Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un nou sistem de diagnostic pentru testarea virală rapidă

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un nou sistem de diagnostic pentru testarea virală rapidă
📅 2025-01-22

Un nou instrument pentru testarea virală oferă detectarea simultană şi rapidă a SARS-CoV-2 şi a virusului gripal.

Pandemia de Covid din 2019 a declanşat măsuri de sensibilizare a publicului cu privire la pandemii şi a condus, de asemenea, la dezvoltarea accelerată a vaccinurilor. Deşi aceste măsuri au contribuit la reducerea semnificativă a transmiterii virale, ele au avut şi unele consecinţe neintenţionate, cum ar fi o reducere generală a răspândirii altor virusuri, ceea ce a condus la pauze în regimurile de vaccinare.

Agenţii patogeni care suferă mutaţii rapide, precum virusurile, reprezintă în continuare o ameninţare semnificativă, existând previziuni privind co-infecţiile cu mai multe virusuri care vor provoca în viitor „twindemii” sau „tripledemii”.

Testele cantitative PCR cu transcriptază inversă (RT-qPCR) sunt teste fiabile de diagnosticare a bolilor, dar sunt constrânse de utilizarea unor echipamente şi reactivi scumpi, ceea ce limitează utilitatea lor în medii cu resurse limitate.

Astfel, necesitatea unui instrument de diagnostic molecular rapid, precis şi sensibil pentru detectarea simultană a mai multor virusuri la punctul de îngrijire, a condus o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională Incheon (INU), din Coreea de Sud să dezvolte un nou sistem de detecţie TwinDemic (TDD), conceput pentru detectarea simultană a SARS-CoV-2 şi a virusului gripei A (IAV).

Cercetarea lor a fost publicată online şi va apărea în numărul din februarie al revistei Sensors and Actuators B: Chemical.

„TDD include un cip microfluidic transparent (metacrilat de metil) cu senzori de detectare a genelor fără enzime, pe bază de hidrogel, împreună cu un cititor portabil de fluorescenţă”, explică într-un comunicat prof. Eunjung Kim de la INU, descriind noul sistem de detecţie virală.

Camerele de hidrogel sunt încorporate cu sonde personalizate pentru detectarea celor doi agenţi patogeni virali ţintă: SARS-CoV-2 (CoV) şi IAV.

Reacţia dintre ADN-ul viral ţintă şi sistemul de sonde specifice amplifică semnalul de fluorescenţă.

Sistemul TDD este uşor de utilizat, rentabil şi are o limită de detecţie de 0,46 picomolar (pM) pentru coronavirus şi 0,39 pM pentru IAV, spun cercetătorii. Pentru a confirma eficienţa diagnosticului TDD, au fost testate câte 15 tampoane nazofaringiene de la persoane sănătoase, pacienţi cu Covid-19 şi pacienţi cu gripă A.

Pentru diagnosticarea Covid-19, sistemul TDD a estimat corect probele pozitive în 93,3% din cazuri şi probele negative în 96,7% din cazuri. Pentru IAV, probele pozitive şi negative au fost estimate corect în 100% şi, respectiv, 96,7% din cazuri.

„Aplicarea sistemului TDD poate fi extinsă în continuare prin introducerea de canale suplimentare şi de hidrogeluri de detectare pe cipul microfluidic, precum şi prin integrarea unor sisteme de amplificare a acidului nucleic extrem de sensibile pentru detectarea şi diferenţierea simultană a unei game mai largi de virusuri”, a precizat prof.Kim.

Acest studiu prezintă şi evidenţiază sistemul TDD ca un nou instrument de diagnostic la punctul de îngrijire care permite detectarea precisă şi rapidă la faţa locului a mai multor virusuri simultan şi ar putea ajuta clinicienii să ia decizii de tratament adecvate şi în timp util.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Good News

Only good and positive news.