la 14 zile de stimulare hormonală în doze mari pentru a maturiza ovulele, această nouă metodă – denumită Fertilo – utilizează celule ovariene tinere proiectate pentru a recrea procesul natural de maturare a ovulelor într-un mediu de laborator.
Acest proces înlocuiește 80 % din injecțiile hormonale necesare în cazul FIV tradiționale și reduce durata ciclurilor de tratament la doar trei zile, oferind pacientelor o experiență mai confortabilă și mai puțin invazivă.
Aceasta este, de asemenea, prima demonstrație a unui proces prin care o terapie dezvoltată din celule stem pluripotente induse (iPSC) are potențialul de a îmbunătăți rezultatele FIV și de a promova sănătatea femeilor.
Până în prezent, co-cultura de ovule imature cu CSP a arătat rezultate promițătoare, cu potențial pentru rate mai mari de maturare a ovulelor și de formare a embrionilor.
„Suntem încântați să sărbătorim prima naștere vie din lume concepută folosind această metodă”, a declarat dr. Dina Radenkovic, CEO și co-fondator al companiei Gameto, care a dezvoltat tehnologia.
Potrivit acesteia, tehnologia este mai rapidă, mai sigură și mai accesibilă decât FIV convențională.
Prin depășirea provocărilor majore ale FIV convenționale, cum ar fi ciclurile lungi de tratament, efectele secundare semnificative și stresul emoțional și fizic, noua metodă oferă o soluție potențial mai rapidă, mai sigură și mai accesibilă pentru familii, a specificat dr. Radenkovic.
„Această etapă marchează un punct de cotitură în sănătatea reproducerii și evidențiază prima aplicare a tehnologiei iPSC în FIV și potențialul imens al acestei tehnologii”, a precizat medicul.
„Această reușită reprezintă o etapă istorică în medicina reproductivă”, a declarat la rândul ei dr. Luis Guzmán, lider la Pranor Labs & Science, care a supravegheat ciclul de FIV cu noua tehnologie, ce a permis prima naștere vie.
Capacitatea de a maturiza ovulele în afara corpului cu o intervenție hormonală minimă reduce în mod semnificativ riscuri precum sindromul de hiperstimulare ovariană și ameliorează efectele secundare cauzate de dozele mari de hormoni, spun specialiștii
„Tehnologia este un progres major pentru femeile care nu pot tolera sau nu doresc să se supună poverii protocolului tradițional de FIV, aducând speranță și noi posibilități unei populații mai largi de paciente”, a precizat dr. Guzmán.
Metoda a fost opțiunea preferată în comparație cu abordările tradiționale, a declarat mama primului copil născut prin această tehnologie.
„Mai puține injecții și un proces de prelevare a ovulelor mai blând și mai puțin invaziv, mi-au dat speranță și reasigurare în timpul acestei călătorii profund personale”, a declarat mama primului copil născut prin această tehnologie.
Ea a menționat că abordarea inovatoare a tehnologiei a făcut experiența fizică mai ușoară și a ușurat, de asemenea, povara emoțională a multor injecții cu hormoni.
„Sunt profund recunoscătoare Clinicii Pranor și echipei pentru îngrijirea și dedicarea de care au dat dovadă în realizarea visului meu de a avea o familie”, a mai spus mămica.
Compania producătoare a tehnologiei a anunţat recent o colaborare cu clinica FIVAustralia, cu scopul de a extinde disponibilitatea metodei în mai multe ţări, inclusiv Australia, Japonia, Argentina, Paraguay, Mexic şi Peru.
Totodată, compania se pregătește pentru testele clinice în faza a treia pe care le va realiza în Statele Unite.