Medicamentele GLP-1 pot reduce complicațiile chirurgicale la pacienții cu diabet, a constatat un studiu condus de o echipă de cercetători de la facultatea de medicină Weill Cornell din Statele Unite. Spre surprinderea cercetătorilor, rezultatele unui studiu recent au arătat că pacienții cu diabet zaharat cărora li s-au prescris medicamente GLP-1 au fost mai puțin susceptibili de a necesita readmiterea în spital în termen de 30 de zile de la operație, ceea ce implică mai puține complicații generale.
Un studiu a descoperit încă un potențial beneficiu pentru sănătate legat de medicamentele GLP-1, de data aceasta după o intervenție chirurgicală la pacienții cu diabet.
Asttfel, potrivit studiului, persoanele cu diabet au avut mai puține complicații după intervenții chirurgicale dacă își tratau boala cu agoniști ai receptorilor GLP-1, cum ar fi tirzepatida și semaglutida, potrivit studiului realizat de o echipă de cercetare de la Universitatea Columbia Colegiul medical de chirurgie Vagelos și NewYork-Presbyterian.
Pacienții cu diabet, care luaseră tirzepatidă, produsă de gigantul farma Eli Lilly, și pus pe piață sub denumirea comercială de Mounjaro, sau semaglutidă, a grupului farmaceutic danez Novo Nordisk (Ozempic și Rybelsus), au înregistrat rate cu 12% mai mici de readmitere în spital în urma unei intervenții chirurgicale, rate cu 29% mai mici de redeschidere a plăgilor și un risc cu 56% mai mic de a formare a cheagurilor de sânge la locul intervenției chirurgicale decât pacienții similari care nu foloseau aceste medicamente, au raportat cercetătorii în revista Annals of Surgery.
Riscurile de sângerare și infecții au fost similare indiferent dacă pacienții luau medicamente GLP-1.
Constatările au fost extrase din înregistrările medicale privind 35.020 de operații efectuate la 13.129 de pacienți cu diabet între februarie 2020 și iulie 2023, dintre care jumătate luau medicamente GLP-1. Toți pacienții aveau factori de risc similari pentru complicații, potrivit raportului.
Studiul nu dovedește că medicamentele GLP-1 au prevenit complicațiile, dar sugerează posibile beneficii.
„Aceste rezultate obținute de la un număr atât de mare de pacienți și proceduri chirurgicale sugerează că administrarea acestor medicamente nu ar trebui să înrăutățească complicațiile post-chirurgicale generale și ar putea chiar să reducă probabilitatea apariției unora dintre ele”, a declarat într-un comunicat conducătorul studiului, dr. Jason Spector de la Centrul medical NewYork-Presbyterian/Weill Cornell.
Echipa încearcă în prezent să determine dacă medicamentele GLP-1 sunt asociate cu riscuri modificate de complicații post-chirurgicale la pacienții fără diabet, deoarece semaglutida și tirzepatida sunt, de asemenea, ingredientul activ din medicamentele populare pentru pierderea în greutate (Wegovy și respectiv Zepbound).
Determinarea modului în care medicamentele GLP-1 ar putea exercita astfel de efecte benefice a depășit domeniul de aplicare al studiului.
Cu toate acestea, se știe că diabetul prezintă un risc mai mare de afectare a vindecării rănilor. Cercetătorii au constatat că este puțin probabil ca un control îmbunătățit al glicemiei să fie mediatorul efectelor pozitive asupra vindecării rănilor, deoarece pacienții care au luat medicamente GLP-1 au avut niveluri medii ale glicemiei mai ridicate decât pacienții de control.
Alte studii au constatat că medicamentele pot promova vindecarea rănilor prin prevenirea coagulării, promovarea formării vaselor de sânge pentru a ajuta la hrănirea țesuturilor, reducerea inflamației și alte mecanisme, a mai menționat dr. Spector.
În iulie 2023, experții Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au recomandat pacienților care iau medicamente cu agoniști ai receptorului GLP-1, folosite pentru tratamentul pacienților cu diabet și obezitate, să-i informeze pe medici înaintea intervențiilor chirurgicale, din cauza riscului de aspirație sau de pneumonie de aspirație.
Aspirația și pneumonia de aspirație pot fi cauzate de inhalarea accidentală de alimente sau lichid în căile respiratorii și generează complicații la între 1 și 900 din 10.000 de proceduri de anestezie generală, în funcție de factorii de risc ai pacienților.
Prin acțiunea lor, medicamentele din categoria GLP-1 încetinesc golirea stomacului, crescând riscul de aspirație în asociere cu anestezie și sedare profundă.
Golirea gastrică întârziată este menționată, de altfel, în rezumatele caracteristicilor produselor pentru diferitele medicamente din categoria GLP-1: dulaglutidă, exenatidă, liraglutidă, lixisenatidă, semaglutidă și tirzepatidă.
Companiile farmaceutice au început să dezvolte medicamente GLP-1 pentru a trata diabetul la începutul anilor 1990, iar primele dintre acestea au ajuns în clinici în 2005.
În 2014, Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat utilizarea acestora pentru tratarea obezității.
Medicamentele activează receptorul GLP-1 pe celulele din pancreas și alte organe, stimulând eliberarea de insulină, care, la rândul său, scade glicemia și apetitul.
În prezent aceste medicamente sunt autorizate și în Uniunea Europeană pentru diabet și obezitate.