România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rate ale populației adulte supraponderale, principala cauză fiind activitatea fizică redusă, arată raportul “Health at a Glance 2024”, publicat recent de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Comisia Europeană.
Astfel, raportul arată că 58% dintre bărbații adulți din România sunt supraponderali, în timp ce în rândul femeilor rata este de 41% – cele mai ridicate procente din UE.
La nivelul UE, 44% dintre bărbații adulți sunt supraponderali, în timp ce rata în rândul femeilor este de 30%. Datele sunt valabile pentru 2022 și se bazează pe autoraportare.
Totuși, în ceea ce privește rata obezității în rândul adulților, România are a doua cea mai mică rată, de 10% (și la bărbați, și la femei), mai mare doar decât Italia (8% la bărbați și 6% la femei).
Dacă se cumulează procentul populației supraponderale cu procentul populației obeze, România este pe locul al patrulea în UE, cu 68% la bărbați și 51% la femei și o medie totală de circa 60% din populația adultă. Cele mai înalte rate ale populației supraponderale și obeze din UE erau, în 2022, în Malta, Letonia și Finlanda.
Principalul factor al procentului ridicat de populație supraponderală și obeză este activitatea fizică redusă. Potrivit raportului, România are cel mai mic procent din UE al populației adulte (7%) care atinge ținta de 150 de minute pe săptămână de activitate fizică, urmată de Bulgaria (10%) și Malta (12%).
La polul opus, 60% din populația din Olanda, 56% dintre suedezi și 55% dintre danezi fac cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână. Aceste date sunt valabile pentru anul 2019.
România are și o rată înaltă a adolescenților supraponderali. Raportul arată că, în rândul persoanelor cu vârsta de 15 ani, rata celor supraponderali sau obezi este de 25% în România, procente mai ridicate fiind înregistrate doar în Malta și Grecia.
Cele mai mici rate ale greutății excesive în rândul adolescenților se înregistrează în Olanda, Franța și Danemarca (în jur de 15%). Datele sunt valabile pentru 2022.