Procedură de verificare pentru asistenţii medicali formaţi în alte ţări care vor să profeseze în România

Procedură de verificare pentru asistenţii medicali formaţi în alte ţări care vor să profeseze în România
📅 2025-01-22

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a stabilit o procedură de verificare pentru asistenţii medicali formaţi în alte ţări care vor să profeseze în România. Ultimele statistici europene arată că România are cea mai mică proporţie a asistenţilor medicali formaţi în altă ţară dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. 

Procedura a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului naţional al OAMGMAMR (nr. 32/2024), publicată luni în Monitorul Oficial.

Actul normativ stabileşte procedura de verificare a îndeplinirii cerinţelor prevăzute de legislaţie pentru exercitarea profesiei în România de către asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali formaţi în profesie într-un stat terţ în vederea finalizării procesului de recunoaştere sau echivalare a calificării de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED).

Potrivit procedurii, asistenţii medicali formaţi în profesie în state terţe pot exercita profesia în România dacă îndeplinesc cumulativ cinci condiţii: deţin documentul final de recunoaştere sau echivalare a calificării obţinute emis de CNRED, locuiesc legal şi au drept de muncă în România, îndeplinesc condiţiile de onorabilitate şi moralitate profesională, sunt apţi din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei şi sunt membri ai OAMGMAMR (sau sunt înregistraţi la organismul profesional).

PROPORŢIE INFIMĂ DE ASISTENŢI MEDICALI FORMAŢI ÎN ALTE ŢĂRI

Raportul “Health at a Glance 2024”, publicat recent de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Comisia Europeană, arată că România are cea mai mică proporţie din UE de asistenţi medicali formaţi în alte ţări care profesează pe teritoriul ţării.

Astfel, doar 0,1% din asistenţii medicali din România erau formaţi în alte ţări în 2012, ultimul an pentru care existau date disponibile. Media UE era de 4%, cele mai mari procente fiind în Irlanda (51,8%) şi Austria (13,4%).

Spre comparaţie, 2% dintre medicii care profesau în România în 2023 erau formaţi în altă ţară, România fiind, din acest punct de vedere, pe antepenultimul loc în UE, după Lituania (0,7% din medici formaţi înaltă ţară) şi Italia (1%).

Acelaşi raport arăta că multe asistente medicale formate în România profesau, în 2012, în alte state din Europa, în principal în Italia şi Germania, însă numărul lor s-a plafonat sau chiar a scăzut în ultimii ani.

După Brexit, numărul asistentelor medicale din România care profesează în Marea Britanie a scăzut puternic, mai arată raportul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Good News

Only good and positive news.