Nouă țintă terapeutică promițătoare în cancerul pancreatic - 360medical.ro

Nouă țintă terapeutică promițătoare în cancerul pancreatic - 360medical.ro
📅 2025-01-07

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității California din San Diego (UCSD) a identificat o enzimă care promovează creșterea tumorii în adenocarcinomul ductal al pancreasului (ADP), cel mai frecvent tip de cancer pancreatic. Descoperirea poate oferi o nouă țintă terapeutică promițătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului pancreatic. 

Rezultatele cercetărilor au fost prezentate în 2 ianuarie în “Cancer Research”, o publicație a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Enzima, denumită MICAL2, era cunoscută ca având un rol important în migrarea și morfologia celulelor. Însă când au măsurat expresia genelor în celulele din tumorile ADP, cercetătorii au descoperit o producție excesivă de MICAL2 în comparație cu celulele sănătoase ale organismului, asociind pentru prima dată enzima de cancerul pancreatic.

Potrivit studiului, dintre pacienții supuși unor intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor ADP, cei care aveau o expresie scăzută de MICAL2 în celulele tumorale au supraviețuit de două ori mai mult față de pacienții cu o expresie ridicată a enzimei, ceea ce sugerează că MICAL2 este implicată în progresia cancerului pancreatic într-un stadiu avansat.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că MICAL2 are un efect de stimulare a căii de semnalizare KRAS, care controlează creșterea, proliferarea și moartea celulelor.

Calea KRAS este cunoscută ca având un rol esențial în creșterea tumorilor în cancerul pancreatic și în extinderea către alte țesuturi ale organismului.

În studiile realizate în laborator, dezactivarea genei care controlează enzima MICAL2 a redus foarte mult activitatea căii KRAS. Astfel, atunci când celulele tumorale au deficit de MICAL2, calea KRAS nu mai este capabilă să furnizeze nutrienți celulelor tumorale, ceea ce duce la moartea acestora.

MICAL2 poate reprezenta o țintă terapeutică promițătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului pancreatic, consideră prof. Andrew Lowy, șef al diviziei de chirurgie oncologică la Școala de Medicină a UCSD.

“Credem că este posibil să țintim MICAL2 cu medicamente, pentru că este o enzimă dintr-o clasă de proteine împotriva cărora au fost deja dezvoltate cu succes tratamente pentru alte afecțiuni. Lucrăm în prezent la identificarea unor medicamente-candidat pentru a avansa către blocarea funcției MICAL2 în cancerul pancreatic”, a afirmat prof. Andrew Lowy, citat de sciencedaily.com.

Cancerul pancreatic are cea mai mare rată de mortalitate dintre cancerele cu incidență ridicată, iar pacienții dispun de puține opțiuni terapeutice.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Franța a identificat primul caz de îmbolnăvire cu noua variantă de mpox

Franța a identificat primul său caz al noii variante mpox, a anunțat luni agenția de presă AFP, citând un comunicat al Ministerului Sănătății din această țară. Pacientul nu a călătorit Articolul Franța a identificat primul caz de îmbolnăvire cu noua variantă de mpox apare prima dată în 360medical...

Epidemia de gripă a cuprins Europa. Se înmulțesc cazurile și în România

Cazurile de gripă sunt în creștere în Europa după sărbători, afectând cel mai mult copiii sub 15 ani și adulții de peste 60 de ani. Spitalele din Franța și Spania Articolul Epidemia de gripă a cuprins Europa. Se înmulțesc cazurile și în România apare prima dată în 360medical.ro.

Primul deces cauzat de gripa aviară în Statele Unite

Un pacient american care fusese spitalizat cu gripă aviară H5N1 a murit, a anunțat luni Departamentul de Sănătate din Statele Unite ale Americii, marcând primul deces uman raportat în această Articolul Primul deces cauzat de gripa aviară în Statele Unite apare prima dată în 360medical.ro.

Cercetătorii au identificat celule care ar putea avea un rol-cheie în îmbătrânire

O echipă de oameni de știință de la Institutul Allen din Seattle, Statele Unite, a identificat zeci de tipuri particulare de celule care înregistrează schimbări majore odată cu îmbătrânirea, precum Articolul Cercetătorii au identificat celule care ar putea avea un rol-cheie în îmbătrânire apare p...

România, printre statele din UE cu cele mai ridicate rate ale populației supraponderale

România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rate ale populației adulte supraponderale, principala cauză fiind activitatea fizică redusă, arată raportul “Health at a Glance Articolul România, printre statele din UE cu cele mai ridicate rate ale populației suprapo...

Virusul herpes simplex ar putea avea un rol în patologia Alzheimer

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite, a identificat o legătură surprinzătoare între boala Alzheimer și virusul herpes simplex (HSV-1), ce sugerează că infecția virală ar Articolul Virusul herpes simplex ar putea avea un rol în patologia Alzheimer apare prima d...

Singurătatea, asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare și infecții

Interacțiunile cu prieteni și membri ai familiei sunt importante și pentru sănătate, deoarece îmbunătățesc sistemul imunitar și reduc riscul de boli cardiovasculare și de infecții, arată un nou studiu realizat Articolul Singurătatea, asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare și infecții...

Nouă țintă terapeutică promițătoare în cancerul pancreatic

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității California din San Diego (UCSD) a identificat o enzimă care promovează creșterea tumorii în adenocarcinomul ductal al pancreasului (ADP), Articolul Nouă țintă terapeutică promițătoare în cancerul pancreatic apare prima dată în 360me...

Intervențiile în dieta alimentară pot reduce riscul de deces prematur, sugerează un nou studiu

Un studiu care pune accentul pe alimente neprocesate, arată că o dietă alimentară pe bază de fructe și legume, cu o cantitate modestă de carne și lactate, poate reduce riscul Articolul Intervențiile în dieta alimentară pot reduce riscul de deces prematur, sugerează un nou studiu apare prima dată ...

Testele genetice pot îmbunătăți îngrijirea pacienților cu tulburări de neurodezvoltare, sugerează o analiză

O abordare bazată pe informații genomice ar putea fi promițătoare în cazul pacienților cu tulburări de neurodezvoltare. Pentru pacienții cu tulburări de neurodezvoltare (NDD), un model informat de genomică poate Articolul Testele genetice pot îmbunătăți îngrijirea pacienților cu tulburări de neur...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.