Mecanism de acces timpuriu în rambursare, introdus oficial pentru medicamente fără alternativă terapeutică

Mecanism de acces timpuriu în rambursare, introdus oficial pentru medicamente fără alternativă terapeutică
📅 2024-09-16

Guvernul a introdus un mecanism de acces timpuriu în rambursare, pentru medicamente fără alternativă terapeutică, la propunerea Ministerului Sănătății. În cadrul acestui mecanism, companiile farmaceutice care dețin autorizațiile de punere pe piață (APP) pentru un anumit medicament vor contribui, până la includerea efectiva pe lista medicamentelor decontate, la cofinanțarea tratamentului persoanelor asigurate, prin partajarea cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a riscurilor legate de costurile ridicate ale tratamentului, eficiența terapeutică și aderența la tratament.

Măsura este cuprinsă într-0 ordonanță de urgență a guvernului (OUG nr. 106/2024), aprobată miercuri de Executiv și publicată vineri în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost prezentat în 21 august de 360medical.ro, însă forma finală aprobată de Guvern cuprinde modificări față de cea inițială.

Actul normativ modifică şi completează mai multe acte normative, inclusiv Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și ordonanţa de urgență a guvernului (OUG) nr. 77/2011 (privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii).

Noul mecanism este introdus prin completarea Legii nr. 95/2006, fiind definite “protocoale de acces timpuriu în rambursare – mecanisme de facilitare a accesului la medicamente”, prin care deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă “participă la cofinanțarea tratamentului persoanelor asigurate pentru o perioadă limitată de timp”.

Măsura se poate aplica pentru medicamentele cu decizii de includere în lista de medicamente compensate emise în urma evaluării efectuate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și pentru medicamentele cu autorizație de punere pe piață care au depus la ANMDMR documentația în vederea evaluării tehnologiilor medicale, pentru indicații aprobate fără alternativă terapeutică în lista de medicamente.

“Mecanismele de facilitare a accesului la medicamente și metodologia de încheiere și monitorizare a modului de implementare și derulare a protocoalelor de acces timpuriu în rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, prevede noul act normativ.

Pentru medicamentele incluse în mecanismul de acces timpuriu în rambursare, deținătorii de autorizații de punere pe piață sunt scutiți de plata taxei clawback și a contribuției trimestriale cost-volum/cost-volum-rezultat, printr-o completare a OUG nr. 77/2011.

“Prin proiectul de act normativ se reglementează următoarele: exceptarea deținătorilor de punere pe piață a medicamentelor care încheie protocoale de acces timpuriu in rambursare de la plata contribuțiilor trimestriale reglementate de OUG nr 77/2011, respectiv contribuția trimestrială clawback si contribuția trimestrială cost-volum/cost-volum-rezultat”, menționa nota de fundamentare a proiectului.

“Prin aceste noi mecanisme, DAPP (…) vor contribui la cofinanțarea tratamentului persoanelor asigurate, prin partajarea cu CNAS a riscurilor legate de costurile ridicate ale tratamentului, eficienta terapeutica, aderenta la tratament”, preciza același document.

Actul normativ modifică și criteriile de prioritizare în baza cărora se poate iniția procesul de negociere a contractelor cost-volum sau cost-volum-rezultat în vederea includerii în rambursare a medicamentelor noi cu decizii de includere condiționată în Listă si aplicarea acestora și pentru medicamentele pentru care nu s-a inițiat încă procesul de negociere în vederea încheierii unor contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.

Măsura are scopul de a asigura accesul prioritar în negociere, și implicit în rambursare, a medicamentelor care generează economii la bugetul FNUASS, potrivit autorilor actului normativ.

De asemenea, actul normativ prevede criterii de prioritizare privind derularea proceselor de negociere și pentru acele medicamente care au obținut decizie de includere condiționată în Lista de medicamente, dar pentru care nu s-a inițiat procesul de negociere în vederea încheierii contractelor cost-volum sau cost-volum-rezultat.

Această ordine de prioritate cuprinde, pe primul loc, medicamentele pentru tratamentul specific al unor afecțiuni pentru care în raportul tehnic care a stat la baza deciziei de includere condiționată a fost identificat un comparator relevant care generează sub 3% costuri față de comparator.

Pe următorul loc se află medicamentele orfane, pentru tratamentul bolilor rare sau pentru tratamentul specific al unor afecțiuni pentru care în raportul tehnic care a stat la baza deciziei de includere condiționată nu a fost identificat un comparator relevant.

În proiectul inițial, elaborat de Ministerul Sănătății, era prevăzută o normă tranzitorie privind derularea proceselor de negociere și pentru acele medicamente care au obținut decizie de includere condiționată în Lista de medicamente, dar pentru care nu s-a inițiat procesul de negociere în vederea încheierii contractelor cost-volum sau cost-volum-rezultat. Această măsură a fost eliminată din forma finală a actului normativ.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Sute de noi gene care pot duce la dezvoltarea cancerului, identificate de cercetători

Cercetătorii de la Centrul pentru Reglare Genomică (CRG) din Barcelona au descoperit sute de potențiale noi gene care conduc la cancer. Descoperirile extind semnificativ lista țintelor terapeutice posibile pentru monitorizarea Articolul Sute de noi gene care pot duce la dezvoltarea cancerului, id...

Un nou raport expune amenințările din ce în ce mai grave la adresa sănătății cauzate de schimbările climatice

Un raport dezvăluie pentru prima dată pericolele extinse, și din ce în ce mai mari, pentru sănătate reprezentate de fenomenele meteorologice extreme pe termen lung, pe măsură ce efectele schimbărilor Articolul Un nou raport expune amenințările din ce în ce mai grave la adresa sănătății cauzate de...

Noile valve cardiace artificiale combină tehnologii mecanice și biologice

Atunci când un pacient are nevoie de o nouă valvă cardiacă, înlocuitorii actuali, mecanici și biologici, au fiecare puncte forte și slabe. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Articolul Noile valve cardiace artificiale combină tehnologii mecanice și biologice apare prima dată în 360m...

Un studiu de supraviețuire a pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu imunoterapie duală arată rezultate pozitive după cinci ani

Cel mai lung studiu de urmărire a ratei de supraviețuire în cazul pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu o imunoterapie combinată a indicat rezultate pozitive după cinci ani de la Articolul Un studiu de supraviețuire a pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu imunoterapie duală ...

AI dezvoltă o terapie genică de ultimă generație pentru bolile musculare

Un nou studiu descrie utilizarea inteligenței artificiale (AI) în proiectarea unei noi generații de capside, structuri care învelesc materialul genetic al virusurilor adeno-asociate (VAA), pentru îmbunătățirea terapiilor genice în domeniul Articolul AI dezvoltă o terapie genică de ultimă generați...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..