O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității California din San Diego (UCSD) a identificat o enzimă care promovează creșterea tumorii în adenocarcinomul ductal al pancreasului (ADP), cel mai frecvent tip de cancer pancreatic. Descoperirea poate oferi o nouă țintă terapeutică promițătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului pancreatic.
Rezultatele cercetărilor au fost prezentate în 2 ianuarie în “Cancer Research”, o publicație a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.
Enzima, denumită MICAL2, era cunoscută ca având un rol important în migrarea și morfologia celulelor. Însă când au măsurat expresia genelor în celulele din tumorile ADP, cercetătorii au descoperit o producție excesivă de MICAL2 în comparație cu celulele sănătoase ale organismului, asociind pentru prima dată enzima de cancerul pancreatic.
Potrivit studiului, dintre pacienții supuși unor intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor ADP, cei care aveau o expresie scăzută de MICAL2 în celulele tumorale au supraviețuit de două ori mai mult față de pacienții cu o expresie ridicată a enzimei, ceea ce sugerează că MICAL2 este implicată în progresia cancerului pancreatic într-un stadiu avansat.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că MICAL2 are un efect de stimulare a căii de semnalizare KRAS, care controlează creșterea, proliferarea și moartea celulelor.
Calea KRAS este cunoscută ca având un rol esențial în creșterea tumorilor în cancerul pancreatic și în extinderea către alte țesuturi ale organismului.
În studiile realizate în laborator, dezactivarea genei care controlează enzima MICAL2 a redus foarte mult activitatea căii KRAS. Astfel, atunci când celulele tumorale au deficit de MICAL2, calea KRAS nu mai este capabilă să furnizeze nutrienți celulelor tumorale, ceea ce duce la moartea acestora.
MICAL2 poate reprezenta o țintă terapeutică promițătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului pancreatic, consideră prof. Andrew Lowy, șef al diviziei de chirurgie oncologică la Școala de Medicină a UCSD.
“Credem că este posibil să țintim MICAL2 cu medicamente, pentru că este o enzimă dintr-o clasă de proteine împotriva cărora au fost deja dezvoltate cu succes tratamente pentru alte afecțiuni. Lucrăm în prezent la identificarea unor medicamente-candidat pentru a avansa către blocarea funcției MICAL2 în cancerul pancreatic”, a afirmat prof. Andrew Lowy, citat de sciencedaily.com.
Cancerul pancreatic are cea mai mare rată de mortalitate dintre cancerele cu incidență ridicată, iar pacienții dispun de puține opțiuni terapeutice.